Diana Florescu, o tânără frumoasă și talentată este cea care, prin expoziția sa de la Galeria de Artă a Municipiului Turda, dovedește că suma calităților artistice ale unui suflet sensibil nu poate fi ținută sub „obroc”, ea explodând mai devreme sau mai târziu. Autodidact, dar pasionată de desen, Diana Florescu, ajuns să lucreze, cam de un an și jumătate, în domeniul artelor plastice, îndrumate de Mircea Viorel, un obișnuit al simezelor galeriei de artă turdene, în perioadele în care această locație este guvernată de Filiala Turda a Uniunii Artiștilor Plastici din România, al cărei președinte este pictorul și profesorul de arte plastice, Alexandru Picovici.
Acesta din urmă este și cel care a ținut să organizeze, sub patronajul Clubului Copiilor Turda și Asociației „Atelier 7+” (pe care tot el o conduce), o expoziție cu lucrările artistei, deja, din Câmpia Turzii. „Eu cred în talentul Dianei, i-am spus-o prima oară când i-am văzut lucrările și i-o spun și azi. În viață nimic nu este întâmplător. Dacă, în urmă cu doi ani, am făcut o expoziție cu lucrările unei eleve din clasa a 12-a, de la CNMV, acum avem o altă Diana, tot de la mate-info. Cred că își dezvoltă și emisfera dreaptă și pe cea stângă, în egală măsură și reușește să ne arate în expoziția de azi lucrări de o reală sensibilitate, finețe delicatețe și, de ce nu, și curaj. Cred că atunci când lucrează se poate concentra intrând, cumva, din exterior spre interiorul lucrării spre cele mai mici dimensiuni...”, a declarat Alexandru Picovici la vernisajul expoziției Dianei Florescu.
Trebuie să spunem că Alexandru Picovici este cel care a dat naștere la multe controverse între tabăra profesioniștilor din arta turdeană și cea a amatorilor, dovedindu-se, de-a lungul vremii, un elitist în acceptarea pe simezele Galeriei de Artă a Municipiului Turda a lucrărilor de artă făurite de nu puținii artiști turdeni. A acceptat însă, când el consideră c are de-a face cu un talent deosebit, și lucrări ale unor artiști „fără studii de specialitate”, ba chiar și pe ale unor elevi, din Turda sau, cum este cazul Dianei Florescu, din Câmpia Turzii. Dar aceasta sunt excepția care întărește regula. Ceea ce nu face decât să sporească meritele expoziției la care facem referire, cea care conține minunate lucrări ieșite din mâna Dianei, fie că sunt natură statică, peisaj sau portrete umane ori animaliere, despre acestea din urmă Picovici subliniind că „Diana dar preferă o anumită zonă a acestora, conferindu-i acesteia o mai mare sau mai interesantă expresivitate”.
Mircea Viorel, sculptorul care este și instructor la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, este cel care a îndrumat-o, în ultima vreme pe Diana Florescu, încercând să abordeze împreună cu aceasta și alte domenii ale artei plastice, deseori încercând să o scoată din zona ei de confort, pentru a-i dezvolta și completa spiritul artistic. „M-a uimit prin sensibilitatea și calitățile pe care le are. Are un simț al proporției, al formei, al imaginii, are o imagine vizuală deosebită. Am convins-o să vină la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, ea fiind printre puținii care a obținut așa performanțe ca autodidact. Am încercat tot felul de modalități, de tehnici, pentru a aborda arta plastică sub toate aspectele ei. A dovedit o pricepere foarte mare și la acuarelă, unde îți trebuie precizie foarte mare, un echilibru al petei de culoare și al formei”, a spus Mircea Viorel, profesorul Dianei de la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii.
Dincolo de desenele sale, Diana Florescu prezintă în expoziția de la Galeria de Artă a Municipiului Turda lucrări în acuarelă, acril pe carton, acril pe pânză, făcându-l pe același Alexandru Picovici să declame: „Dacă ne uităm la lucrările sale, pe Diana o putem așeza în rândul artiștilor tineri care se înscriu pe o linie figurativă a compoziției. Ea se apropie cu multă dragoste, căldură de subiecte și încearcă să redea frumosul, printr-un mod propriu de a compune imaginea”.
Picovici a avut, la finalul vernisajului, o propunere foarte bună. Aceea de a-i organiza, împreună cu colegii săi din Filiala Turda a Uniunii Artiștilor Plastici, expoziții prin toate liceele și școlile turdene și din Câmpia Turzii.
Fotografii cu picturile Dianei Florescu: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/10731-expozitie-la-galeria-municipala-de-arta-turda-diana-florescu-din-campia-turzii
----------------------------------------------------
În final, ne permitem o mică paranteză, profitând și de exemplul Dianei Florescu care s-a dovedit suficient de prolifică pentru a avea suficiente lucrări de calitate superioară, pentru a acoperi o expoziție ca aceasta de la Turda și nu numai, pentru că Diana a mai avut o „personală” și în iarnă, la Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”. Paranteza noastră dorește să semnaleze o anumită „sărăcime” constatată, în ultima vreme, de noi, consumatorii de artă din Turda, în ceea ce privește atât evenimentele organizate la Galeria de Artă a Municipiului Turda, în cele patru luni cât a fost guvernată de Filiala Turda a Uniunii Artiștilor Plastici, cât, mai ales numărul mic de lucrări noi propuse spre expunere de acest grup de foarte apreciați și respectabili artiști. Noroc cu expoziția Marianei Picovici și a lui Mircea Viorel, pentru că, în rest, am avut de-a face cu expoziții colective, cu o expoziție de-a unor profesori de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Lazea” din Cluj-Napoca, cea a Dianei Florescu și, cea aproape „ecumenică”, în care au expus și membrii ai Societății „Filarmonia”, adică tocmai cei care vor prelua guvernarea Galeriei de Artă pentru următoarele patru luni. În rest, membrii UAP Turda au lucrările expuse prin sala mare a Primăriei Turda și în holul Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda, ceea ce, cred că îmi dați dreptate, este cam puțin pentru artiștii noștri care au ca scuză lipsa timpului liber, ei fiind și profesori, dar și părinți, „iar asta le ocupă tot timpul”.
Dincolo de tonurile critice care ar putea fi sesizate în aceste rânduri, dorim mai ales să stimulăm membrii UAP Turda în realizarea unor puternice și, cât de cât, numeroase lucrări, așteptate cu interes de publicul turdean, pentru viitoarea lor stagiune care începe la 1 septembrie. Vorbim atunci!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.