10
Ma, Dec
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Locație:          Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Strada C. Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca, sala de curs de la etajul I

Data:               28 octombrie 2016, ora: 12.00

Ocazie:            prezentarea noului proiect de management al MNIT

invitaţie la  deschiderea şedinţei Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) la Cluj, în prezenţa doamnei Oana Bogdan, Secretar de Stat

Noua conducere a MNIT dorește să schimbe modul de interacțiune cu publicul, în primul rând cu clujenii, care să se bazeze  pe transparentă şi pe deschidere. MNIT are, începând cu data de 26 octombrie 2016, un nou manager, în persoana dr. Felix MARCU, arheolog, în vârstă de 42 de ani, angajat al MNIT din anul 2002, pe postul de muzeograf IA și cercetător afiliat Universității Babeș-Bolyai, din 2006. Doctor în istorie din anul 2007, este arheolog expert şi coordonatorul științific al șantierelor arheologice de epocă romană de la Bologa și Gilău, jud. Cluj, membru al Comisiei Naționale de Arheologie din România, președinte al Comisiei Național LIMES și membru al „Grupului de la Bratislava”, organism de consultanță în privința înscrierii în LPM a UNESCO a sitului transnațional Frontierele Imperiului Roman.

Teme de discuţie

1.      Proiectul de management:

În urma concursului desfășurat în urmă cu aproximativ o lună, Dr. Felix MARCU a propus un proiect de management curajos și de actualitate, pe care Ministerului Culturii l-a considerat ca fiind cel mai adecvat pentru bunul mers al instituției în următorii 5 ani. Proiectul doreşte pentru MNIT o abordare proaspătă a conceptului de management muzeal.

În acest moment instituția pare că a rămasă în urmă faţă de instituţiile similare din oraş și am considerat ca oportună o astfel de propunere, care să se concentreze pe principalele probleme ale MNIT și pe identificarea soluțiilor optime în vederea îmbunătățirii semnificative a situației muzeului.

·         Cea mai vizibilă problemă a MNIT este lipsa unei expoziții permanente. Acest handicap împiedică instituția să-și îndeplinească rolul principal în societate. În acest sens, cele mai mari eforturi vor fi concentrate înspre îndreptarea acestei situații, în condiții optime pentru instituție și public.

·         Din nefericire nici relația cu publicul nu este un punct la care stăm foarte bine, dar considerăm că o echipă adecvată și pregătită în acest domeniu va fi capabilă să aplice proiectul de marketing muzeal și educație muzeală propuse și să readucă muzeul, ca actor activ, pe scena culturală locală.

·         Problema spațiilor nu este mai puțin stringentă. Clădirea principală se află într-o stare îngrijorătoare de degradare. Chiar în aceste momente lucrăm la un set de măsuri și sperăm, dacă condițiile rămân neschimbate, să înceapă remedierea acestei situaţii cel mai târziu la sfârșitul anului.

·         Muzeul are nevoie de spații de depozitare funcționale și moderne. În această privință, avem în vedere mai multe variante în analiză pentru o soluție optimă.

·         Nu în ultimul rând, credem că MNIT a avut o relație defectuoasă cu autoritățile locale şi din această cauză a ajuns să fie cel mai puțin vizibilă instituție de cultură a Clujului, la nivel local și regional. MNIT a fost absent din majoritatea manifestărilor culturale locale, stare de fapt care nu mai poate continua. Pentru rezolvarea acestei probleme vom iniția colaborări serioase cu toate instituțiile locale pentru a scoate muzeul din anonimatul curent. Ca prime măsuri ale noului management ne propunem să deschidem contacte cu celelalte instituții clujene publice și de cultură, pentru a ne face cunoscute planurile și intențiile și pentru a putea demara măsurile necesare revitalizării instituției.

·         Ca puncte forte considerăm că MNIT beneficiază de o locație privilegiată, în centrul istoric al orașului, aproape de majoritatea mijloacelor de transport în comun și în vecinătatea unuia dintre cele mai critice puncte culturale și de leisure din Cluj – Piața Muzeului. Prin urmare, considerăm locația mai mult decât adecvată funcţiei instituției, în condițiile în care clădirea va fi consolidată, reabilitată și dotată cu mijloace moderne.

·         Apoi, pentru punerea în aplicare a planului propus, este nevoie de o echipă de coordonare competentă, cu un suflu nou, tânăr și ambițios, care să asigure nivelul de dedicare necesar racordării MNIT la principiile ”noii muzeologii” și astfel să ducă la îndeplinirea misiunii noastre.

2.      Întrunirea Comisiei Naţionale de Arheologie

În această săptămână, Clujul poate fi considerată „capitala patrimoniului din România”. Este pentru prima dată, în perioada contemporană, când Comisia Națională de Arheologie (CNA), for consultativ al Ministerului Culturii, își desfășoară ședința lunară de plen la Cluj. Cu această ocazie, vineri, 28 octombrie 2016, Ministerul Culturii, alături de Comisia Națională de Arheologie și Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, vă invită să participați la dezbaterea ”Arheologie și restaurare. Tentația reconstrucției monumentelor antice”.

Aceste evenimente vin în contextul în care problemele patrimoniului construit și arheologic, precum și ale politicii de conservare și restaurare a statului român sunt puse sub semnul întrebării de câteva manifestări mai puțin reușite (a se vedea Declarațiile Comisiei LIMES în legătură cu restaurările din castrele romane de pe frontiera de NV a Daciei și din cetatea romano-bizantină de la Capidava). Prima ședință a CNA în afara capitalei nu se desfășoară întâmplător la Cluj, unde avem de-a face cu numeroase provocări la adresa patrimoniului imobil, ca urmare a construirii orașului medieval pe ruinele unei așezării urbane romane. Membrii CNA vor face vizite în locurile din oraș unde sunt în curs cercetări arheologice și acolo unde au fost făcute în anii precedenți restaurări sau conservări ale monumentelor.

 

Vă așteptăm!

 

 

Cu stimă,                                                                                            

Dr. Felix Marcu                                                          

Manager MNIT                                  

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh