Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan a demarat cu succes o primă acțiune civică de la preluarea mandatului său de edil-șef, în iunie anul curent.
Este vorba despre proiectul: ”Fii responsabil! Fii partenerul meu!” prin care se urmărește promovarea atitudinii civice prin implicarea cetăţenilor în acţiuni de voluntariat, în parteneriat cu administraţia locală, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale. Adică, mai pe scurt, primarul din Câmpia Turzii încearcă să angreneze întreaga societate locală în realizarea țelului comun: un oraș frumos, curat, prosper și modern. Evident că este primul primar care recunoaște că are nevoie de ajutorul tuturor cetățenilor și apelează la sprijinul acestora, dând mai întâi exemplu prin propriile fapte, alături de echipa sa.
Proiectul a fost prezentat în Sala de ședințe a Consiliului local din Câmpia Turzii, în fața unui număr de peste 150 de persoane, din toate categoriile sociale și de toate vârstele. Așa numita „masă rotundă” a avut și un slogan: “Educă-ţi copiii să se îngrijească de spaţiul în care trăiesc şi vor creşte adulţi responsabili!”. Au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, instituţiilor locale, membrii ai ONG -urilor, colaboratori şi reprezentanţi ai societăţii civile. Au fost prezentate materiale pe tema protecţiei mediului, exemple de bună practică în ceea ce priveşte gospodărirea locală în cadrul diferitelor asociaţii de locatari şi alte acţiuni cu privire la proiect.
Primarul Dorin Lojigan a vorbit și la concret, despre proiectul său de suflet, modernizarea Parcului Mare după criterii arhitecturale și peisagistice de actualitate. „Am reluat organizarea unui concurs de arhitectură pentru modernizarea parcului municipal. Se spune despre acest parc că este netuns, că este mizerabil, că se aruncă ET-uri și alte mizerii. Toată lumea acuză primăria că nu face curat. Dar oara noi, cetățenii, nu ar trebui să facem curat? Am observat în comentarii postate pe facebook la discuții legate de curățenia în diferite zone ale orașului că mulți întreabă „- Dar noi când facem curat?” sau „- Noi de ce nu facem curat?”, ceea ce înseamnă că în rândul locuitorilor municipiului Câmpia Turzii există o astfel de dorință de a se implica în ceea ce înseamnă curățenia. Atunci m-am hotărât, împreună cu echipa pe care o conduc, să demarăm acest proiect”, și-a expus Lojigan viziunea, precizând că acest proiect nu este pentru o zi-două, nici pentru un an, ci cel puțin pentru toți cei patru ani cât va rămâne la conducerea Primăriei Câmpia Turzii.
Au mai vorbit specialiști în activități de mediu sau sociale, printre care și reprezentanții Asociației Beard Brothers, oameni care au deja o experiență de câțiva ani în domeniile în care activează și care și-ar putea aduce aportul la proiectul inițiat de Dorin Lojigan.
Cristian Haiduc, co-președintele PNL Câmpia Turzii, alături de primarul Dorin Lojigan, a vorbit despre schimbarea promisă și dorită de administrația actuală: „Administrația Dorin Lojigan, în programul său electoral, a venit cu o politică nouă, cea de re-industrializare a Câmpiei Turzii. O să vă spun de ce se leagă proiectul de astăzi de revitalizarea urbană, de reindustrializarea Câmpiei Turzii. Există deja mai mulți investitori care doresc să vină în Câmpia Turzii. O comunitate poate da o informație excepțională unui investitor referitor la ce înseamnă oamenii din acea comunitate, informație care i-ar putea face să investească în cadrul acelei comunități. Cum? Prin cum arată orașul! Gândiți-vă că am fost, când se făceau concursuri naționale de curățenie, pe locul secund în România. Noi nu am folosit niciodată această capacitate și acum avem nevoie ca dumneavoastră să împreună cu dumneavoastră să facem curățenie pe străzi, în jurul blocurilor. Dacă noi vom reuși să facem asta, modul cum arată orașul poate da o foarte bună informație investitorilor potențiali, care vor vedea în curățenia și ordinea de la noi seriozitatea cetățenilor și nu numai, ceea ce i-ar putea face să decidă să investească aici și nu în altă parte”, a opinat Cristian Haiduc, un politician de mare experiență, fost ministru secretar de stat și binecunoscut om de afaceri din oraș.
Revenind la proiect, obiectivele declarate ale acestuia sunt: conştientizarea importanţei atitudinii participative şi a implicării în activităţi ce ţin de buna funcţionare a comunităţii locale, conştientizarea importanţei protejării mediului înconjurător, stimularea motivaţiei pentru ocrotirea naturii, înţelegerea relaţiei dintre om şi mediu, a interdependenţei dintre calitatea mediului şi calitatea vieţii, promovarea exemplelor de bună practică în ceea ce priveşte atitudinea proactivă cu privire la gospodărirea mediului înconjurător, stimularea participării active a cetăţenilor la demersurile iniţiate de către administraţia locală, consolidarea cooperării între ONG-uri şi realizarea de parteneriate publice-private.
Partenerii proiectului sunt: Primăria Municipiul Câmpia Turzii şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj.
Colaboratori: S.C. Domeniul Public S.A. Câmpia Turzii, S.C. Compania de Salubritate S.A. Câmpia Turzii, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu", Beard Brothers, Asociaţia ProAssisto Câmpia Turzii.
Ai aici o galerie foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/8895-masa-rotunda-fii-responsabil-fii-partenerul-meu
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.