Institutul Național al Patrimoniului anunță includerea Roșiei Montana în Lista Patrimoniului UNESCO, dar și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
„Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris astăzi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfășoară online în perioada 16-31 iulie 2021.
Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial”, consemnează sursa citată, pe pagina sa de Facebook.
Este victoria societății civile și a opiniei publice care au militat pentru salvarea acestui sit unic, după o luptă de circa 20 de ani, cu sprijinul comunității științifice naționale și internaționale, aa instituțiilor de specialitate și comunităților locale care nu au cedat în fața presiunilor bine finanțate ale colosului minier mondial ce vizează bogățiile în metale prețioase ale zonei.
Salvarea Roșiei Montana adusă de militanții din România în atenția UNESCO vine tocmai când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO.
„În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaționale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial”, mai precizează cei de la Institutul Național al Patrimoniului.
Aceștia mulțumesc Comitetului Patrimoniului Mondial, ICOMOS și echipei sale de evaluare, comunității științifice internaționale care a înțeles valoarea excepțională și a sprijinit documentarea și demersurile pentru înscrierea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în lista patrimoniului mondial, instituțiilor Statului român care au susținut acest demers și, nu în ultimul rând, tuturor celor care s-au alăturat cauzei salvării și promovării în lume a sitului monument istoric, și care nu au uitat de oamenii locului nici în ultimele zile, după inundațiile de proporții care au lovit zona.
„Este o realizare și, în același timp un început de drum, pentru România și toți cei care înțeleg că viitorul este al solidarității și al dezvoltării sustenabile, care nu sacrifică nici istoria, cunoașterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generațiilor viitoare”, concluzionează aceeași sursă.
Aici pot fi vizionate detalii despre dosarul de nominalizare și parcursul acestuia din 2017 și până astăzi sunt disponibile pe https://rosiamontana.world
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.