27
Sam, Apr
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un nou record național de scufundare în peșteră inundată, atingând cota de – 129 metri adâncime, în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor. Izbucul este considerat unul emblematic în speologia din România: aici se realizează explorări de mai bine de jumătate de secol.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: “Prin pregătire continuă, scafandrii din cadrul Serviciului nostru Salvamont-Salvaspeo reușesc să intervină într-un mod eficient și în cazul operațiunilor complexe. Îi felicit pe această cale pentru noul record național pe care l-au reușit la scufundare și le mulțumesc că sunt în permanență alături de cei care au nevoie de ajutorul lor”.

Echipa formată din trei scafandri (Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin) a reușit doborârea fostului record de – 121 metri din același izbuc (record ce data din anul 2022), depășind restricția (strâmtoarea) de la această cotă. La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă. Ei au constatat că peștera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare.

Scafandrii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, au efectuat, în ultimele luni, mai multe ture de explorare în Izbucul Izbândiș, ca parte a procesului de pregătire continuă pentru intervențiile din lacurile montane din județul Cluj, cunoscute pentru condițiile dificile de scufundare (adâncime și vizibilitate). Pe parcursul acestor ture, scafandrii au reușit cartarea, în premieră, a acestui izbuc.

O scufundare într-o peșteră inundată la astfel de adâncimi necesită o pregătire extrem de minuțioasă:

  • calculul și pregătirea amestecului de gaze pentru respirat - de remarcat că o scufundare la asemenea adâncimi necesită o perioadă de până la câteva ore în care scafandrii trebuie să rămână în apă pentru decompresie, adică restabilirea echilibrului de gaze din organism pentru revenirea la presiunea atmosferică normală;
  • calcularea și pregătirea surselor de energie electrică pentru aparatura subacvatică (scutere, dispozitive de iluminat, etc.) și pentru încălzirea costumului de scufundare (apa nu are mai mult de 9 grade Celsius);
  • pregătirea și instalarea firului ghid (lungimea firului a fost de 425 metri, amarat în 86 de puncte), obligatoriu pentru orientarea într-o peșteră inundată.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh