Asociația R.E.A.D.C. nu dispune de timp suficient pentru a vă răspunde fiecăruia în parte, deoarece atenția noastră este, în momentul de față, îndreptată către campaniile gratuite de microcipare și vaccinare antirabică pe care le desfășurăm la nivel național, în teritoriile partenere.
Astfel, prezentăm pe scurt, nota R.E.A.D.C., ca răspuns la reacțiile, întrebările și nelămuririle multora dintre dumneavoastră, cu privire la comunicatul nostru anterior, “ȘANTAJUL VACCINULUI ANTIRABIC A LUAT SFÂRȘIT”.
Vestul Europei este o zonă liberă de rabie după demararea unor programe de vaccinare antirabică obligatorii, care au durat cca. 30 de ani și care în România sunt subvenționate la „ANSVSA-DSBA- prin Serviciul Programe Veterinare Cofinanțate” vezi Pct. II.
Sintetizarea sentinței de neconstituționalitate
..”Curtea a reținut că prevenirea și controlul bolilor transmisibile atât de la om la om cât și de la animale la om sunt necesare, dând efectivitate și constituind o garanție a respectării art.34 din Constituție”.
„În condițiile în care rabia este o boală transmisibilă de la animal la om care are ca rezultat moartea ca urmare a infectării, condiționarea vaccinării de identificarea câinelui este de natură a aduce atingere art.34 privind dreptul la ocrotirea sănătății din Constituție, sub aspectul măsurilor de prevenție pe care statul trebuie să le adopte.”
„În acest sens, potrivit art.1 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om constituie o problemă de stat și o îndatorire pentru toți locuitorii țării.”
I. Acte doveditoare deturnării legii Sanitar Veterinare.
Vrem să menționăm că această condiționare a vaccinului antirabic gratuit de servicii cu plată, a fost planificată și de domnul președinte al asociației socio-profesionale, Colegiul Medicilor Veterinari, Dr. Viorel Andronie, împreună cu un grup de interese, după cum rezultă într-un răspuns remis la solicitarea MEDIAFAX- 2013, că proprietarii de câini vor avea de suportat:
- contravaloarea microcipului,
- contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
- contravaloarea carnetului de sănătate,
- costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
- întocmirea formularelor necesare,
- amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
Domnul președinte Dr. Viorel Andronie mai specifică în aceleași declarații, următoarele:
- că “se ştie însă că în mediul rural sunt aproximativ 5 milioane de câini, pentru că, din 2011, medicii veterinari emit gratuit pentru aceştia carnete de sănătate, cu serie şi număr unice.”
- “din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către C.M.V. pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.”
“În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când este obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 - 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei” [...], iar pentru„cititoarele de microcipuri prețul variază între 250- 3.000 Euro”- A spus preşedintele C.M.V –MEDIAFAX.
II. Prezentăm „privatizarea A.N.S.V.S.A.” -citat de la B1TV, care au prezentat doar parțial aceste chestiuni
Răspunsul A.N.S.V.S.A.,la cererea 51/24.02.2015, oferit de Dl. Director General al Direcției Sănătatea Animalelor, Serviciul Monitorizare și Notificare Boli, Dr. Cristian Duicu:
“În prezent, situația vaccinărilor antirabice a câinilor este întocmită în cadrul Direcției Sănătatea Animalelor- Serviciul Monitorizare și Notificare Boli. “
“În A.N.S.V.S.A., în cadrul Serviciului Monitorizare și Notificare Boli, se raportează semestrial și anual către Oficiul Internațional de Epizootii situația vaccinărilor antirabice a câinilor, iar situația vaccinării vulpilor se raportează către Comisia Europeană, de asemenea semestrial (31.07) și anual (30.04).“
Registrele de Epizotii (Rabia) sunt obligatorii și gratuite la Autoritatea Națională.
Inventarea unui registru național (câini și pisici) al C.M.V. ca un S.R.L. la o asociație socio-profesională care încasează bani, “zădărnicind o acțiune națională și obligatorie de combatere a bolilor la plante și animale” se pedepsește conform Codului Penal.
Însă, aplicarea registrului R.E.C.S. Colegiului Medicilor Veterinari prin legea 258/2013, Art. 13^3, Pct. 4 –fără a specifica clar dacă este cu sau fara plată, este abuzivă.
Menționăm că și ”Registrul Agricol este gratuit si obligatoriu” (semnat V.V Ponta).
Vaccinarea Carnasierelor domestice (câini și pisici) “este obligatorie și necondiționată”, fiind confirmată de decizia Curții Constituționale.
Concluzie finală.
Vom evidenția în paranteză privatizările abuzive și premeditare, folosite ca metodă de șantaj a vaccinului gratuit, uitând jurământul și codul deontologic în care sănătatea este în fața câstigului financiar:
1. contravaloarea microcipului,
(la libera negociere, ca la piață.)
2.contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar,
(la libera negociere, după simpatia către client, dar încasare obligatorie, semnând cu C.M.V.-R.E.C.S., altfel nu ai voie să vaccinezi antirabic, chiar dacă ai concesionat/ plătit teritoriul respectiv)
3.contravaloarea carnetului de sănătate,
(gratuit eliberate până în 2011. Vezi declarația de mai sus)
4.costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia,
(există gratuit în Registrul -Monitorizare și Notificare Boli, iar cu bani- invenția R.E.C.S.-S.R.L., cu dedicație, fără licitație, în valoare de cca 800.000 Euro din cotizații sau credit, în pierdere directă pentru sărmanii colegi C.M.V. cotizanți, fără a adăuga prejudiciul manoperei pierdute de concesionari în ultimii 4 ani, de cca 80 Milioane Euro.)
5.întocmirea formularelor necesare,
(formular gratuit ca parte a acțiunii de vaccinare obligatorie, plătită de contribuabili.)
6.amortizarea cititorului de microcipuri cu preț între 250-3.000 Euro.
(îl au în dotare conform legii 42/ 2004 pentru a citi cipurile la cai,bovine,oi,etc.)
Datorită acestor abuzuri, în anul 2016 au fost înregistrați/ vaccinați doar 1,5 milioane de câini. Deci cca 26%, fără calculul deceselor și exporturilor, dintr-un total de 6 milioane de câini la cca 7,5 milioane gospodării, conform I.N.S.
Existând un număr mare de câini pe străzi, liberi sau semi-liberi, ai proprietarilor de la periferia orașelor, care au contact cu rabia silvică, decizia Curții Constituționale este un câștig însemnat pentru protecția animalelor și a cetățenilor.
Dacă enumerăm și neefectuarea vaccinului obligatoriu la pisici, într-o țară cu rabie, unde 16.000 de cetățeni au fost tratați ca suspecți ai infectării cu virusul rabic, obținem indicii temeinice de abuz în serviciu.
Motto-ul R.E.A.D.C.:
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism.
Asociația R.E.A.D.C.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.