Militarii canadieni care și-au petrecut ultimele trei luni și jumătate alături de aviatorii militari de la Câmpia Turzii și-au luat azi ”la revedere” de la prietenii și camarazii români. Aviatorii militari canadieni merită cu atât mai mult respectul colaboratorilor lor români cu cât au organizat o ceremonie militară prin care și-au onorat gazdele, invitând comandanți de grad înalt din forțele aeriene române dar și ambasadorul Canadei la București, alături de comandantul statului major de legătură al Armatei Canadiene din Europa.
Ceremonialul militar a pus capăt unei perioade fructuoase de antrenament militar aerian în cadrul exercițiului comun româno-canadian denumit ”Dacian flag”, desfășurat sub egida NATO și care a debutat în 7 mai 2014 când la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au aterizat șase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, cu personal navigant şi tehnic. La exerciţiul militar comun româno-canadian au participat peste 230 de militari canadieni care acum, la finalul acțiunii susțin că s-au simțit minunat în România, unde au legat prietenii care vor dura, probabil, o viață. Prin vocea comandantului lor, locotenent-colonelul David Pletz, militarii canadieni au spus că se vor întoarce în România în vacanță, pentru a degusta, din nou, din minunatele mâncăruri tradiționale românești și din ”minunata” pălincă ardelenească.
”Nu visam să ating această ”piesă de istorie” care este MiG-ul 21, darmite să mai și zbor cu el. Cred că a zbura cu legendarul MiG 21 este fantastic și cred că România a făcut un lucru extraordinar în optimizarea acestei platforme, dar și în abilitatea de a lucra cu tipuri mai noi de avioane de luptă. Pentru abilitatea de a împărtăși tactici, tehnici și proceduri a fost un lucru foarte benefic această misiune”, a spus comandantul detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, locotenent-colonelul David Pletz.
"Exerciţiul a fost o foarte bună oportunitate să ne antrenăm în comun. Pe parcursul exerciţiului am executat împreună cu colegii noştri canadieni misiuni aer – aer şi misiuni aer – sol. Cooperarea dintre militarii canadieni și cei români a fost una excelentă", susține și comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandorul Marius-Mihai Ouatu.
În cadrul ceremonie care a marcat finalul exercițiului ”Dacian flag”, după o demonstrație de paradă militară în stil canadian, au fost primiți, cu onoruri militare, invitații. Rând pe rând au coborât din automobile albe, identice, comandantul bazei aeriene de la Câmpia Turzii, comandorul Marius-Mihai Ouatu, șeful Marelui Stat Major, generalul Ștefan Dănilă, reprezentantul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul Cristinel Ion, comandantul statului major de legătură al Armatei Canadiene din Europa, generalul Matthew Overton și, nu în ultimul rând ambasadorul Guvernului Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a a Canadei, Excelența Sa, Joanne Lemay.
Fiecare dintre aceștia au rostit discursuri din care reiese reușita deplină a exercițiului militar bilateral și optima colaborare între cele două armate care ar putea lupta umăr la umăr oricând, sub umbrela forțelor NATO. Ambasadorul Canadei în România, Joanne Lemay, și-a rostit discursul în trei limbi: engleză, franceză și o română aproape fără cusur. Ea declarat că ţara sa este hotărâtă să contribuie în continuare la asigurarea securităţii şi stabilităţii zonei. "Exercițiul la care au participat cele şase avioane canadiene reprezintă un eveniment important în dezvoltarea parteneriatului româno-canadian şi face parte din măsurile NATO privind asigurarea securităţii Europei Centrale şi de Est. Canada este hotărâtă ca, împreună cu România şi alţi aliaţi NATO, să contribuie la asigurarea securităţii şi stabilităţii în zonă, pentru a conserva stabilitatea şi securitatea continentului european şi îşi reafirmă sprijinul pentru menţinerea păcii şi securităţii în zona Euro-Atlantică", a asigurat diplomatul canadian.
După discursurile oficiale, cele două părți și-au oferit cadouri menite să le amintească de aceste luni fructuoase petrecute la Câmpia Turzii. Șeful Marelui Stat Major, generalul Ștefan Dănilă, a oferit detașamentului canadian emblema Marelui Stat Major al României. La rândul lor, canadienii au oferit fotografii înrămate cu instantanee ale aeronavelor de luptă române și canadiene, surprinse în timpul exercițiului comun.
A urmat ceremonia coborârii drapelului canadian de pe catarg și înmânarea acestuia generalului Overton. A urmat parcă derularea înapoi a sosirii invitaților, aceștia plecând în aceiași ordine, după care ruperea rândurilor celor două plutoane canadiene la comanda superiorilor. Cu aceasta, cei peste 230 de militari din Forțele Aeriene Regale ale Canadei și-au încheiat misiunea din ultimele aproape trei luni la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii și, totodată, au încheiat oficial activitatea în România. Aviatorii canadieni pleacă în Lituania, unde vor prelua atribuțiile de poliție aeriană din țările spațiului baltic, împreună cu omologi ai lor din Portugalia, Germania și Danemarca.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.