Peste patru sute de angajaţi ai Combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi, în această lună dar şi în septembrie, principalul motiv invocat de ruși fiind lipsa comenzilor. Disponibilizații urmează să primească doar trei salarii compensatorii.
Liderul de sindicat din cadrul Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, marţi pentru ”Adevărul”, că sindicaliştii au cerut în instanţă anularea deciziei de disponibilizare colectivă, dar au primit termen pentru prima înfăţişare abia în luna noiembrie.
Cronologia dezastrului de la Mechel Câmpia Turzii, anunțat încă de dinaintea campaniei electorale, mai bine zis din luna martie a acestui an, arată că în luna iunie au plecat în şomaj primii 308 angajaţi de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii. Aceasta cu toate promisiunile făcute tuturor politicienilor care s-au perindat, în campania electorală de la locale, prin birourile directorului rus de la Mechel. Începând cu 20 august vor fi trimişi în şomaj alţi 250 de angajaţi, iar din 5 septembrie alţi 188.
Sindicaliștii metalurgiști de la cele două combinate, Câmpia Turzii și Târgoviște s-au solidarizat în speranța că împreună vor fi mai greu de ”trimis” acasă de către ruși. Într-o declarație pe care am primit-o se arată că: "Noi, cei 95 angajați ai SC Mechel Reparații Târgoviște SRL Punct de Lucru Câmpia Turzii, din care urmează să fie disponibilizați 77, ne declarăm solidari cu colegii noștri de la Mechel reparații din Târgoviște care au declanșat conflictul de muncă în Târgoviște.
La fel ca și ei am ajuns şi noi la capătul răbdării, având şi noi aceleaşi probleme. De trei luni suntem plătiţi cu 75% din salariu, iar din septembrie vom fi disponibilizați fără a primi salarii compensatorii. Cerem şi noi sprijin pentru recalificare sau reconversie profesională a salariaţilor concediaţi şi aplicarea măsurilor sociale prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Avem şi o întrebare: Cum directorul unităţii invocă faptul că cei 222 de angajaţi ai Mechel Reparaţii Târgovişte care urmează a fi disponibilizaţi nu pot beneficia de măsurile sociale prevăzute în Contractul colectiv de muncă, deoarece aceştia nu au reprezentativitate sindicală şi nu au contract semnat cu patronatul, nerecunoscând reprezentativitatea la negociere a sindicatelor (cu toate că vechiul Contract colectiv de muncă a fost semnat de două sindicate), dar anunţul de concediere colectivă a fost făcut public către toate cele 3 sindicate din cadrul Mechel Reparaţii (Sindicatul Metalurgistul Mechel Târgovişte, Sindicatul Liber Independent COS Târgovişte şi Sindicatul Industria Sârmei Câmpia Turzii)?
Numărul de 77 de persoane care vor fi disponibilizate de la Mechel Reparaţii Târgovişte SRL Punct de Lucru Câmpia Turzii, adunate cu celelalte aprox. 800 de la Mechel Câmpia Turzii, o să fie pentru municipiul Câmpia Turzii o problemă socială gravă, care o să influențeze negativ nivelul de trai al comunității", se arată în comunicatul intitulat ”Declarație de solidaritate”.
La Mechel Câmpia Turzii se lucrează în regim de avarie așa încât au mai rămas cam o mie de angajaţi. Grupul rus Mechel deţine 86,56% din acţiuni companiei din Câmpia Turzii. Grupul a intrat pe piaţa românească în 2002 şi mai deţine combinatele Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Printre acţionarii Mechel Câmpia Turzii se mai regăsesc SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 11,11% din titluri şi AVAS, cu 1,02%.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.