21
Joi, Noi
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

cl-spital-denumireVorba românească ”omul sfințește locul” se aplică mai ales când compari orașe mici cu unele mai mari cum ar fi, ca să dăm un exemplu concret Câmpia Turzii și Turda. Există multe domenii în care ”buturuga mică a răsturnat carul mare” așa cum găsim multe exemple date de cei din Câmpia Turzii și  pe care turdenii le-ar putea urma, dacă nu ar exista atâtea orgolii și ”nasuri pe sus”. Unul dintre acestea este modul în care cei din orașul vecin au reușit să  creeze o identitate proprie pentru instituțiile sale, omagiind totodată, personalități marcante din viața orașului metalurgic.

După ce Clubul muncitoresc a fost ridicat la rang de ”Casă de cultură” apoi chiar mai sus, la cel de Palat Cultural, oamenii din micuțul dar cochetul oraș dinspre vărsarea Arieșului i-au dat numele de ”Ionel Floașiu”, în cinstea unui român care a avut un rol deosebit de important la dezvoltarea întregii urbe, nu numai a domeniului cultural. La Câmpia Turzii, Sala Sporturilor se numește "Ioan Stanatiev", în amintirea directorului ISCT la inițiativa căruia în anul 1962 s-a construit sala de sport polivalentă numită atunci, Sala Cultural-Sportivă (în acea perioadă în țară mai exista o singură sală de sport de calibrul celei de la Câmpia Turzii, Floreasca din capitală). Pe aceeași lini de acțiuni a celor care conduc astăzi destinele localității, a venit rândul Spitalului Municipal Câmpia Turzii să primească un nume. Și ca de obicei, a fost ales o personalitate care să merite această cinste, este vorba despre medicul Cornel Igna.

Consilierii locali din Câmpia Turzii au decis în ședința ordinară din 21 august ca instituția medicală mult încercată din urbea lor să poarte de acum numele de Spitalul municipal ”Dr. Cornel Igna” Câmpia Turzii. Medicul Cornel Igna a muncit la Câmpia Turzii din anul 1953 după ce și-a ispășit condamnarea la un an de închisoare pentru „uneltire împotriva ordinii publice”, condamnare dictată în timp ce era student al Facultății de Medicină din Cluj, unde i-a avut ca profesori pe renumiții Iuliu Hațieganu și Grigore Benetatto. Născut în 2 decembrie 1926, Cornel Igna  a absolvit facultatea în anul 1952, executarea pedepsei la penitenciarul din Piteşti. În 1953, după absolvirea facultăţii, Cornel Igna a fost repartizat ca medic şcolar la Câmpia Turzii pentru că autorităţile de atunci  urmăreau să-l marginalizeze pe tânărul medic, îndepărtându-l de posturile mai avantajoase din Cluj.

Din 16 februarie 1954 Cornel Igna a început să lucreze la Policlinica Uzinelor Industria Sârmei pentru ca în anul 1958, după obţinerea specializării în chirurgie, să devină angajatul Spitalului orăşenesc unde a lucrat ca medic chirurg, până la pensionare, în anul 2000. Cornel Igna s-a mai remarcat și prin faptul că a înfiinţat, împreună cu fratele său, medicul stomatolog Mircea Igna, prima echipă de  rugby din Câmpia Turzii, el practicând sportul cu balonul oval, în studenţie, când a  îmbrăcat tricoul Universității Cluj.

În expunerea de motive semnată de consilierii care au inițiat proiectul de hotărâre de denumire a spitalului din Câmpia Turzii se mai arată că ”personalitate marcantă în medicina din Câmpia Turzii și din județul Cluj, impunea verticalitate de caracter şi probitate profesională încât imaginarul popular i-a dat porecla „Şerifu’” pentru carisma și dragostea sa față de oamenii comunității noastre”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh