29
Vi, Mar
19 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zilele trecute s-a produs un eveniment major din istoria Forțelor Aeriene Române, din care face parte și baza aeriană din apropierea Câmpiei Turzii. Joi, 14 martie 2019, avioanele de luptă F-16 Falcon din dotarea Armatei Române au început executarea misiunilor de poliţie aeriană sub comandă naţională.f-16 romanesc

Momentul istoric a fost marcat la Baza 86 Aeriană cu activitatea oficială de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon și, totodată  a fost prezentat un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național.

Înainte de operaţionalizarea Serviciului Naţional de Poliţie Aeriană F-16, aceste misiuni se îndeplineau cu vechile aeronave MiG-21 Lancer. Avioanele F-16 vor participa deocamdată doar la misiuni sub comanda naţională iar, între timp, până când vor putea să participe şi la misiuni NATO, aeronavele fac misiuni de interceptare a avioanelor care intră neautorizat în spațiul nostru aerian.

Cele 12 avioane de luptă F16  ale Forțelor Aeriene Române au fost cumpărate, la mâna a doua - între 2016 şi 2017 - în baza unor contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA. Dotarea forţelor aeriene române cu F 16 a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în 2012. Pentru cele 12 avioane F16 România a plătit 628 de milioane de euro. Suma include modernizarea aparatelor de zbor şi antrenamentul piloţilor, al tehnicienilor şi al personalului auxiliar.

----------------------------------------------

Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de 3 escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. 

Cele 12 avioane au fost livrate în perioada 2016-2017, astfel:
• 6 avioane au fost livrate la 29.09.2016;
• 3 avioane au livrate la 15.11.2016;
• 3 avioane au fost livrate la 28.09.2017.

Avioanele F-16 au parcurs procesul de operaționalizare, în primă fază pentru misiunile de poliție aeriană sub comandă națională, urmând a continua procesul pentru atingerea capabilității operaționale finale. Pentru a putea executa misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO, escadrila trebuie să parcurgă și procesul de certificare NATO.

La momentul actual, aeronavele execută toate tipurile de misiuni specifice, în scop de antrenament pentru menținerea nivelului de pregătire.

În cadrul activității de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon, va fi prezentat un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național, în baza Legii nr. 257/2001, republicată în anul 2014, privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

Sursa foto: site-ul M.Ap.N.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh