01
Joi, Oct
59 New Articles

Eveniment
Typography

Cu tristețe profundă am aflat că unul dintre profesorii noștri importanți a decedat aseară, la locuința familiei. Vestea a căzut ca un trăznet pentru generații întregi de elevi la a căror formare a contribuit și ilustrul profesor valentin visinescuprofesor de limba română și istorie.

Istoric și scriitor, dar și împătimit epigramist, Valentin Vișinescu este autor a peste 100 de cărți și broșuri, dar și monografii a diferitor localități din zonă.

Profesorul Valentin Vișinescu avea vârsta de 88 de ani.

Priveghiul va avea loc azi, 18 iunie 2019, la Capela din Cimitirul Central, începând cu ora 19.30 iar înmormântarea mâine la ora 14.00. Cu informații mai exacte despre locul și ora când se pot prezenta omagii o să revenim.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

-------------------------------------------

Născut în comuna Stelnica, jud. Ialomiţa, la 29 mai 1931, după absolvirea Școlii primare în comuna natală, studiile liceale le urmează la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța și Liceul “Știrbei Vodă” din Călărași. Absolvă Facultatea de Filologie, secția Română-Istorie la Universitatea „C. I. Parhon” din București, astfel că profesorul și cercetătorul într-ale istoriei locurilor din zona Turzii și împrejurimile orașului care l-a adoptat s-a stabilit la aici încă din tinerețe, mai întâi ca profesor, apoi chiar director de școală gimnazială. Găsind întotdeauna sprijin în soția sa, învățătoare, Valentin Vișinescu a ocupat și alte funcții în cadrul unor societăți culturale, având o activitate bogată în societatea turdeană, în general.

Munca sa din afara orelor de clasă s-a materializat în scrieri publicate mai târziu, dar și în epigrame și catrene. Din 1980 este membru în Cenaclul de epigramiști “Satirycon” din Cluj-Napoca dar și membru în Uniunea Națională a Epigramiștilor din România, adunând zeci de epigrame tipărite. Când a început să scrie și monografii ale diferitelor localități din zonă, cercetând asiduu arhivele și scoțând la lumină secretele istoriei, Valentin Vișinescu a devenit unul dintre cei mai prolifici scriitori, lăsând în urma sa peste 80 de volume, unul mai interesant și mai documentat decât celălalt. A câștigat trei premii pentru literatură (Cluj, Sibiu și Băilești) și a primit Diplome de Excelență din partea Primăriei Comunei Iara pentru Monografia Cacova Ierii.

În anul 2003, a câștigat Premiul pentru Eseu la Concursul National „Pavel Dan”- Proza scurta și eseu dar a primit și titlul de „Om al anului 2000” oferit de Institutul American de Biografie.

Activitatea sa și conduita sa în societate i-au adus distincțiile de Cetățean de Onoare al municipiului Turda, în anul 2004, al comunei natale de pe malul Dunării și al comunei Viișoara, județul Cluj.

 

 

Pin It

Comments   

# ADRIAN FEIER 2019-06-18 14:36
BUNUL DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE! SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh