05
Joi, Dec
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Dacă tot s-au găsit unele filiale locale ale partidelor să înceapă o campanie electorală mult prea devreme, poate nu ar fi rău să aruncăm o privire asupra scrutinului electoral care ne așteaptă anul viitor. Cel mai probabil, mai întâi o să schimbăm sau menținem primarii, apoi vom schimba sigur parlamentarii (n-ar strica să-i mai și împuținăm) și abia peste aproape doi ani vom schimba, cu siguranță, și președintele, pentru că Traian Băsescu nu mai are dreptul de a fi reales încă o dată.

Ce marchează alegerile locale de anul viitor? Primele alegeri ale primarilor care se vor desfășura într-un singur tur de scrutin. Aceasta pentru că președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea care urmează să producă efecte chiar la alegerile de anul viitor. Seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Înainte, Camera Deputaților aprobase, în luna mai, cu 174 de voturi pentru, 110 împotrivă si 3 abțineri, legea care prevede că primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.
Dacă PD-L-iștii au sprijinit proiectul motivând că "și primarii trebuie aleși din primul tur, la fel ca președinții Consiliilor Județene", reprezentanții USL au calificat demersul drept unul total nedemocratic.
Au fost voci chiar în Partidul Democrat care au condamnat, argumentat, legea alegerii primarului din primul tur dar mișcarea din stilou a președintelui Băsescu înclină balanța electorală la locale spre coaliția aflată acum la putere.
În primul rând, primarii aflați în funcție au prima șansă la viitoarele alegeri pentru că, susțin analiștii politici, doar primarii care au făcut gafe majore sunt schimbați cu ușurință de electorat. În al doilea rând, această lege obligă practic PSD, PC și PNL, să se prezinte la vot cu un singur candidat pentru a avea cu adevărat șansa să câștige dintr-un singur tur. Dar cel mai avantajați sunt cei de la UDMR pentru că în localităţile cu 25%-30% populaţie de etnie maghiară voturile românilor se vor dispersa între candidaţii USL şi cei ai PDL. În plus, se știe că electoratul maghiar, ca și al altor etnii, este mult mai disciplinat decât cel al românilor. Dealtfel, acesta este și motivul pentru care toate guvernele democratice din ultimii 21 de ani au fost formate cu participarea UDMR. Pentru că în condițiile în care participarea românilor la vot este sub 50 %, numărul de voturi exprimat de etnicii maghiari, care nu absentează de la urne, repeyintă mult mai multe procente la numărătoarea finală. Dacă românii ar fi un electorat disciplinat care s-ar prezenta la vot într-un procent mult mai mare, voturile ungurilor s-ar dilua suficient de mult ca ei să nu mai poată pune condiții la București.
O altă posibilă problem creată de alegerea primarului din primul tur de scrutin este faptul că acel primar s-ar putea trezi că nu are susținerea (majoritatea) Consiliului local. În aceste condiții programul și promisiunile sale ar putea fi zădărnicite de reprezentanții partidelor politice care au ajuns în forul legislativ local.
Dar ce înseamnă alegerile din primul tur pentru posturile de primar din zona noastră?
La Turda, unde părerea aproape unanimă a oamenilor este că Ștefănie va câștiga detașat din primul tur, ce șanse are opoziția care, din 2004 încoace s-a dovedit incapabilă să se prezinte cu un oponent serios la alegerile locale? Păi să vedem. PSD, care ar fi trebuit să fie liderul opoziției locale dar nu este, anunță fără prea multă fermitate că se va prezenta la alegerile locale cu Radu Stoica în poziția de candidat la funcția de primar. Un ilustru necunoscut pentru electoratul turdean, un candidat care va avea, așadar, mult de muncă doar pentru a se face cunoscut, darmite pentru a deveni un candidat serios, chiar dacă ar obține sprijinul alianței USL. Un USL pe care eu l-am calificat drept o struțo-cămilă încă din prima secundă a apariției sale din creuzetele frankenstein-iene ale celei mai imposibile alianțe pentru cei cu minime cunoștințe istorice și politice, PSD-PNL. Pentru că reprezentanții conservatorilor sunt atât de puțini și de slab reprezentați pe eșicherul politic încât mie îmi par cantitate neglijabilă. PNL va veni sigur cu Virgil Pop, candidatul care va veni din poziția de deputat, o funcție din care turdenii nu își aduc aminte să fi făcut ceva pentru ei. PC-ul turdean îl propune pe Dorel Corpodean, un personaj suficient de controversat și lipsit de o carismă care să-i aducă voturile turdenilor. Ei, pe cine va alege USL pentru a-l pune să lupte cu Ștefănie? Nu voi aduce aici argumentele poziției solide a actualului primar în ochii și inima electoratului. Poate cu altă ocazie.
Trecând la Câmpie Turzii, situația pare similară. Ioan Vasinca pare un primar pe care concitadinii lor nu au nici un interes să-l schimbe. A făcut tot ceea ce se putea pentru orașul său iar atacurile guralive dar extrem de lipsite de substanță venite din partea contracandidaților săi la alegerile precedente n-au făcut altceva decât au provocat o reacție de apărare a sa de către alegători. Un lucru care, foarte probabil, se va întâmpla din nou. PSD se prezintă aici cu un Radu Hanga extrem de capabil, respectat și iubit de cei din Câmpia Turzii și de aceea el pare favorit pentru desemnarea ca și candidat din partea USL. Degeaba vorbește PC-istul Avram Gal că Hanga este prea bătrân, că este nevoie de tineri la conducerea localității etc. La rândul său, PNL nu are oameni suficient de cunoscuți pentru a putea să se compare cu Radu Hanga. De aceea, în acest moment cred că lupta se va da la alegerile următoare între doi oameni care se cunosc și se respectă: Ioan Vasinca și Radu Hanga. Cu o șansă în plus pentru Vasinca, poate și din cauya unicului tur de scrutin.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh