21
Joi, Noi
5 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

suleyman-1

Cu scuzele de rigoare pentru întârzierea de câteva zile, motivată de problem de ordin medical care nu mi-au permis evoluția în poziția vertical, îmi fac datoria de onoare de a relata despre un eveniment deosebit pentru municipiul Turda. Un eveniment deopotrivă cultural și istoric, deopotrivă didactic și spectacular.

Doi otomani adevărați, deși unul român și unul tătar, au venit pe scena Teatrului ”Aureliu Manea” Turda pentru a juca rolurile a doi dintre cele mai laminate minți care au dus imperiul turcesc pe culmi nemaiatinse de nimeni înaintea lor, dar nici după ei. Unul era capul iar celălalt creierul, unul era trupul iar celălalt brațul de fier. Vorbim despre Suleyman Magnificul și Efendi Shaykh ul-Islam, liderul spiritual al imperiului.

suleyman-2În aplauzele sălii pline a teatrului turdean, Kanunî Süleyman, alias prof. univ. dr. Călin Felezeu, îmbrăcat în veștminte de zile mari, a intrat în scenă însoțit de colegul și prietenul său, profesor doctor Tasin Gemil (directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice (ITSCA) al Universităţii "Babeş-Bolyai").

Înainte de a merge mai departe, să spunem despre acesta din urmă că a fost primul ambasador musulman al României. De etnie tătară, istoricul Tasin Gemil (72 ani), născut la Medgidia, a fost ambasador al României în Azerbaijan (1998-2003), apoi în Turkmenistan (2004-2007).
Spuneam despre primirea cu aplauze furtunoase a acelor doi, acestea au fost provocate în primul rând de straiele specifice pentru doi demnitari otomani de rang înalt, veniți parcă direct din istoriesuleyman-3. Profesorul universitar doctor Călin Felezeu a organizat evocarea intitulată "La curtea sultanului Suleyman Magnificul. O călătorie în timp." În amintirea și ca un omagiu adus tatălui său, Emil Felezeu, care trecuse la cele veșnice cu exact 15 ani în urmă. Familia sa, soția și cele două fiice, alături de rudele de diferite grade care formează ceea ce putem numi, pozitiv, ”clanul Felezeu” i-au fost alături, ca și peste 200 de elevi de la școli și licee turdene.

"Evenimentul de astăzi, care tinde să evidenţieze personalitatea lui Suleyman Magnificul, uriaşă personalitate a sfârşitului de ev mediu, este evocată de doi titani ai ştiinţelor turcologiei: mă gândesc aici la profesorul universitar Tasin Gemil, unul din cei mai reputaţi profesori în acest domeniu, dar şi profesorul universitar Călin Felezeu, iniţiatorul acestui eveniment, şi el un reputat specialist în acest domeniu" susținea profesor doctor Ciprian Rigman, în cuvântul de deschidere, arătând că respectivul eveniment  ”a fost generat de uriaşul impact pe care serialul de televiziune eponim ”Suleyman Magnificul” l-a creat în mentalul colectiv românesc".

Mai întâi prof. univ. dr. Călin Felezeu a fost cel care a vorbit cu elocvență și elocință, timp de aproape o oră, despre personalitatea marelui sultan. A fost apoi rândul prof. dr. Tasin Gemil  să prezinte viața și faptele liderului spiritual din vremea sultanului Suleiman Magnificul, și relația dintre cei doi, relație care a dat Imperiului Otoman câteva legi extreme de appreciate de specialiștii de azi.

În partea a doua a evenimentului, turdeanul Călin Felezeu și-a prezentat ultimul volum ieșit de sub lumina tiparului, intitulat "Principatul Transilvaniei în epoca suzeranității otomane 1541-1688".
Prof. dr. Tasin Gemil a spus despre această lucrare că este o carte care lămureşte problema suleyman-4relaţiilor pe care Transilvania le-a avut cu Poarta Otomană timp de 150 de ani: "Este o carte de care istoriografia noastră avea nevoie de foarte multă vreme. Practic, despre Transilvania cu un asemenea subiect nu s-a scris. S-a scris, e adevărat, în secolul trecut, pe limba maghiară şi la începutul secolului nostru, în limba germană, suleyman-7dar în limba română nu exista o asemenea monografie. Cartea profesorului Felezeu este prima monografie care tratează în mod închegat, bazată pe surse documentare de prima mână între care sunt foarte multe surse de sorginte turco-osmană”, a arătat acesta.

La finalul manifestării, autorul volumului lansat a acordat autografe și s-a fotografiat cu rudele, prietenii, colegii și admiratorii. Cartea a putut fi achiziționată din foaierul Teatrului ”Aureliu Manea” la prețul de 25 de lei/ exemplar.

Evenimentul a fost organizat sub oblăduirea Universității Babes-Bolyai, a Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice (ITSCA) și Primăriei Turda vineri, 27 februarie de la ora 18, la Teatrul Aureliu Manea din Turda.

suleyman-5suleyman-6suleyman-8

suleyman-9suleyman-10

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh