20
Sam, Iul
3 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Clerul din Câmpia Turzii a câștigat, în sfârșit, în lupta cu politicul, după aproape două decenii de încercări: în sfârșit, Cimitirul de la Stația 110 va avea o capelă nouă, modernă, construită de comunitatea din Câmpia Turzii. Primarul Dorin Lojigan, cel care a reușit încă din 2015 realizarea unei majorități simple în Consiliul local, a reușit să forțeze alocarea a circa 6 miliarde de lei vechi din bugetul local al anului 2016 pentru edificarea unei Capele Mortuare.

Luni, 13 februarie 2017, la Cimitirul de la Stația 110 a fost programată inaugurarea lucrărilor de construcție a celei mai noi capele din oraș. La eveniment au participat, la invitația primarului Dorin Lojigan, Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, consilierul județean Dumitru Drăghici, consilieri locali și preoți ai Bisericii Ortodoxe din Câmpia Turzii, în frunte cu protopopul Danie Crișan.

După o slujbă de sfințire a locului viitoarei capele, oficiată de însuși Mitropolitul Andrei Andreicuț, acesta a adresat celor prezenți câteva cuvinte: „Pentru o comunitate bine rânduită este un lucru extraordinar să facă în așa fel ca plecarea în eternitate a celor dragi să fie în condiții demne. Așa cum vedem pe planșa ce este afișată aici, se dorește a se ridica o capelă frumoasă, un loc în care să poată fi oficiată slujba de înmormântare cum se cuvine și, în același timp, să se poată reculege cei rămași aici”, a afirmat mitropolitul Andrei Andreicuț, dând celor prezenți și un citat din Biblie, în care se vorbește de atenția acordată și în urmă cu mii de ani momentului în care oamenii de atunci își petreceau morții spre veșnicie.

„Domnule primar, vă felicit pentru inițiativa de față, la fel și pe părinții din comunitatea din Câmpia Turzii. Să vă ajute Dumnezeu să ridicați repede această capelă!”, a conchis înaltul prelat.

Primarul Dorin Lojigan s-a declarat optimist și consideră că noua investiție va fi finalizată în circa 4-4,5 luni, edilul adresând Înaltpreasfinției sale Mitropolitul Andrei Andreicuț, încă de pe acum, invitația de a participa la inaugurarea lăcașului.

 „Ne află azi aici dintr-un motiv de bucurie, pentru noi ca administrație, pentru că  reușim după 6 ani de zile să demarăm lucrările la ceea ce toți locuitorii din Câmpia Turzii își doresc, această capelă, în acest cimitir de 6, 40 hectare și din acest motiv, pe care Înalt Prea Sfinția voastră la pomenit aici, pentru a le putea asigura o înmormântare demnă. Este cea mai importantă investiție pe care am demarat-o în cele 7 luni de când am preluat conducerea Primăriei, se ridică la aproape 8 miliarde de lei, cu tot ceea ce înseamnă aducțiunea de apă, energie electrică, gaze naturale și construcția în sine”, a spus edilul-șef al Câmpiei Turzii, care a amintit că, printre alții, meritul pentru edificarea noii capele este mai ales a părintelui protopop Daniel Crișan și a părintelui Vasile Rusu, acesta din urmă fiind administratorul cimitirului de la Stația 110.

Preotul paroh Vasile Rusu a făcut un scurt istoric al încercărilor din ultimii 20 de ani de a convinge autoritățile locale de necesitatea ridicării unei capele la cel mai nou cimitir din oraș, „care să rezolve o problemă a tuturor confesiunilor”, nu doar a parohiei sale. El a mai spus că de cimitirul respectiv beneficiază toate parohiile ortodoxe, toate cultele au primit câte 80 de ari de teren, cu excepția Cultului Romano-Catolic, care deține un cimitir al său. Taxa pentru un loc de veci este de 50 de lei, iar pentru criptă 100 lei. Cu banii încasați s-a plătit paza cimitirului care are o suprafață de aproape 6 hectare și jumătate și s-a realizat împrejmuirea acestuia, a mai afirmat parohul.

În 2014 s-a asfaltat un trotuar care să asigure accesul de la calea ferată până în cimitir, Foarte probabil, odată cu edificarea Capelei Mortuare se va asfalta și porțiunea de drum până acolo, în lungime de circa 200 de metri.

 

Pentru peste 20 de fotografii de la sfințirea locului viitoarei capele, click aici: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/10161-inaugurare-lucrari-capela-mortuara-cimitir-statia-110-campia-turzii

Pentru a urmări filmarea: http://ariestv.ro/index.php/arhiva-video/evenimente/item/541-viitoare-capela-la-campia-turzii.html

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh