04
Mie, Dec
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Acum nici trei săptămâni, gropile de gunoi, apărute ca ciupercile peste noapte, pe locurile unde au rămas gropi în urma exploatărilor de balast, fuseseră curățate, desființate, la ordinul expres al primarului Cristian Matei. Asta pentru a răspunde numeroaselor sesizări apărute în spațiul virtual, cu precădere pe rețelele de socializare, mai ales pe Facebook.

Acum, la doar câteva săptămâni după o curățenie, pate nu perfectă, dar cea mai amplă din ultimii 12 ani, pe la periferiile Turzii, locurile respective încep, din nou, să arate ca rampe neautorizate de gunoi, mai ales cu reziduuri din construcții.

Există foarte multe locuri în care unii cetățeni își aruncă deșeurile menajere fără menajamente. Unul, spre exemplu, este lângă Părculețul de pe strada Avram Iancu. De acolo, cei de la Prival cred, ridică mizeria odată la câteva zile, pe stâlpul la baza cărora se aruncă gunoiul este afișat un avertisment prin care se arată că aruncare gunoiului este interzisă și se pedepsește cu amendă. „Apă de ploaie!” Asta nu i-a oprit, până acum pe cei care arunc gunoiul acolo, dar nici nu au fost descoperiți, dacă ei continuă să o facă.

Poliția locală este, clar, depășită, poliția națională nu am auzit să intervină în astfel de cazuri, deși ar fi perfect îndreptățită. Nu poți, chiar așa, să deversezi deșeuri, de orice fel, unde te taie capul.

Însă trebuie să fim cu mintea deschisă și să acceptăm că aceste nereguli apar și ca urmare a faptului că nu există o soluție legală, la îndemâna populației, prin care orice cetățean să-și poată transporta deșeurile undeva, fie că vorbim de deșeuri din construcții sau lucrări agricole. Singura posibilitate aflată la îndemâna omului este să închiriezi un container de la Prival, să ți-l încarci, iar firma ți-l transportă la o groapă de deșeuri autorizată. Însă unii dețin camioane, camionete, etc. cu care pot să-și transporte singuri deșeurile și ar face-o, dacă ar avea unde. Însă rampa de gunoi de la Turda este închisă. Niciun gospodar care are u cărucior sau o căruță de deșeuri nu o să plătească, niciodată, 3-400 sau chiar mai mult, pentru transportul unor deșeuri pe care le poate transporta, undeva, cu mâna lui sau cheltuind bani mai puțini, doar pentru că așa a hotărât cineva.

Decât să decidă primăria asanarea gropilor de gunoi neautorizate, odată la câteva săptămâni, nu mai bine se stabilesc rampe autorizate pentru aceste depozitări, care se pot îngrădi cu trei ziduri, spre exemplu, și goli/curăța cu o frecvență stabilită de responsabilii cu salubritatea?

Probleme apar și cu deșeuri din procesele agricole. Pentru că, da, municipiul Turda are o suprafață agricolă (grădini, livezi, curți cu gazon și flori) comparabilă cu a comunelor din zonă. Dar la Turda lipsesc orice fel de rampe provizorii, unde cetățenii să poată depozita aceste deșeuri, care apoi să-i fie transportate mai departe. Așa cum există la Câmpia Turzii, în mai multe zone ale orașului. Sau așa cum există un punct de colectare pentru deșeuri DEE, cum se poate vedea la acest link: http://www.colectaredeseuri.ro/colectare/colectare-deee-turda-sc-prival-ecologic-servis-sa/

Mai este cazul să vorbim despre curțile blocurilor? În Oprișani există curți de bloc care sunt adevărate părculețe. Acestea sunt curățate, după posibilități, de locatari iar resturile vegetale depozitate lângă containerele de deșeuri menajere, unde rămân timp îndelungat. Rezultatul: un aspect insalubru al întregii zone, situate, de obicei, la marginea drumului, vizibilă din toate direcțiile.

La Turda, dacă mergi în cimitire sau în apropierea lor, gunoaiele fumegă la tot pasul. Oamenii își curăță mormintele, apoi aruncă resturile vegetale sau de altă natură la cea mai apropiată grămadă de gunoi, pe care cineva o începe iar ceilalți o duc la ... desăvârșire.

La Turda, e timpul ca toate aceste lucruri mici, care din pricina cantităților cumulate devin foarte importante, să fie luate în calcul, să fie propuse și găsite soluții care să îi ajute pe oameni, nu să-i facă prizonierii unui sistem dimensionat în contra lor. Nu e așa mare lucru. Doar că până acum ne gândeam doar la macro-proiecte, din care de obicei se fură cum se poate, în loc să găsim soluții simple, frumoase, curate, ca acest oraș să devină unul european, cum ne dorim cu toții.

Soluțiile trebuie să cuprindă întreg arsenalul aflat la dispoziția administratorilor localității, poliție comunitară, camere de luat vederi amplasate în locuri sensibile, etc.

Desigur că instalarea unor baterii subterane de colectare a deșeurilor menajere, inițiată de actualul edil șef s-ar putea dovedi benefică în sensul unui aspect infinit mai salubru al zonelor unde populația își duce deșeurile, la care se adaugă scoaterea din ecuație a persoanelor care răvășesc containerele de gunoi pentru a extrage materialele refolosibile, aceștia fiind vinovați în mare parte de împrăștierea deșeurilor mult în afara bateriilor de colectare. Dar aceasta este o altă poveste la care o să revenim pentru a o trata separat.

Nu putem încheia înainte de a face un apel și la spiritul civic al turdenilor pentru că acesta lipsește la foarte mulți dintre noi. Vedem rampe ocazionale la tot pasul, depozitări de deșeuri apărute la adăpostul nopții. Vedem deșeuri deșertate la marginea drumului sau  lângă containerele de colectare ale societății de salubritate, chiar când acestea sunt goale. Vom reveni pe acest subiect, după niște discuții cu responsabilii serviciului de salubrizare a orașului, cu administratorii localității, pentru ca, în final, toți turdenii să fie mulțumiți de sistemul de salubrizare, să-l respecte așa cum ar trebui într-un oraș european. Desigur că sugestiile fiecăruia dintre cititorii acestor rânduri pot să-și aducă propria contribuție, trimițând pe adresa redacție sesizările și opiniile sale, care să ajute la rezolvarea situației salubrității din Turda, atât în centrele cele mai locuite, cât și la periferia orașului. Suntem europeni de aproape un deceniu! Dar asta nu se vede în acest domeniu, iar vina este și a noastră!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh