Centrul Rațiu pentru Democrație anunță laureatul Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, prof. Mircea Miclea. Ceremonia de decernare are loc în data de 3 iunie, ora 14.30 la Muzeul de Artă Cluj Napoca, în cadrul evenimentului anual Rațiu Friends & Family Weekend, ce marchează în acest an 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu.
Prin acest premiu se recunosc inovatori specialiști în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice. Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătătii mintale, contribuind la diminuarea și, în final, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale, fiind catalitic către inițierea si dezvoltarea de noi proiecte în acest domeniu în Romania. Premiul onorează activitatea lui Elisabeth Pilkington Rațiu care a inițiat și coordonat acțiunile filialei Kensington & Chelsea a organizației MIND, de advocacy în domeniul sănătății mintale. Juriul care a evaluat nominalizările premiului este prezidat de catre prof. Eliot Sorel (Washington), si membrii juriului sunt prof. Doina Cozman (Cluj) și lect. Florina Rad (București).
Prof. Mircea Miclea a fost nominalizat pentru contribuțiile sale la dezvoltarea și promovarea intensivă a cercetării în domeniul Psihologiei, susținând avansarea cunoașterii precum și formarea tinerilor cercetători și specialiști. Numeroasele sale proiecte de cercetare clinică au avansat atât prevenția și tratamentul tulburărilor mintale cât și domeniul psihologiei cognitivă aplicate (www.cognitrom.ro). Acestea s-au transpus atât în materiale care cresc înțelegerea publicului larg (cărți, articole media), cât și în publicații în reviste de specialitate cu renume internațional. Totodată, cercetările sale au dus la inovații valoroase în serviciile de sănătate a (platforme de evaluare și intervenție la adulți și copii, create după cele mai noi standarde internaționale: de ex. PAXonline, PEDonline). În calitate de Ministru al Educației si Cercetării (2004-2005) a contribuit semnificativ la organizarea cercetării în România și la promovarea unor politici publice educaționale și de sănătate mintală.
Mircea Miclea este profesor universitar al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Catedra de Psihologie, începând cu 1996; director al Centrului de Psihologie Cognitivă Aplicată începând cu 2001; cancelar al Universităţii Babeş-Bolyai în perioada 2001-2004; editor şi fondator al revistei Cognition, Brain, Behavior: An Interdisciplinary Journal; preşedinte al UNESCO Chair on Higher Education Management and Governance începând cu 2001 și preşedinte al Comisiei Prezidenţiale de analizare şi elaborare a politicilor în educaţie şi cercetare din 2006. În perioada 2004- 2005, Mircea Miclea a fost Ministru al Educaţiei şi Cercetării din România.
Este psihoterapeut cognitiv-comportamental acreditat (National Association of Cognitive Behavioral Therapists) și psiholog principal autonom, domeniul Psihologie Clinică şi Psihoterapie (Colegiul Psihologilor), principalele sale arii de expertiză incluzând: aplicaţii ale psihoterapiei şi consilierii asistate de calculator, dezvoltarea de instrumente de evaluare, psihologia cognitivă aplicată și politicile educaționale.
Este membru afiliat al American Psychological Association, membru al European Society for Cognitive Psychology, Psychonomic Society (SUA), International Council of Psychologists, Netherlands Institute of Advanced Study. În perioada 1996 - 2009 a fost președinte al Romanian Association for Cognitive Sciences, din 2006 este președinte al Romanian Psychological Association.
Foto Mircea Miclea: http://www.tratamentanxietate.ro
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.