Cinci Grupuri de Acțiune Locală (G.A.L.) din județele Cluj și Bihor au întreprins o călătorie de explorare la Bergamo, Italia, pentru a căuta inspirație și soluții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților. Această vizită de lucru face parte din proiectul de cooperare "Microregiuni Față în Față", care își propune să consolideze relațiile interregionale și să promoveze dezvoltarea unitară a teritoriilor implicate.
În perioada 15-18 februarie, reprezentanții a cinci GAL-uri partenere - GAL Someș Transilvan, GAL Crișul Negru, GAL Someș-Nadăș, GAL Poarta Apusenilor și GAL Câmpia Transilvaniei - au participat la o serie de evenimente și întâlniri în Bergamo. Această experiență a fost o oportunitate deosebită pentru schimbul de cunoștințe și bune practici între GAL-urile din România și cele din Italia.
Delegația GAL Poarta Apusenilor a fost formată din: Primarul comunei Mihai Viteazu, Zeng Ioan, Primarul comunei Săndulești, Fărgaciu Călin, Primarul comunei Moldvenești, Mărginean Ioan, Primarul comunei Călărași, Racolța Ioan, Primarul comunei Luna, Giurgiu Aurel, Primarul comunei Chețani, Mocan Emil, Primarul comunei Miheșul de Câmpie, Casoni Emil, Primarul comunei Ceanu Mare, Păcurar Virgil și Primarul comunei Frata, Cherecheș Cristian, și din partea GAL Poarta Apusenilor, Făgădar Alexandru, Simandi Levente și Făgădar Minodor.
În prima zi a programului, participanții au asistat la deschiderea oficială a unei conferințe despre turism și teritoriu, unde au avut ocazia să asculte prezentări despre provocările actuale și perspectivele de dezvoltare în domeniul turismului rural. De asemenea, au participat la un panel de discuții despre dimensiunile regionale ale turismului rural și rolul său în dezvoltarea teritoriilor.
A doua zi a fost dedicată vizitării unor proiecte de succes, în două orașe montane din districtul Bergamo: Ardesio și Clusone. În cadrul întâlnirilor cu autoritățile locale și reprezentanții GAL-urilor din Bergamo, participanții români au prezentat activitățile și punctele de interes ale GAL-urilor lor și au explorat posibilități de colaborare în domenii comune.
Făgădar Alexandru președintele GAL Poarta Apusenilor, a subliniat importanța acestui schimb intercultural: "Colaborarea cu GAL-urile locale a fost remarcabilă, atât în faza pregătitoare cât și pe parcursul călătoriei. Participarea la expoziția de produse și servicii locale, alături de conferința despre turism organizată de ENIT 1919 și Ministerul de Turism al Italiei, ne-a oferit o perspectivă asupra viitorului turismului rural și montan european, precum și asupra practicilor de turism rural din Italia. Am constatat atât provocările locale, cât și oportunitățile și avantajele noastre, care sunt rezultatul unor factori variabili ce trebuie să fie evidențiați și promovați. Am avut oportunitatea să descoperim și să împărtășim proiecte de bune practici, atât din regiunea Bergamo, Italia, cât și din propria noastră comunitate GAL Poarta Apusenilor. Mulțumim celor 3 GAL-uri din regiunea Bergamo pentru căldura și sprijinul oferit și îi așteptăm cu brațele deschise în frumosul nostru GAL.”.
Proiectul „Microregiuni față în față” este implementat în perioada 2023-2025, finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Mai multe informații găsiți pe Microregiuni față în față sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.