27
Lun, Iun
38 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Așa cum promisese încă de la numirea lui Ioan Chiș în funcția de director al SC Domeniul Public Turda SA, primarul Tudor Ștefănie a dat o mână de ajutor acestei societăți care, la mijlocul anului trecut de confrunta cu probleme financiare greu de surmontat.

În ultima ședință a Consiliului local Turda, consilierii au aprobat, rând pe rând, caietele de sarcini pentru activități ca măturat, spălat, stropit și întreținere cai publice, apoi pentru curățarea și transportarea zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei și îngheț dar și a activității de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a municipiului Turda. Toate aceste trei activități au fost atribuite direct prin delegarea gestiunii acestor servicii, ele constituindu-se de acum, pentru SC DPT Turda, în tot atâtea importante surse de venit.

Activitatea acestei societăți, fostă regie, aflată în subordinea Consiliului local Turda a avut de suferit după ce municipalitatea a atribuit în urma unei licitații serviciul de salubritate de la nivelul municipiului Turda către firma Prival Ecologic Servis, cea care în acest moment gestionează această activitate, cu mai multă sau mai puțină pricepere. De atunci, activitățile SC DPT SA s-au limitat la reparații drumuri, la producție de asfalt prin stația pe care o are în dotare și la cultivarea și vânzarea de legume în serele societății. Aceasta pentru că, odată cu atribuirea salubrității către firma privată amintită, acesteia i s-a dat, tot de la SC DPT SA, și activitatea de întreținere a spațiilor verzi, de plantare de flori, arbuști și alte plante ornamentale și înfrumusețare a orașului.

Unii s-ar putea întreba de ce nu s-a făcut o licitație – sau mai multe – pentru atribuirea acestor activități. Răspunsul este conținut în raportul de specialitate care însoțea proiectul de hotărâre pe masa consilierilor locali. Documentul, semnat de șeful SEPGIS din cadrul Primăriei Turda, conține fragmente elocvente din legea nr. 51 din 2006: ”Contractul de delegare a gestiunii serviciilor se atribuie direct operatorilor cu statut de societăți comerciale înființați, după intrarea în vigoare a prezentei legi, prin reorganizarea pe cale administrativă, în condițiile legii, a fostelor regii autonome de interes local (…) care au avut în administrare și exploatare bunuri, activități sau servicii de utilități publice”. Aceeași lege prevede că pentru această atribuire directă trebuie îndeplinite trei condiții cumulative dintre care una este enunțată astfel: ”capitalul social al operatorului regional este deținut în totalitate de unitățile administrativ teritoriale membre ale asociației respectiv de unitatea administrativ-teritorială; participarea capitalului privat la capitalul social al operatorului este exclusă”.

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din Turda, aprobat de Consiliul local, a fost atribuit direct SC DPT SA pentru o perioadă de opt ani calendaristici, începând cu data semnării lui. În contract este stipulat faptul că ”Pe întreaga durată a concesionării, se interzice operatorului subconcesionarea activităților componente ale serviciilor publice de salubrizare din municipiul Turda”. Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă de cel  mult 4 ani doar cu acordul expres și prealabil al concedentului, încheindu-se în acest sens un act adițional cu cel puțin 5 luni înainte de concesionarea acestui contract.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh