● Circa 180 de persoane îşi pierd viaţa anual, iar alte sute au de suferit în urma incendiilor produse în locuinţele din România;
● În ţările unde montarea detectoarelor de incendiu în locuințe a fost legiferată, numărul victimelor în incendii a scăzut semnificativ;
Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.GS.U), anual, în România se produc, în medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 180 de persoane îşi pierd viaţa. Practic, la fiecare două zile o persoană îşi pierde viața în incendiile produse în locuințe, dar au existat situații în care familii întregi au căzut pradă flăcărilor, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopții.
Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante. În acest context a fost definit și mesajul principal al noii campanii comune de informare R.I.S.C., derulată de I.G.S.U. şi E.ON România, sub sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, în cadrul parteneriatului încheiat în septembrie 2012 între cele două instituţii.
Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 la nivel național s-au produs, în locuinţe, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în municipiul Bucureşti (1.714) şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). În urma acestora au existat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate. Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%).
Respectarea regulilor de siguranţă şi, în mod special, curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an şi o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, apelarea la persoane autorizate în cazul unor lucrări la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi utilizarea detectoarelor sunt esenţiale pentru prevenirea unor incidente care pot avea urmări grave.
„Vedem aproape zilnic la televizor imagini cutremurătoare de la locul unor astfel de tragedii. Probabil că mulţi îşi spun că aşa ceva lor nu li se poate întâmpla. Dar este o abordare complet greşită! Cea mai importantă este prevenţia şi asta se poate face prin respectarea regulilor de siguranţă, dar şi prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz care ne avertizează din timp dacă ceva nu este în regulă”, a declarat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
“Baza managementului situațiilor de urgență este capacitatea tuturor de a se proteja și de se ajuta chiar ei (sau unii pe alții) până ce asistența calificată a statului sosește. Or, această capacitate de autoprotecție și autoajutor individual și de grup nu vine de la sine, ci trebuie construită printr-o pregătire adecvată și adaptată situațiilor de urgență cu care cetățenii se confruntă. Chiar pe acest teren al pregătirii în situații de urgență se desfășoară colaborarea exemplară dintre I.G.S.U. și E.ON, care are la bază ideea: <Mai bine previi, decât să nu fii!>, iar comunicarea, informarea și responsabilizarea sunt instrumentele noastre de lucru”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică.
Montarea detectoarelor a devenit o cerință obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUA această practică a redus cu circa 50% numărul victimelor.
În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.
În ceea ce priveşte detectoarele de gaz, obligativitatea deținerii lor este prevăzută pentru instalaţiile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi prevăzute cu ferestre ale căror geamuri au grosime mai mare de 4 mm, sunt din geam securizat sau termopan.
Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor. dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziţionare se verifică existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuinţe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.
Despre parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”
Încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.
Astfel, în ultimii patru ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin I.G.S.U.
Anul acesta, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., o campanie de informare preventivă a populaţiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.
Urmare a campaniilor şi acţiunilor comune derulate până acum de cele două instituţii partenere, conform statisticilor I.G.S.U., în perioada 01 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 numărul incendiilor a scăzut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 - 30 iunie 2012, iar numărul victimelor s-a redus cu circa 7%.
Despre I.G.S.U.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne. La nivel naţional, I.G.S.U coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.
Despre E.ON România
Grupul E.ON este activ de 11 ani pe piaţa locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind peste 3 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în partea de nord a ţării. Din Grupul E.ON în România fac parte companiile E.ON Energie România, E.ON Distribuţie România şi E.ON Servicii Clienţi.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.