19
Vi, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Azi se împlinesc 17 ani de când Ion Rațiu a trecut la viața veșnică. Ca turdeni și ca iubitori și slujitori ai democrației considerăm că se cuvine să cinstim toate datele calendaristice și toate simbolurile legate de acest adevărat reprezentant contemporan al nostru. Chiar dacă unii dintre noi nu l-au înțeles, imediat după revoluție, nu i-au înțeles nici viziunea și nici modul de a trata oamenii, un mod mult prea nobil față de cât era pregătită să accepte societatea post-comunist din anii 90.

Să ne amintim așadar, cu drag, de cel care a fost și va rămâne în conștiința generației actuale ca Ion Augustin Nicolae Rațiu, născut la 6 iunie 1917 la Turda și decedat la 17 ianuarie 2000 la Londra, politicianul român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD), care s-a repatriat imediat după revoluție, în ianuarie 1990, atât era de mare dorul și dragostea sa pentru țara sa natală, pentru locul nașterii sale, Turda.

A ajutat la refacerea PNȚ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD, a candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990 unde a obținut 4,29 % din voturi și s-a plasat pe locul 3, românii considerând peste ani că Ion Rațiu este „cel mai bun președinte pe care nu l-am avut niciodată”. A fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992 iar în 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNȚCD. Așa cum știu toți turdenii, Ion Rațiu a avut doi fii, pe  Indrei Rațiu și Nicolae Rațiu, ambii foarte implicați în viața socială a municipiului Turda, prin Fundația Familiei Rațiu și prin Centrul Rațiu pentru Democrație, alături de Pamella Roussos-Rațiu, soția celui mai mare dintre fii lui Ion Rațiu.

Revăzând viața ilustrului politician turdean, să spunem că a urmat școala în Turda și apoi la Cluj, iar în 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, pentru ca în anul 1943, Rațiu să obțină o diplomă de economie la prestigioasă Universitate Cambridge (Anglia). A fost desemnat Membru de onoare post-mortem al Academiei Oamenilor de Știință din România.

În 1940, Ion Rațiu a fost numit consilier la Legația României de la Londra, sub ministrul Viorel Tilea.

După aceea, timp de o jumătate de veac, a locuit în Regatul Unit, în 1945 căsătorindu-se cu cea pe care a cunoscut-o în timpul studenției, la Cambridge, Elisabeth Pilkington. Așlături de cea care i-a stat alături la bine și la rău, Ion Rațiu a înființat în 1979 Fundația Rațiu, iar cinci ani mai târziu, a fondat Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

Așa cum mulți își amintesc, Ion Rațiu a murit la Londra iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost adus la Turda, pentru a se odihni alături de strămoșii familiei sale. Cei care am participat la ceremonia funerară ne amintim ce ger cumplit a fost în ziua înmormântării sale, dar și mulțimea de oameni care a umplut piațeta din fața Bisericii Rățeștilor. Atunci, Biserica Ortodoxă trebuie să spunem că și-a dat, din nou, în petec, refuzând îngroparea lui Ion Rațiu în curtea bisericii, alături de ascendenții săi, din cauza diferendelor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma, Ion Rațiu fiind credincios unit. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda.

În acest an, Ion Rațiu ar fi împlinit 100 de ani.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh