20
Sam, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ANALIZA PSIHOLINGVISTICĂ A MESAJELOR SEMANTICE ŞI ECTOSEMANTICE MANIPULATORII  DIN DISCURSURILE UNOR POLITICIENI, se întitulează prezentarea Prof. Univ. Emerit dr. VASILE LIVIU PREDA, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la ÎNTÂLNIREA din miercuri 12 OCTOMBIE 2016, la ora 18,oo !!!, a Atelierului MULTIDISCIPLINAR ŞI INTERUNIVERSITAR de Filosofie şi Antropologie Medicală, în clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.

Cum se ştie, Atelierul este un CENTRU DE EXCELENŢĂ acreditat în sânul Centrului de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB şi se desfăşoară sub egida Universităţii de  Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.

 

Toate informaţiile aferente se regăsesc în la adresa: www.afsam.eu

 

Reproducem şi aici Schiţa conferinţei:

Abordarea acestei teme are la bază afirmaţiile lui Dimitrie Gusti, care susţinea că “universitatea a jucat totdeauna un rol politic însemnat în viaţa istorică a popoarelor, iar o democraţie adevărată nu poate fi înţeleasă fără îndrumători ai opiniei publice de toate gradele, conştienţi de menirea lor…În acest scop este, desigur, o grabnică nevoie de încetăţenirea culturii sociale şi politice, acum aproape inexistentă în universitate”. Noi pornim de la premisa, confirmată de viaţa social-politică din numeroase ţări, inclusiv din ţara noastră, conform căreia diferiţi politicieni pervertesc mesajele semantice şi ectosemantice ale discursurilor, având scopuri manipulatorii. Prin studiile de caz am evidenţiat factorii de personalitate implicaţi în pervertirea mesajelor prin manipulare, utilizând o grilă de analiză sociolingvistică şi psiholingvistică a discursurilor şi a intervenţiilor verbale prin intermediul unor posturi de televiziune. De asemenea, menţionăm şi posibilitatea unei abordări psihanalitice a pervertirii limbajului discursiv şi a comportamentului. În acest sens, Ionel Vianu susţinea că “ţinând seama de măsura în care în verb transpare, uneori, inconştientul – fie şi mascat – putem spune că nu întotdeuna îl stăpânim şi că prin limbaj nu doar vorbim, ci adesea suntem vorbiţi de limbaj”. Studiile de caz bazate pe analizele psihologice, sociolingvistice şi psiholingvistice ale discursurilor şi ale intervenţiilor verbale ale unor politicieni pot să ne atenţioneze asupra unor tulburări caracteriale şi a posibilelor derapaje comportamentale de nuanţă dissocială, sociopată, inclusiv totalitar-tiranică, perturbatoare pentru democraţia şi progresul unei naţiuni.”

 

ORICINE INTERESAT ESTE BINEVENIT !!!

Király V. István

My Recent Book: http://www.amazon.com/gp /product/3659802379?ref_=cm_sw _ic_dp_r#_swftext_Swf

https://ubbcluj.academia.edu /IstvanKiralyV  

https://www.researchgate.net /profile/Istvan_Kiraly_V2

http://orcid.org/0000-0002-1 255-3230

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh