”Protopopiate și Protopopi în Dieceza Greco-Catolică de Gherla la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868)”
Profesorul de istorie, de acum purtând titlul academic de Doctor, Ciprian Rigman, și-a publicat lucrarea de doctorat sub forma unui volum de specialitate, cu titlul ”Protopopiate și Protopopi în Dieceza Greco-Catolică de Gherla la mijlocul secolului al XIX-lea (1856-1868)”, apărută la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2014. Ca profane, pasionați de istorie totuși, să spunem doar că volumul propune cititorului o aplecare asupra celei mai înfloritoare perioade a Bisericii Greco-Catolice, forma instituționaă care guverna religia românilor din jumătatea de nord a transilvaniei, o biserică transilvană cu care, un secol mai târziu, comuniștii ”vor da de pământ”.
Alături de autorul care este, să spunem și asta, un foarte îndrăgit de elevi profesor de istorie, au participat la alnsarea de carte personalități ale ”școlii de istorie de la Cluj”, dar și prieteni, admiratori și simpatizanți ai lui Ciprian Rigman. Pe cei dintâi îi vom lăsa, prin câteva fragmente, să vă descrie demersul autorului.
Primul care a vorbit a fost Prof. univ. Dr. Călin Felezeu (Universitatea Babeș -Bolyai CLuj-Napoca): ”Autorul nesupune atenţiei o lucrare complexă, o lucrare care mie mi-a stârnit foarte mare interes în condiţiile în care mărturisesc că eram aproape necunoscător în acest domeniu. Mi-a lămurit câteva lucruri şi mi-a demonstrat că am în faţă un cercetător aplecat, un cercetător responsabil, care a ştiut să deceleze un volum impresionant de informaţie și nu numai că a reuşit să-l deceleze, dar a reuşit şi să-l așeze şi să-l intersecteze cu lucrări care deja au fost editate, scoţând astfel o sinteză ce se cerea a fi făcută, o sinteză care vine să lămurească o perioadă pe care eu o consider a fi perioada cea mai prosperă a Transilvaniei. Este o perioadă de după Revoluţia de la 1848, este o perioadă de după elaborarea patentelor imperiale şi este o perioadă în care se afirmă ceea ce numim noi liberalismul şi federalismul în cadrul Imperiului Austriac până la instaurarea dualismului în 1867”, a rostit profesorul universitar Călin Felezeu, dând apoi cuvântul celui care a fost îndrumătorul tezei de doctorat a lui Cirian Rigman.
Cercetătorul științific Doctor Simion Retegan (Institutul de Istorie”George Barițiu” al Academiei Române) a vorbit aproape o jumătate de oră despre subiectul cărții. Redăm un fragment: ”Şi pentru mine e un moment de bucurie, defapt chiar dublă bucurie fiindcă am calitate de conducător al doctoratului, am urmărit, să spun, gestaţia acestei cărţi de la primul proiect şi până la finalizare. Pe de altă parte şi perioada pe care această carte o îmbrăţişează este una foarte frumoasă, de care sunt foarte ataşat sufleteşte, o perioadă care începe de la Revoluţia din 1848, când se prăbuşleşte o lume şi începe o altă lume, se prăbuşeşte un sistem, un regim politic şi începe altul, o perioadă în care , întotdeauna aşa se întâmplă, oamenii vin cu mari aşteptări, cu mari speranţe, care numai parţial se realizează, o perioadă în care se produc schimbări foarte importante. Sub raport social e suficient să spunem că după 1848 românii, care erau în proporţie de 80 % iobagi, ajung să îţi obţină libertatea socială”, a spus Cercet. Șt. Dr. Simion Retegan.
Autorul însuși a mărturisit celor prezenți: ”Am găsit de cuviinţă să vorbesc despre importanţa acestei teme de cercetare şi să spun că, de fapt, cartea se încadrează în domeniul istoriei ecleziastice, o dimensiune a cercetării pe care şi-a asumat-o pregnant şcoala istorică din Cluj, cel puţin în ultimii 25 de ani e un grup extrem de consolidat de istorici care lucrează în zona istoriei ecleziastice. Ceea ce trebuie să mai spun este că lucrarea se încadrează într-un efort de recuperare a unor secvenţe importante ale Bisericii Greco-Catolice, o biserică greu încercată în a doua jumătate a secolului XX, o biserică ce, alături de cealaltă, ortodoxă, a contribuit nemijlocit la crearea elitelor politice şi culturale care au dat o anumită anvergură mişcării de emancipare naţională pe parcursul sec. XVIII, XIX şi începutul sec. XX”, susține profesorul Rigman, doctor în istorie.
La final cei prezenți au primit câte un volum din mâna autorului, bineînțeles, cu un autograf care va crește în valoare, nu-i așa, odată cu autorul cărții. La mai mare, domnule profesor Ciprian Rigman!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.