Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
POPA BOGDAN CORNEL, director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” (C.C.P.B.P.B.), în perioada 2011 – 2013, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
NAE MARIN, director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” (C.C.P.B.P.B.), în perioada 2014 – 2015, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
PETROI – AVASILOAE RUXANDRA – MIHAELA, economist în cadrul C.C.P.B.P.B., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
- În cursul lunii mai 2012, între Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” (C.C.P.B.P.B.), reprezentat de inculpatul Popa Bogdan Cornel, și o societate comercială a fost încheiat un acord cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecție, dezinfecție și tratamente fitosanitare.
Ulterior, până în anul 2015, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost încheiate, cu aceeași societate, cinci contracte subsecvente care au fost supraevaluate, angajându-se cheltuieli a căror necesitate și oportunitate nu a fost justificată.
Documentele mai sus menționate, precum și o parte din actele adiționale, au fost semnate, la momente diferite, de inculpații Popa Bogdan Cornel, în calitate de director general al C.C.P.B.P.B și Nae Marin, în calitate de director general respectiv șef serviciu administrativ în cadrul C.C.P.B.P.B.
În demersurile lor infracționale, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul inculpatei Petroi – Avasiloae Ruxandra – Mihaela care, în perioada 2012 - 2015, atât în nume personal dar și pentru directorul general Nae Marin, a semnat referatul privind valoarea estimată a serviciilor ce formează obiectul acordului cadru precum și mai multe contracte subsecvente și acte adiționale.
Prin această conduită a fost cauzat un prejudiciu C.C.P.B.P.B. în cuantum de 5.867.153 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către societatea beneficiară a contractelor.
- În cursul anului 2012, în contextul amintit mai sus, inculpatul Popa Bogdan Cornel, cu ocazia semnării acordului cadru menționat, a pretins de la reprezentanții societății respective, cu titlu de mită, un procent de 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă iar ulterior, în perioada mai 2012 – septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea, fără TVA a fiecărei facturi).
Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 5.867.153 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Petroi – Avasiloae Ruxandra – Mihaela și unei alte persoane.
Aceeași măsură a mai fost dispusă și în cazul societății comerciale beneficiară a contractelor menționate mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Menționăm că, anterior, inculpatul Popa Bogdan Cornel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul nr. 1830 din 20 noiembrie 2015).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL D.N.A.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.