Rotarienii turdeni au decis să sprijine financiar edificarea monumentului de la intrarea în Câmpia Turzii. Anunţul a fost făcut de preşedintele Clubului Rotary, Rareş Balint, într-un comunicat pe care îl redăm în întregime.
"Dragi prieteni,
Cu totii suntem impresionati de monumentul care va fi inaugurat maine 05.07.2011 la intrarea in orasul Campia Turzii.
Fiind vorba de un monument atat de important pentru comunitate care cu siguranta va deveni un simbol al zonei si care speram sa reziste peste timp, rotarienii din Turda si Campia Turzii au decis sa sprijine acest demers al autoritatilor locale.
In acest sens din partea Clubului Rotary a fost donata suma de 10.000 ron pentru finalizarea acestui proiect. Suma donata provine din banii adunati prin intermediul balului caritabil, a diferitelor donatii si contributii ale membrilor Rotary."
.........................................................................................
Despre Rotary
Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si a reprezentantilor diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promoveaza standarde etice înalte în toate domeniile de activitate si stabileste relatii de buna întelegere.
Cu zeci de ani în urma, pe plan international s-au înfiintat primele cluburi cu scopul declarat de a servi comunitatea, cu alte cuvinte, de a fi la dispozitia semenilor. Unul dintre cele mai importante din lume este Rotary International, ale carui baze au fost puse la 23 februarie 1905, în Evanston-Chicago, Illinois (Statele Unite ale Americii).
Principiul rotatiei
In urma cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat câtiva prieteni în ideea de a constitui un grup care sa se bazeze pe o totala deschidere si sinceritate a membrilor sai, impunând înca de la început o regula a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat în nici un fel, nici macar prin simplul fapt de a gazdui de doua ori la rând întrunirile grupului-principiul rotatiei. Astfel a luat nastere Rotary Group.
Organizarea a fost deosebit de simpla, motiv pentru care se mentine si în prezent: grupul de prieteni a fost largit, devenind club, membrii fiind alesi pe criteriul profesionalismului, al calitatii morale în viata sociala, de familie si afaceri.
Clubul este condus de un presedinte care îsi pastreaza pozitia timp de un an, fara posibilitatea de realegere. Ulterior, datorita cresterii numarului de cluburi, apare necesitatea organizarii pe criterii de proximitate geografica, în districte, a caror activitate este coordonata de un guvernator.
În 1910, Paul Harris devine primul presedinte al Rotary International, de atunci criteriul "un presedinte, un an" aplicându-se si la nivelul rotarian cel mai înalt. Tot atunci au fost adoptate cele doua principii fundamentale care sunt chintesenta Rotary International: "A servi mai presus de sine însusi" si "Profita mai mult acela care serveste cel mai mult"
Asociatie de egali, fiecare recunoscut profesional în domeniul sau de activitate, persoane de caracter si care se bucura de o buna reputatie, lucrând ca buni profesionisti, lideri ai comunitatilor locale, Rotary promoveaza idealul de a servi binele public în profesie si în societate, dând dovada de integritate. Cultivarea relatiilor personale între reprezentantii diferitelor profesiuni, meserii si bresle din comunitatea locala înseamna recunoasterea valorii oricarei activitati utile.
În întreaga lume exista aproximativ 30 000 de Cluburi Rotary, care au peste 1,2 milioane de membri.
Activitatea interbelica
În primavara anului 1929, la Bucuresti ia fiinta primul Club Rotary din România, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit si cel dintâi presedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în doua mari orase ale tarii - Cluj si Timisoara.
Scopurile si idealurile rotariene sunt întelese si acceptate de elita intelectuala a tarii, din toate domeniile de activitate-stiinta, arta, afaceri, rezultatul fiind înfiintarea a înca sase cluburi la: Arad, Brasov, Câmpina, Cernauti, Iasi si Ploiesti. Cu noua cluburi, în anul 1936 se creeaza Districtul românesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene începe sa se vada pe întreg teritoriul tarii. Dar, în plin avânt, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare în toata zona central-est-europeana.
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinteaza Clubul Rotary Bucuresti. Ca si prima data, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj si Timisoara, pentru ca în luna iunie 1996 sa existe în România 13 cluburi care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.