21
Joi, Noi
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageCa în fiecare an, la Câmpia Turzii a fost prezentat Consiliului Local un raport  privind  monitorizarea activităţii asistenţilor  personali din perioada 1 iulie 2012 – 31 decembrie 2012, o prezentare apreciată de aleșii locali pentru modul cum a fost întocmită.

 Fiind un document public, poate că interesează pe mulți locuitori ai Câmpiei Turzii și chiar pe mulți care lucrează în acest domeniu, din alte localități.

 Raportul, întocmit de Felicia Tiut, șefa Serviciului resurse umane, salarizare și aprobat de

Floriana  Prahoveanu, Serviciul public local de asistență social, a avut la bază informațiile furnizate de Tamara Vasinc, inspector de specialitate (S.P.L.A.S), Sas Ioana, inspector de specialitate (S.P.L.A.S.) și Mihaela Borza, referent (S.R.U.S.I.).

Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012 s-au raportat la „dinamica angajării asistenţilor personali  încadrarea în funcţia de asistent personal  a unui număr de patru persoane, în timp ce un asistent personal a solicitat desfacerea contractului de muncă, fiind pensionar, iar persoana cu handicap a optat pentru indemnizaţia lunară de îngrijire. Un alt asistent personal a plecat în străinătate şi a solicitat desfacerea contractului de muncă, iar persoana cu handicap a optat pentru indemnizaţia lunară de îngrijire. În aceeași perioadă, pentru 3 asistenţi personali a încetat raportul de muncă în urma decesului persoanei cu handicap.

Cu privire la evoluţia numărului de asistenţi personali, situaţia lunară se prezintă astfel: iulie – 56, august – 54, septembrie – 53, octombrie – 53, noiembrie – 55 și decembrie – 56.

Legislația prevede că „pe perioada concediului de odihnă, angajatorul are obligaţia de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal, inclusiv în cazul în care asistentul personal este rudă până la gradul al IV-lea”, iar „în situaţia în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal sau găzduirea într-un centru de tip respiro.”

În acest context, trebuie amintit faptul că Primăria Municipiului Câmpia Turzii acordă persoanelor cu handicap indemnizaţia stabilită de lege.

Iată situaţia privind costurile lunare pentru salariile asistenţilor personali şi îndemnizaţiile de îngrijire, costuri care sunt suportate din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, conform Legii bugetului 11/2010.

Luna

IULIE

AUGUST

SEPT.

OCT.

NOV

DEC.

 

Nr.asistenţi personali

56

54

53

54

55

56

Sume plătite reprezentând

salariile

54058

52187

50978

49598

48450

51024

Nr. asistenţi personali care

şi-au efectuat concediile de odihnă

7

6

6

1

5

-

Nr. indemnizaţii

120

129

129

130

128

130

Sume plătite pentru indemnizaţiile lunare de îngrijire

62010

64660

68900

68370

69430

68370

TOTAL  sume plătite

116068

116847

119878

117968

117880

119394

 

Total sume plătite în perioada1 iulie – 31 decembrie 2012 = 708305 lei

Serviciul Public de Asistenţă Socială dispune de efectuarea de controale periodice asupra activităţii asistenţilor personali. Verificările efectuate de către asistenţii sociali din cadrul Serviciului public local de asistentă socială Câmpia Turzii, în  semestrul doi al anului 2012, au vizat următoarele aspecte: modul în care sunt îndeplinite obligaţiile contractuale ale asistentului personal; evaluarea socială atât a asistentului personal cât şi a persoanei cu handicap grav, în vederea identificării nevoilor principale ale acesteia legate de starea sa psiho-socială, problemelor cu care se confruntă asistenţii personali în desfăşurarea concretă a activităţii lor; satisfacţia bolnavilor (acolo unde a fost cazul) vizavi de serviciile oferite de asistentul personal privind îngrijirea şi supravegherea acordată, cunoaşterea indicaţiilor menţionate în planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav.

În perioada 01 iulie – 31 decembrie 2012, asistenţii sociali responsabili de persoanele adulte cu handicap au realizat  32 vizite la domiciliu, cu scopul monitorizării asistenţilor personali, finalizate cu evaluări ale activităţii tuturor asistenţilor personali. În urma vizitelor efectuate la domiciliul persoanelor cu handicap, s-a constatat că majoritatea acestora sunt bine îngrijite şi beneficiază de sprijinul şi atenţia asistenţilor personali.

S-a identificat un asistent personal care nu-şi îndeplinea atribuţiile în ceea ce priveşte igienizarea locuinţei, chiar dacă celelalte atribuţii din fişa postului erau îndeplinite. Asistentul personal a fost consiliat cu privire la importanţa respectării condiţiilor de igienă şi consecinţele nerespectării ei asupra sănătăţii persoanei cu handicap. De asemenea i s-a stabilit un termen de o lună pentru remedierea situaţiei şi sancţiunile care se aplică în cazul nerespectării termenului, urmând să fie monitorizat în mod deosebit.

La data de 31 decembrie 2012, în evidenţa compartimentului privind protecţia persoanelor adulte cu handicap se aflau un număr de 784 persoane cu handicap, dintre care: 257 persoane cu handicap grav,

445 persoane cu handicap accentuat și 82 persoane cu handicap mediu.

La aceeaşi dată  se înregistrează un număr de 145 copii încadraţi în grad de handicap după cum urmează: 66 copii cu handicap grav, 14 copii cu handicap accentuat și 66 copii cu handicap mediu.

Dacă analizăm numărul de copii încadraţi în grad de handicap faţă de ultima raportare se poate observa o scădere a numărului lor (145 faţă de 151 cât erau în evidenţă la 30 iunie), în funcţie de dinamica depăşirii handicapului sau atingerii vârstei adulte.

Dacă analizăm dinamica pe categorii de handicap observăm o creştere a numărului copiilor cu handicap grav, creştere rezultată atât din înregistrarea cazurilor noi cât şi din agravarea stării de sănătate şi încadrarea din grad accentuat de handicap în grad grav.

La nivelul municipiului Câmpia Turzii sunt angajaţi un număr de 24 asistenţi personali ai copilului cu handicap grav. Aceşti asistenţi personali sunt părinţi ai copilului cu handicap grav. Pentru ceilalţi 42 de copii se acordă o îndemnizaţie lunară. Conform Legii 292/2011 toate familiile copiilor cu handicap grav sunt monitorizate prin vizite semestriale.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh