28
Joi, Mar
19 New Articles

Administrație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Consiliul local Turda a aprobat lista cu evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, finanțate din bugetul local al Municipiului Turda, conform anexei pe care o publicăm în facsimil.

„Se aprobă susținerea proiectelor prevăzute în anexă, de către Municipiul Turda în parteneriate cu entități juridice și de către instituțiile subordonate Municipiului Turda, prin încheierea de protocoale de parteneriat în acest sens”, se mai precizează în Hotărârea Consiliului local, pe acest subiect.

 

T 9 în consiliu

În legătură cu suma de 698 810 lei, estimată pentru aceste acțiuni, au existat opinii, din partea Asociației T 9 și a altor persoane, că ar fi prea mare iar mare parte din acești bani ar putea fi dirijați spre alte obiective destinate turdenilor. T 9, prin președintele Andrei Suciu, a depus pe masa consilierilor locali o scrisoare deschisă, al cărei conținut, însă, nu vi-l putem prezenta întrucât noi nu am primit un exemplar (este cunoscut comportamentul arogant al celor de la T9 față de presă, de altfel, același comportament pe care îl au toate formațiunile când ajung în zona politică de opoziție, preferând să denigreze și să acuze presa de toate eșecurile lor). 

Lor li s-a permis luarea de cuvânt abia la finalul ședinței, nu la proiectul pe care îl vizau și care este subiectul acestui articol.

Amănunte găsiți aici:

Abuz politic în Consiliul local Turda, împotriva unor cetățeni!

 

Motivare

Iată cum a susținut primarul Cristian Matei, în Expunerea de motive, propunerea sa: „Obiectul proiectului de hotărâre supus dezbaterii Consiliului Local al Municipiului Turda îl constituie aprobarea evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri care vor fi organizate în municipiul Turda.

Evenimentele propuse se vor desfășura pe parcursul anului 2018, cât și în ziua de 1 Decembrie.

Dintre aceste evenimente, semnificative sunt „România 100” Mihai Viteazul - Prima Unire a tuturor Românilor - Filă de Istorie Reconstituită, care se va desfășura la data de 19 august 2018 la Mânăstirea Mihai Vodă.

Proiectul își propune realizarea unui eveniment grandios, prin aducerea aminte a unei pagini din istoria neamului românesc, respectiv Prima Unire a tuturor Românilor, înfăptuită de voievodul Mihai Viteazu la 1600.

Proiectul urmărește revigorarea memoriei comunitare, istoriei și implicarea tinerilor din municipiul Turda și împrejurimi în procesul de recuperare a respectului pentru cel mai important obiectiv al românilor - unitatea națională.

De asemenea, pe agenda evenimentelor care vor fi organizate reține atenția și Festivalul de Film, Muzică și Literatură - Cult Fest, în cadrul căruia publicul va putea participa la prezentările unor pelicule, unde va avea ocazia să cunoască scenariști, regizori și actori. Vor fi lansări de muzică și carte, dezbateri despre carte și film și se vor acorda diverse premii. În plus, locuitorii municipiului Turda, artiștii prezenți, vor avea posibilitatea de a viziona standurile de carte, muzică și film, amplasate la Teatrul „Aureliu Manea”, iar în fiecare seara de festival se vor bucura de prezenta unui artist de renume.

Cu referire la bugetul estimat pentru evenimente, facem precizarea că suma prevăzută cuprinde și sponsorizările care vor fi obținute, astfel încât contribuția de la bugetul local al municipalității să fie cât mai mică. De asemenea, materialele și serviciile achiziționate până în prezent, pentru evenimentele destinate Centenarului Marii Uniri au fost achiziționate în vederea asigurării desfășurării în bune condițiuni a evenimentelor prevăzute în anexă”, arată edilul șef.

 

Contestări ale opoziției

Președintele PNL Turda, avocatul Nicolae Giurgiu, consilier local, a susținut: „Nu s-a discutat care este procentul care se speră sau se propune a fi obținut din sponsorizări, nu ni s-a putut spune care este procentul. Am întrebat dacă există surse bugetare pentru aceste activități, având în vedere că se propune 8 mii de lei pentru promovare în on-line, se propun o sută și ceva de mii de lei pentru niște mesh-uri ale căror dimensiuni nu sunt indicate ci doar știm că sunt foarte mari pentru a fi afișate pe blocuri, nici măcar nu ni s-a spus dacă există 100 de locații pentru a fi puse 100 de mesh-uri. Am discutat în comisie despre dublarea burselor pentru elevi, ni s-a spus că nu există bani, vom vedea dacă mai există bani... Având în vedere că ni se propune organizarea acestor activități, suma dublându-se de la 300 la 600 de mii, care vor fi făcute dacă vor exista bani. Pentru că nu au existat bani pentru burse, m-am abținut de la vot în comisie și mă abțin și acum”, a arătat Nicolae Giurgiu.

Colegul său de partid, consilierul local Ciprian Rigman, a avut o propunere concretă: „N-am găsit în Anul Centenarului resursă bugetară să dublăm indemnizațiile pentru veteranii de război, care au luptat pentru țara asta. Aceea a fost o măsură populistă. Dar cerem acum aproape 700 de mii de lei pentru activități mai mult sau mai puțin legitime, din punctul meu de vedere. Proiectul nu este chiar atât de bine întocmit, în condițiile în care mesh-urile de care s-a vorbit nu au dimensiuni, prețurile sunt variabile. Deci noi nu știm dimensiunea mesh-urilor, unde vor fi amplasate, nu avem costul unui metru pătrat de mesh. Un proiect transparent, foarte bine întocmit, trebuia să aibă aceste costuri. Altfel, eu am o propunere: modificarea acestui proiect, astfel încât, sumele destinate mesh-urilor și producției video, să fie destinată reabilitării Cimitirului Eroilor. Să dăm și noi, administrația locală, o mână de ajutor spiritului civic care încearcă să aducă pacea necesară acestor eroi, care au murit pentru această națiune”, a propus Rigman.

Juristul primăriei, Călin Petridean a susținut că Cimitirul Eroilor nu aparține Municipiului Turda și, ca urmare, nu pot fi alocați bani pentru acest obiectiv. Amendamentul lui Ciprian Rigman a fost supus la vot, însă au fost de acord cu el doar cei trei colegi ai săi de partid prezenți la ședință.

 

Răspunsul șefului executivului turdean

Înainte de supunerea la vot a proiectului, i s-a dat cuvântul primarului Cristian Matei, care i-a acuzat pe antevorbitorii săi că fac multe confuzii și interpretări care dovedesc, în opinia sa, că nu se cunosc problemele sau se dorește intenționat să se scoată din context.

„Abordarea problemei Centenarului, eu, ca primar am abordat-o din septembrie 2017. A veni și a spune ce se poate face cu trei lei, este foarte bine. Fiecare om are posibilitatea să aibă o opinie. A spune, domnul Giurgiu, cât din bugetul local reprezintă sponsorizări, eu i-aș răspunde altceva. Cât e din bugetul local, e sută la sută, cât obținem sponsorizări, este totul peste acest buget local. Și anul trecut, ați sărit ca fripți, unii dintre dvs., cât a cheltuit Primăria Turda pe Zilele Municipiului Turda, dar fără a avea cunoștință, fiindcă sunteți consilieri locali, faceți parte din diferite comisii, aveți la dispoziție executivul local... Vreau să vă spun că anul trecut, 405 000 de lei au fost sponsorizări în cadrul Zilelor Municipiului Turda, față de bugetul de 300 000 de lei care au reprezentat bani din bugetul  propriu. Sigur că noi nu am cheltuit toți banii din buget, fiindcă am folosit din sponsorizări și am folosit din buget doar cât mai trebuia pentru acel eveniment”, a explicat primarul turdean.

Primarul turdean le-a cerut celor care contestă programul de activități a Centenarului să se implice și chiar să facă sponsorizări. Ba mai mult, a spus că se vorbește de „banii noștri”, dar a arătat că există turdeni care nu contribuie cu 1 leu la bugetul local, aluzie clară la Andrei Suciu, liderul T 9 și la Daniel Doboș, care nu domiciliază și nu sunt angajați ai vreunei societăți turdene. Cât despre programul în sine al activităților, primarul Matei a subliniat: „În luna decembrie a apărut o hârtie, comunicată în toată presa, dar dvs. nu ați vrut să o vedeți. Era Programul Centenarului, un program pe care l-am discutat, din Turda, cu profesori, profesori de istorie, dau și nume: domnul Felezeu, domnul Neagu, cu oameni de cultură, de artă, actori ș.a.m.d. S-au organizat 6 ședințe iar în urma discuțiilor și ideilor pe care le-au avut s-a născut acest program. Sigur că nu-mi ajung banii din buget să fac acest program al Centenarului, dar l-am vrut! Am lăsat, încă de atunci, calea deschisă pentru cei care vor să se implice, cu idei, sugestii sau chiar fonduri. Nu a venit însă nimeni, în afară ce cei pe care noi i-am contactat pentru atragerea de fonduri!”, a mai subliniat Matei.

Citește aici la ce se referă primarul turdean:

Turda - Pregătiri pentru Centenarul României 

În final, proiectul referitor la activitățile Centenarului a fost votat de majoritatea consilierilor locali, lista acestora poate fi consultată în facsimilul pe care îl publicăm atașat.

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh