La manifestările dedicate Zilei Naționale a României, organizate la Turda, au participat încă de dimineață, peste 1000 de oameni. Ideea primarului Cristian Matei de a organiza o expoziție cu echipament militar în fața fostei Poște pare să fi avut efectul scontat: o mai mare afluență de public, mulți copii și tineri, cu toții dornici să-și facă o poză cu tancul antiaerian Ghepard, cu TAB-ul din dotarea Armatei Române sau cu alte vehicule militare
prezentate acolo.
Foarte multă lume a participat, în ciuda frigului de afară și a absenței soarelui, și la momentul oficial, care a început la ora 10 prin sosirea oficialităților locale și prezentarea onorului de către Garda de Onoare. S-a intonat imnul de stat apoi s-a oficiat un Te Deum interconfesional, la care au participat preoți ortodocși și greco-catolici, un obicei împământenit la Turda de foarte mulți ani.
A venit, apoi, rândul alocuțiunilor. Primul care a cuvântat a fost primarul Cristian Matei, cel care, în mesajul său, a punctat următoarele: „Astăzi este ziua noastră. Ziua tuturor românilor! Este o zi care marchează un moment istoric extrem de important, dar mai presus de toate, data de 1 decembrie reprezintă o zi în care noi, toți, trebuie să reflectăm asupra ideii de unitate, solidaritate și iubire față de țara în care ne-am născut și în care trăim.
Poate că de multe ori ne dezamăgește, poate de multe ori considerăm că nu ne oferă cât ne-am dori. Dar trebuie să o respectăm și să fim conștienți că toți suntem parte din ea. Fiecare dintre noi trebuie să aducă schimbarea sau acel "mai bine" pe care ni-l dorim.
Turda este o bucățică din România, dar un simbol puternic pentru Transilvania. Mă simt onorat că voi, cetățenii Turzii, v-ați exprimat dorința ca eu să reprezint acest municipiu. Împreună suntem o forță, trebuie să ne implicăm și să fim o comunitate unită, pentru că doar așa vom reuși să contribuim la dezvoltarea acestui oraș și implicit, la dezvoltarea țării în care trăim și pe care o iubim!”, a transmis primarul Matei.
A vorbit apoi colonelul Mihai Bogdan Hanganu, comandantul Garnizoanei Turda, care a subliniat importanța istorică a tuturor celor trei uniri, cea din 1601, cea din 1859 și, respectiv cea din 1918. „Acestea nu au fost nici fortuite și nici întâmplătoare. Ele au fost pregătite de veacuri de strădanii și eforturi. Actul unirii Transilvaniei cu România reprezintă cea mai sublimă pagină a istoriei naționale”, a conchis militarul.
A mai vorbit, de la microfonul manifestării, senatorul Alexandru Cordoș. Acesta a ținut să puncteze: „Marea Unire înfăptuită la 1 decembrie 1918 a însemnat încununarea eforturilor militare și diplomatice, depuse de români, după Marele Război în care țara noastră, sub conducerea marelui Ferdinand I a intrat, cu un singur gând – reîntregirea neamului românesc.
Sudoarea, lacrimile și sângele ostașilor, alături de geniul unor oameni ca Nicolae Titulescu, I.C. Brătianu sau Take Ionescu, au înfăptuit dorința de unire a tuturor românilor.
Astăzi, la ceas de sărbătoare, nu putem să nu îi comemorăm pe aceia care, la Mărăști, Mărășești și Oituz, au înfrânt gloatele de invadatori, sub îndemnul „Pe aici nu se trece!”, oameni bravi de arme, ale căror sânge curge astăzi în venele noastre.
Suntem datori României și românilor să ducem mai departe moștenirea cu care ne-a înzestrat destinul bimilenar al poporului nostru, și să atingem culmi și mai înalte ale măreției între popoare”, a rostit Cordoș.
A urmat depunerea de coroane și defilarea trupelor militare, executată în ceața împrăștiată după aprinderea unor fumigene tricolore.
După amiaza, la Parcul Teilor, s-a derulat un spectacol susținut de Grupul de tulnicărese “Perla Apusenilor” și Corul Armonia al Casei Municipale de Cultură Turda, care s-a încheiat cu o defilare cu făclii. Finalul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost marcat printr-un spectaculos foc de artificii.
Aici găsești peste 100 de fotografii de la momentul din centrul municipiului Turda: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/9844-100-foto-de-la-ziua-nationala-a-romaniei-la-turda
Iar aici un filmuleț realizat de colegul nostru Cristian Olteanu: http://turdainfo.ro/index.php/video/9842-ziua-nationala-a-romaniei-la-turda-1-decembrie-2016
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.