Peste 56 de cercetători în pedologie și agricultură, din 24 de țări au participat marți, 18 septembrie, lângă Turda, la un workshop științific pe teme agricole și de pedologie (știința studierii solului). Evenimentul a fost organizat de Oficiul Județean Pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj și firma Agroturdean din localitatea Bădeni.
International Field Workshop Soil Classification este un eveniment științific la care participă cercetători de pe diverse continente interesați de clasificarea și evaluarea solurilor, peste tot în lume.
În cadrul workshop-ului care a avut loc la firma Agroturdean, din localitatea Bădeni, lângă Turda, cercetătorii străini au făcut secțiuni verticale urmărind orizonturile de formare a solului din Transilvania.
Printre participanți s-au numărat nume importante din cercetarea științifică internațională. Au fost prezenți la Turda prof. univ. dr. Peter Schad, șeful catedrei de Știința Solului, de la Universitatea Tehnică din Munchen, prof. univ. dr. Cezary Kabala, de la Wroclaw University of Enviromental and Life Science (Polonia), prof. univ. dr. Karl Stahr, șeful catedrei de știința solului de la Universitatea din Hohenheim, prof dr. Celine Collin Bellier, președinta Societății Franceze pentru Știința Solulului. Alături de cercetători din Uniunea Europeană s-au aflat și specialiști din Asia (Japonia, Mongolia).
„Este un eveniment anual care are un dublu scop. Pe de-o parte schimbăm cunoștințe privitoare la cercetările din domeniu, pe de altă parte facem o evaluare a potențialului solurilor, peste tot în lume. Anul trecut am fost în Estonia, anul acesta suntem în România iar la anul vom fi Mongolia”, a explicat prof. univ. dr. Karl Stahr (Universitatea din Hohenheim).
Specialiștii în pedologie fac evaluări complexe a calității solurilor ce permit prognosticuri cu privire la evoluția producțiilor agricole. Datele centralizate și colectate sunt trimise spre Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură.
„Solurile din Transilvania sunt, potrivit specialiștilor, printre solurile cu cel mai bun potențial din Europa. La nivel global se constată o depreciere constantă a fertilității solurilor, datorită agriculturii extensive. Specialiștii în pedologie au constatat că solurile din România, cele din Estul Europei în general, sunt de bună calitate și pot constitui rezerve importante din perspectiva strategiilor agricole și a securității alimentare. Ca fermier vă pot spune că nu se mai poate face agricultură performantă fără studii pedologice. Aceste studii îți indică nu doar conținutul în substanțe minerale ori proprietățile fizice, precum conductibilitatea dar îți oferă și cheia pentru aplicarea performantă a îngrășămintelor și tratamentelor fito-sanitare. Dacă știi care e compoziția solului pe care îl lucrezi, știi ce îngrășământ să aplici, dar mai ales cât anume trebuie aplicat. Asta aduce economii sau permite o agricultură cu un potențial ecologic crescut”, a explicat Emil Turdean, proprietarul fermei Agroturdean, care a găzduit workshop-ul.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.