27
Lun, Iun
38 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Săptămâna trecută au debutat la Turda, seriile de întâlniri anunțate de administrația locală cu cetățenii din diferite cartiere ale orașului. Scopul lucrativ al acestora este anunțat de reprezentanții primăriei prin anunțuri lipite la asociațiile de locatari dar și prin fluturași puși în cutia poștală a locuitorilor de la case, de către Poliția locală.

După cea de la Colegiul tehnic, cu locuitorii cartierului Turda Nouă, a venit rândul întâlnirii găzduite de Colegiul ”Emil Negruțiu”, la care au participat 73 de locuitori ai zonelor Băi Sărate și Zootehnie.

Din partea primăriei au participat, în afara celor doi consilieri locali Doru Anca, de la PRM, și Jean Oprea de la PD-L, directorul tehnic, Emil Dardai, șeful Poliției locale, Ciprian Popa, un reprezentant al Companiei de Apă ”Arieș” și mai mulți funcționari din primărie, în frunte cu viceprimarul Mircea Irimie.

Viceprimarul Mircea Irimie a fost primul care a luat cuvântul, încercând să prezinte pe scurt principalele probleme cărora primăria încearcă să le facă față. A început cu descrierea succintă a ierarhiei din administrația publică locală, atât de explicit încât parcă se aștepta ca oamenii care participau la întâlnire să nu aibă pic de cultură politică. După aceea a explicat cum se ajunge ca cineva, o firmă spre exemplu, să ajungă să contracteze lucrări scoase la licitație. Viceprimarul a ajuns mai apoi la buget, despre care a spus că este foarte mic în comparație cu cel al reședinței de județ, care ia ”partea leului” din bugetul de stat și cel al Consiliului Județean Cluj. Mircea Irimie: ”Într-o reședință de județ avantajele sunt mult mai mari. Acolo este Prefectura, Consiliul Județean, este un mare centru universitar etc. De aceea, o mare parte din bugetul întregului județ se va vărsa spre reședința de județ. ” Același ”Număr doi” de la Primăria Turda a mai spus  turdenilor prezenți la întâlnirea cu reprezentanții administrației locale că din bugetul unui an, după ce se prevăd secțiunile de funcționare, rămân cam 5,5 % pentru cele care vizează dezvoltarea. Iar aici există foarte multe de făcut, viceprimarul amintind doar că mai există străzi cu o canalizare de 95 de ani vechime, adică ieșită de peste 60 de ani din garanție.

Thumbnail imageViceprimarul Irimie a profitat de întâlnirea cu cetățenii pentru a-și face puțină campanie electorală, o mare parte din cuvântul său inițial vizând programele și realizările actualei guvernări locale, dar și preocupările de viitor.

Anticipând că oamenii vor reclama starea jalnică a principalelor artere de circulație din oraș după săpăturile  din cadrul proiectului de 90 de milioane de euro al Companiei de Apă ”Arieș”, Irimie le-a explicat:  ”Programul ISPA se termină, se ajunge la recepția finală. Eu vreau să vă asigur că recepția finală nu va fi efectuată dacă acolo unde drumul nu e în regulă nu va fi făcut așa cum a fost. Multe firme mai au bani de încasat. Nu li se va da banii până când nu este recepționată final respectiva lucrare. Chiar dacă în acest moment anumite drumuri lasă de dorit, cei care au lucrat trebuie să ne readucă drumurile la starea inițială. Nu le vom da banii până când nu le readuc la starea inițială. Cum a fost, bun sau rău, dar cel puțin așa, pentru că în acest moment sunt mai rele decât au fost.”

Cetățeanul Botoș, localnic din zona cartierului Băi: ”Ați vorbit aici de anveloparea blocurilor. Oare numai cei din blocuri au prioritate? Noi, de la casele particulare nu putem fi ajutați de primărie, din impozite sau de altundeva? Asta-i una. Și a doua, străzile pe unde umblăm cu picioarele, pe strada Porumbeilor, nu avem nevoie de drum asfaltat, dar pe unde umblăm cu picioarele, dacă ar putea fi refăcut. În 1960, când am plecat în armată s-au montat dale, acum, pe oriunde mergi, este impracticabil.”

”Cum e posibil că la noi, sus, în băi, de 50 de ani există casele noastre, să nu existe canalizare. S-a băgat pe jumătatea străzii, iar ceilalți au rămas în epoca de piatră? Suntem 12 case fără canalizare, e foarte dificil.”

”Cu strada Agriculturii cum rămâne că e distrusă, e într-un hal fără de hal.”

”E normal ca ai noștri copii să bată drumul Clujului? Nu se poate face o universitate la Turda? Și apoi parcările din centrul Turzii, alea sunt periculoase! Nici nu poți parca, așa-s făcute, măcar de le făceau într-o parte.”

”Pe strada Viilor, numai pe o parte au fost canalizate casele. Suntem peste 100 de persoane care nu avem canalizare. Peste tot în jur s-a făcut, numai la noi, nu.”

Oamenii au mai vizat surpările de la intersecția dintre strada Călărași și Agriculturii, la ieșirea din curtea Colegiului Emil Negruțiu.

Thumbnail image”Mai este un metru și mașinile vor cădea în prăpastie. Vin turiști care s-au rătăcit, căutând Salina, frânează în ultimul moment. Doamne ferește să nu cadă vreun vizitator cu mașina acolo. Acolo toată lumea aruncă gunoaie, nimeni nu are canalizare, noroiul este până în gât, iar căruțele de la Ploscoș îl cară până în mijlocul curții de la Agricol.”

Viceprimarul Mircea Irimie le-a răspuns fiecărui vorbitor, pe unii reușind să-i lămurească alții au plecat nemulțumiți de nerezolvarea problemelor lor.

Întâlnirile reprezentanților primăriei cu cetățenii vor continua și în zilele următoare, după următorul program:

”- CARTIER POIANA – Sc de Arte si Meserii Poiana, 8 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER TURDA NOUA – Colegiul Tehnic, 9 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER BAI – STATIUNE – Colegiul Emil Negruțiu, 10 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER CENTRU – Școala Teodor Murășanu, 14 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER MICRO 1 – Școala Avram Iancu, 15 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER MICRO 2 – Școala Ioan Opriș, 16 februarie 2012, ora 16,00

- CARTIER MICRO 3 -  Școala Horea, Cloșca și Crișan, 17 februarie 2012, ora 16,00

Întâlnirile vor avea ca scop dezbaterea unor  probleme legate de serviciile publice, de investițiile și  bugetul anului 2012.   De  asemenea se vor prelua spre rezolvare solicitările și sesizările cetățenilor.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh