20
Sam, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Unui număr de 38 de femei și tot atâția bărbați turdeni le-a venit rândul să-și sărbătorească, în cadru oficial, conform obiceiului împământenit în urbea arieșană, ca urmare a hotărârii Consiliului local. Consiliu local care a stipulat și premiul de 600 de lei pentru fiecare cuplu care sărbătorește 50 de ani de la momentul căsătoriei oficiale, dar și diplome omagiale și flori, plus organizarea unui moment de suflet, de trei ori pe an, când astfel de cupluri sunt invitate în Sala Mare a Primăriei turdene pentru a fi omagiați și felicitați, de Sărbătorile Pascale, cu ocazia Zilelor Municipiului Turda și la Sărbătorile de Iarnă.

Evenimentul despre care relatăm a avut loc marți în Sala Mare a Primăriei Turda, începând cu ora 12, când 38 de perechi căsătorite în ultima parte a anului 1968 și-au reînnoit jurămintele în fața actualului ofițer al stării civile, primarul Matei Cristian, care le-a transmis „mirilor” felicitările și urările de bine și sănătate din partea administrației locale, împreună cu Monia Koti, directorul Serviciului Public de Asistență Socială (S.P.A.S.) Turda, organizatoarea evenimentului. Primarul turdean a reușit să creeze o atmosferă veselă, destinsă, al cărei apogeu a fost atins când i-a prevenit pe sărbătoriți că urmează să-i căsătorească a doua oară,  de această dată „cu fir de aur”. La întrebarea „Cetățene..., iei în căsătorie de bună voie și nesilit de nimeni pe cetățeana...?” și „Cetățeană..., iei în căsătorie de bună voie și nesilită de nimeni pe cetățeanul...?", mirii de aur au răspuns în cor cu un „Da!” mai mult sau mai puțin convins, dar suficient ca actul căsătoriei să se consume.

Una dintre miresele de aur, mai curajoasă, le-a citit celor prezenți o poezie, gen popular, cu rimă și compusă ca o poveste, descriind relația dintre doi soți și prezentând micile adevăruri ale grelelor dar și frumoaselor cinci decenii prin care au trecut toți cei sărbătoriți.

Invitata municipalității, frumoasa și talentata cântăreață de muzică populară și nu numai, Amalia Chiper, a cântat câteva melodii de suflet din repertoriul său dar i-a invitat pe sărbătoriți să colinde, alături de ea, Crăciunul fiind aproape. La final, cuplurile sărbătorite s-au fotografiat cu cei care au organizat evenimentul, momentul imortalizat urmând să le fie trimis, fiecărei familii, acasă.„

„Nunta de Aur” a ajuns la cel de-al 16-lea an, de când se sărbătorește la Turda, perioadă în care au fost omagiate nu mai puțin de 900 de cupluri de turdeni care au reușit să aibă o căsătorie de jumătate de secol.

Clic aici pentru a viziona o galerie foto de la eveniment: Nunta de Aur, pentru 38 de cupluri din Turda!

----------------------------------------------------

În 1968, când turdenii omagiați acum s-au căsătorit, România era o Republică Socialistă care, încă era destul de deschisă față de occident.

În luna mai a acelui an, un total de 10 milioane de francezi au fost in greva, timp de doua săptămâni. "Franța - 68" s-a înscris într-un moment social mai amplu, studenții protestând de o parte și de alta a Cortinei de Fier, din Brazilia și SUA până în Germania. (un articol interesant, care explică și tradiția sindicală franceză până în ziua de azi, cu protestele „vestelor galbene”, poate fi citit aici: http://www.ziare.com/international/stiri-externe/1968-anul-in-care-franta-a-reinventat-libertatea-311871 )

Pe 20 august 1968, trupele Tratatului de la Varșovia au intrat în Cehoslovacia, mai puțin România condusă de Nicolae Ceaușescu.

Divizia A la fotbal era câștigată tot de cea mai titrată echipă din România, Steaua București, urmată de FC Argeș și de Dinamo București (abia pe poziția a treia). La Handbal Masculin, ce să vezi, în același an, tot clubul militar STEAUA Bucureşti, câștigă Cupa Campionilor!

La Jocurile Olimpice de vară din Mexico City, delegația României a obținut 12 medalii, 4 de aur, 6 de argint și 5 de bronz.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh