20
Sam, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj

Curs GRATUIT de prim ajutor.

 

Data: 15 ianuarie 2017 12:00-20:00
Locație: VIVO! Cluj Napoca, Food Court

            Un nou eveniment organizat de profesionistii de la SMURD Cluj are loc duminică, 15 ianuarie 2017, între orele 12:00-20:00 la VIVO! Cluj Napoca (fostul Polus), în zona Food Court. Este vorba de Maratonul Resuscitării – Winter Edition, un eveniment în care manevre de prim ajutor, salvatoare de viață, sunt predate pentru o zi întreagă de către medicii și paramedicii de la SMURD Cluj.

            Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Uregențe si îsi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.

            Clujenii sunt asteptați în număr mare și la această ediție după ce la prima ediție. în 2015 au participat 740 de persoane, iar in 2016 au fost instruite mai bine de 1450 de persoane.

            În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.

           
„De ce sunt importante aceste manevre?Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care nu se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp și creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Atunci, prin manevre de resuscitare, cel care este pe margine poate «să cumpere» timp pentru cel care are nevoie. Din orice punct al Clujului în care te-ai afla, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute și atunci dacă cineva face manevre de resuscitare, creierul este perfuzat și echipa care ajunge la fața locului poate să îi salveze viața persoanei respective. Mihai Oprea, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj
             Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față,  iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea sâ pună întrebări, fiind o discutie deschisă cu voluntarii SMURD.

            Tehnicile dobăndite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoasterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția cailor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului.

 

            Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar si să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate in stare critică.

            Ceea ce își doresc medicii și paramedicii voluntari SMURD prin acest proiect este în primul rând să îi determine pe oameni să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare. „Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult” Mihai Oprea, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj


            Limba de predare principală este  romăna dar vom asigura predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/MaratonulResuscitarii/ si pe site-ul dedicat https://www.smurd-cluj.ro/maratonul-resuscitarii/

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh