27
Lun, Iun
32 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în condiții de maximă transparență față de clienții noștri, CAA face următoarele precizări referitoare la politica tarifară existentă în România, în activitatea economică a operatorilor de apă-canal.

Tarife la serviciile de apa potabila si canal in judetul nostru:


1. Jud. Cluj si Salaj, apa potabila - 2,96 lei/mc, canal - 2,54 lei/mc (Pretul pentru apa potabila si tariful pentru canalizare/epurare, începând cu data de 1 IULIE 2011, pe întreaga arie de operare din judetele Cluj si Salaj).
2. Turda, apă potabilă -2,55 lei/mc, canal - epurare - 2,12 lei/mc


Tarife la aceleasi servicii in Europa?
Dupa cum se vede si din grafic, Danemarca are mai mare pretul la apa si canal de 5 ori decit in tara noastra.


Cum se fac majorarile/ajustarile tarifului de apa si canal?


Cu aprobarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţie aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Aceasta anali¬zează şi aprobă modificările tarifare, prin Ordinul 65/2007 al ANRSC privind aprobarea metodologiei de stabilire, ajustare sau modificare a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare.


De ce se fac majorari/ajustari de tarife la apa si canal?


Altfel nu se putea ajunge la rezultate, fara investiţii, de sapte ani incoace :
2006: - Reţeaua naţională de distribuţie a apei potabile: 50.821 km - Reţeaua naţională de canalizare: 18.602,3 km
2009: - Reţeaua naţională de distribuţie a apei potabile: 60.456 km - Re¬ţeaua naţională de canalizare: 20.953,3 km
„Operatorii din judeţe au fuzionat şi acum avem câte un singur operator mare în fiecare judeţ, fapt care va duce la înregistrarea de economii de scară, la creşterea eficienţei operării şi la creşterea calităţii serviciilor, impactul urmând să fie mult mai vizibil în oraşele mai mici şi în comune", spune consultantul Augustin Boer, expert in accesare Fonduri Europene.
Există şi excepţii, cum ar fi o¬peratorii de apă din Galaţi şi Giurgiu, care nu doar că au consemnat pierderi, dar, în plus, figurează şi cu datorii restante la bugetele statului la data de 31 decembrie 2010.


Care este cauza acestor majorari/ajustari a tarifelor la apa potabila si canal?


Principala cauză a creşterii preţurilor la apă şi canalizare este necesitatea cofinanţării prin împrumuturi a proiectelor de investiţii ale operatorilor de apă, a declarat, , Augustin Boer, consultant financiar la BDO Business Advisory, expert in accesare Fonduri Europene. Boer are în spate peste 10 ani de experienţă în consultanţă pe proiecte europene şi BERD legate de sectorul de utilităţi municipale. „Împrumuturile pentru cofinanţarea proiectelor ISPA, cele mai importante în intervalul analizat, au fost contractate în perioada 2000-2004, iar rambursările au început în perioada 2004-2008", spune Boer.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh