23
Sam, Noi
4 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În ciuda concepției greșite adoptată de o parte din mass-media locală, dar și de cetățenii care citesc subiectele senzaționiste de presă, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii a derulat și derulează proiecte și campanii de prevenție privind consumul de substanțe psihoactive.

În cadrul programelor de prevenire derulăm activităţi în colaborare cu unităţile de învăţământ, instituţiile publice şi organizaţiile non-guvernamentale locale şi judeţene.

Activităţile cuprinse în Planul de Acţiune Local 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog, se adresează copiilor, tinerilor, părinţilor şi diferitelor categorii de specialişti implicaţi în prevenţie şi intervenţie în consumul de droguri.

Totodată, inclusiv reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj au menționat în repetate rânduri că activitatea în domeniul prevenției consumului de droguri desfășurată de către Primăria Câmpia Turzii este printre cele mai intense, în rândul tuturor orașelor din județ.

Astfel, deși unii jurnaliști propagă ideea potrivit căreia administrația locală „ridică din umeri”, nu trece nicio săptămână din activitatea curentă desfășurată de serviciile Primăriei Municipiului Câmpia Turzii fără să se elaboreze soluții pentru prevenția și combaterea consumului de substanțe psihoactive.

Am folosit sintagma „substanțe psihoactive” întrucât din informațiile culese atât de angajații Serviciului Public Local de Asistență Socială, cât și de cei ai Poliției Locale, rezultă că incidența tinerilor din municipiul nostru care consumă droguri este mică.

Drogurile propriu-zise sunt cele descrie și precizate în legea nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, ori la nivel Municipiului Câmpia Turzii se consumă combinații de substanțe necunoscute.

Tocmai din aceste raționamente este atât de dificilă combaterea traficului și a punerii în vânzare a acestor preparate cu efect psihotrop.

De asemenea, din corespondențele purtate cu IPJ Cluj rezultă faptul că și Poliția Municipiului Câmpia Turzii este implicată în campaniile de prevenire și informare a elevilor, care se desfășoară periodic în școlile și liceele din orașul nostru.

Totuși, ceea ce nu se știe, sau se omite în mod voit de către unii jurnaliști, pentru a-și mări ratele de audiență, este faptul că nici administrația locală, nici primarul și nici Poliția Locală nu au atribuții în domeniul traficului substanțelor psihoactive.

Atât primarul, cât și Poliția Locală pot doar să trimită sesizări către Poliția Municipiului Câmpia Turzii, care la rândul ei informează structurile specializate, iar acestea din urmă dispun razii și măsuri de rețineri în cazul persoanelor bănuite de trafic de substanțe cu efect psihoactiv.

„Facem tot ceea ce este legal și moral pentru a-i ține departe pe tineri de consumul de substanțe de acest gen. În acest sens, am organizat chiar și un simpozion, la care au luat parte reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj, care sevește drept dovadă faptului că dorim să contribuim în mod cât mai puternic la stoparea acestui fenomen care se propagă la nivelul comunității noastre. Este, practic, o adevărată jignire adusă echipelor de prevenire și combatere a traficului de droguri să vii să spui că la Câmpia Turzii nu se face nimic, iar cei care doresc să împrăștie informații false sunt invitați să se informeze cu privire la atribuțiile primarului, pentru a vedea ceea ce se poate și ceea ce nu se poate face din punct de vedere legal”, declară primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae LOJIGAN.

În altă ordine de idei, proiectul „Fii Responsabil, nu ești reciclabil!” va continua în această toamnă, cu noi campanii de prevenire și informare cu privire la efectele consumului și traficului de substanțe psihoactive.

Pe această cale îndemnăm atât tinerii, cât și părinții din municipiul nostru să contacteze serviciile Primăriei pentru a afla metodele de prevenție și de conștientizare cu privire la consumul de substanțe cu efect psihotrop, psihoactiv sau stupefiant.

 

Direcția Relații cu Comunitatea

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh