Momentul prevăzut prin acordurile de mediu cu UE și prin decizia ministerului de resort pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Câmpia Turzii este anul 2014. Așa că, finanțarea fiind asigurată (banii provin de la UE prin finanţare nerambursabilă) sunt prevăzuți în cadrul unui proiect al unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Eco-Metropolitan.
Pentru a afla mai multe am apelat, la cine alții, decât primarul Radu Ioan Hanga și directorul Companiei de Salubritate, Lucian Șandru, adică exact cei aflați în miezul problemei. Edilul șef ne-a confirmat că încă nu este stabilită soluția de închidere a rampei, în sensul că s-ar putea ca municipalitatea să fie nevoită să achiziționeze vreo două hectare de teren din jurul rampei, pentru a exista o suprafață suficientă, conform proiectului celor de la Eco-Metropolitan.
Aceasta din cauza cantității foarte mari de deșeuri existentă la rampa de gunoi din Câmpia Turzii, gunoi adus din multe orașe din Transilvania înainte ca actualul executiv să ajungă la administrarea orașului. ”S-au adus deșeuri pentru care s-au încasat bani, fără nici o cheltuială din partea SLCIAS de atunci, iar acum noi va trebui să cheltuim sume importante, fără a obține nici un ban, totul pentru a ecologiza groapa de gunoi a orașului”, ne-a mărturisit Radu Ioan Hanga, primarul Câmpiei Turzii.
”Aşteptăm cu nerăbdare constructorul care va închide punctual ăsta, şi pentru noi va fi mult mai bine, noi avem acolo punct de lucru de sortare şi presare a deşeurilor reciclabile, o staţie care va rămâne funcţională şi în cadrul proiectului Eco-metropolitan. Va fi păstrată curăţenia, nemaifiind rampa deschisă unde vântul poate să poarte materiale uşoare. Pentru gunoiul menajer depozitat în rampă, proiectul vine şi spune se închide, se acoperă cu pământ, tehnologic vorbind nu aş putea să spun forma prin care, dar va fi colectare. Tot ce înseamnă apa murdară intră în staţii selectoare, în fose septice selectoare, iar pentru gazele emanate de deșeuri se montează nişte captatoare după care li se dă drumul în atmosferă şi respectiv se dă o formă, prevăzută în proiect, după care se acoperă cu pământ”, ne-a declarat, la rândul său, Lucian Șandru, directorul Companiei de Salubritate Câmpia Turzii.
Același director ne-a dezvăluit că în anul 2012, cei de la Compania de Salubritate s-au confruntat cu foarte multe focare de incendiu la rampa de gunoi. ”Gazele care emană din deșeuri se aprind vara, din cauza sticlelor, se face o autoaprindere. Din 2012 am hotărât ca tot pământul din excavări să-l donăm la rampa de deşeuri pentru a interveni rapid la nivelul focarelor. În anul 2013 nu am avut niciun focar şi nici cea mai mică problemă cu gunoiul menajer de la Câmpia Turzii”, ne-a mai spus Șandru.
Chiar săptămâna viitoare ar putea apărea noutăți dinspre Eco-Metropolitan, referitoare la iminenta închidere și ecologizare a rampei de gunoi din Câmpia Turzii, cauza mirosului pestilențial care, mai ales în zilele calde de vară, ajunge până la șoseaua națională și la fostul combinat metalurgic.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.