29
Vi, Noi
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

armata2012-5Ziua Armatei Române a fost sărbătorită la Turda, la fel ca în întreaga ţară. Garnizoană militară de tradiţie, Turda nu uită să-şi comemoreze eroii, să-şi cinstească înaintaşii şi să educe în spirit patriotic noile generaţii de copii.
În fiecare an, cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea integrităţii şi suveranităţii României sunt comemoraţi de întregul popor. Ceremonialul militar-religios de la Turda a fost oficiat începând cu ora 10 în prezenţa oficialităţilor locale şi a altor zeci de participanţi în faţa Catedralei Ortodoxe.

După Te-Deum-ul oficiat de un sobor de preoţi au fost susţinute alocuţiuni. Au luat cuvântul primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, și generalul de brigadă (r) Sever Mureșianu, președintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Turda, și comandantul garnizoanei Turda, lt.-col. Ion Costinel Boboc.

armata2012-2Primarul turdean a rostit un discurs patriotic, așa cum ne-a obișnuit la fiecare manifestare de acest gen. Trebuie să remarcăm faptul că, în ultimii opt ani, de când Tudor Ștefănie este primar, la manifestațiile de comemorare a eroilor sau de sărbătorire a armatei române au fost atrase aproape toate instituțiile politice, companii subordonate, școli și licee, formațiuni neguvernamentale etc., dându-se o tot mai mare amploare acestui gen de acțiuni prin care, nu doar că se aduce un omagiu celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim aici, liberi, ci se duce mai departe o tradiție patriotică aflată la grea încercare, din păcate, peste tot în țară.

armata2012-1”Data de 25 octombrie, când aniversăm Ziua Armatei, reprezintă un moment important, având semnificații și o simbolistică specială. La acest moment solemn participă, alături de toți cei care îmbracă uniforma militară, toate segmentele societății civile căci, de-a lungul timpului, această instituție a rămas în conștiința națiunii ca un veritabil pilon de stabilitate, încredere și progres. La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupația străină, reîntregind Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației românești, din al cărei teritoriu fusese răpită partea de nord-vest, prin Diktatul de la Viena”, a rostit primarul Ștefănie fără să uite să asigure purtătorii uniformei militare de respectul și aprecierea administrației publice locale.

armata2012-4Locotenent-colonel Ion Costinel Popov, comandantul Garnizoanei Militare Turda a spus de la microfonul manifestării dedicate Zilei Armatei Române de la Turda: ”25 octombrie este o zi în care armata română a trăit un moment înălțător prin îndeplinirea misiunii finale, eliberarea întregului hotar românesc. Prin acțiunile desfășurate în cooperare cu trupele ce făceau parte din Coaliția Națiunilor Unite, au fost eliberate numeroase localități, printre care și municipiul Turda. Monumentul în fața căruia ne aflăm evocă eroismul cu care au luptat ostașii batalioanelor 8 și 15 vânători de munte, ai unor subunități de grăniceri, ai unităților diviziilor 7, 18 și 20 infanterie din Corpul 6 Teritorial Român pentru zdrobirea inamicului din zona Turda. Deși la început erau în inferioritate numerică, trupele române au opus inamicului o dârză rezistență întârziindu-i înaintarea și provocându-i pierderi însemnate”, a evocat comandantul garnizoanei Turda trecutul glorios al Armatei Române, aducând totodată, un omagiu veteranilor de război, cei care se mai află în viață din rândul celor care sunt autorii acelor fapte de arme.

armata2012-3A urmat apoi o cuvântare a venerabilului generalul de brigadă (r) Sever Mureșianu, președintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Turda, cel care este cel mai autorizat să vorbească, alături de colegii săi, combatanții din al Doilea Război Mondial. ”Ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei, se înscrie în categoria gesturilor de înaltă recunoștință față de generalii, ofițerii, subofițerii, gradații și soldații care au luptat sub flamurile drapelului de luptă al Armatei Române în anii 1941-1945. Această zi este un omagiu de respect și prețuire adus veteranilor de război, puțini rămași în viață. Ei trebuie să înțeleagă că spiritul militar românesc nu moare. EL rămâne veșnic prezent în memoria, conștiința și inima fiecărui român care se gândește și meditează la viitorul României sub cerul liber și senin”, a rostit cel care este și cetățean de onoare al municipiului Turda, avocatul Sever Mureșianu. Discursul generalului a fost deopotrivă plin de patos și adânc respect pentru foștii săi camarazi de arme care nu mai sunt, dar care trăiesc și vor trăi veșnic în inimile tuturor românilor care se mândresc și nu-și renegă apartenența la acest popor controversat. Generalul de brigadă (r) Sever Mureșianu a mai spus câteva vorbe deosebit de frumoase: ”În trecerea vremurilor, faptele bravilor ofițeri, subofițeri și ostași ai Armatei a IV-a vor fi poate uitate. Dar mărturia trupurilor atâtor zeci de mii de eroi înfipte în glie pe aceste drum sângeros va fi dovada definitivă și nezdruncinată că pe aici au trecut cu gândul curat al românului de totdeauna pentru împăcare și înfrățirea cu popoarelor din această zbuciumată Europă”, au fost vorbele respectabilului veteran, care a adus și un omagiu Majestății Sale Regele Mihai I, născut pe 25 octombrie, precizând că el este regele românilor, nicidecum fostul rege, iar veteranii de război turdeni, în frunte cu generalul Sever Mureșianu nu uită că ei au luptat sub drapelul de luptă al României, în armata regală.

 

La manifestările din centrul municipiilor Turda au participat şi reprezentanţi ai armatei, poliției şi ai partidelor politice. Ceremonialul s-a încheiat cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din fața Catedralei Ortodoxe din Turda şi defilarea Gărzii de onoare a garnizoanei Militare Turda, în aplauzele asistenței.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh