26
Vi, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

La Turda functioneaza un Centru de Ingrijiri pentru persoane varstnice ridicat prin efortul unui grup de preoti din localitate, sprijiniti din plin de ierarhul lor, IPS Bartolomeu Anania.

Constructia centrului a inceput la solicitarea Mitropolitului Clujului care a cerut preotilor sa se implice mai mult in actiuni filantropice si de asistenta sociala.

Edificiul a fost dat in folosinta in 2003 si a fost sfiintit de IPS Bartolomeu, cel care s-a simtit tot timpul apropiat de preotii turdeni pecare i-a sprijinit in demersurile lor.

In viziunea IPS Bartolomeu, preotul avea si un rol de caritate in sanul comunitatilor lor. El insusi se simtea bine in randul batranilor gazduiti in centrul de la Turda pe care ii trata prieteneste, ca pe egalii sai.Thumbnail image

“Despre preoti se spunea ca ei trebuie sa fie doar la altar sa faca inmormantari si cununi ori Inalt Prea Sfintintul a venit cu alta idée ca preotul pe langa viata liturgica trebuie sa se implice si in viata comunitatii si in viata sociala. A fost prezent in nenumarate vizite la bunicii nostri, tin minte ca la un Paste a tinut sa i-a pranzul cu bunicii nostri, noi l-am asteptat cu drag, a ciocnit cate un ou cu fiecare dintre bunici. Le spunea ca si eu sunt de varsta dumneavoastra si asa ne-am simtit ca o familie,” spune preotul Dorin Sas directorul Centrului de Ingrijiri pentru Persoane Varstnice Turda.

Acum la centrul Centru de Ingrijiri pentru persoane varstnice care poarta numele de “Acoperământul Maicii Domnului” sunt găzduite 52 de persoane dintre care 32 sunt femei, iar 20, bărbaţi. Sub “Acoperământul Maicii Domnului” convieţuiesc 44 de români şi opt maghiari. În ceea ce priveşte apartenenţa religioasă, 45 de persoane fac parte dintre creştinii de rit ortodox, trei sunt romano-catolici, alţi trei reformaţi iar unul este penticostal. Acest lucru este posibil si datorita ecumenismului pe care IPS Bartolomeu a incercat sa il propage.

Vestea trecerii la cele vesnice a mitropolitului  i-a intristat pe tot cei care l-au cunoscut dar el va ramane vesnic in amintirea lor mai ales ca ii vor vedea chipul zugravit pe peretele capelei Caminului de Batrani de cate ori vor merge la rugaciune.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh