23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Am mai scris și cu alte ocazii că, dincolo de morga ardelenească și chiar, uneori, mândria noastră în comparație cu frații noștri de dincolo de Carpați, ar trebui să luăm exemplul acestora, de fiecare dată când intră în relație cu noi. Dacă noi scornim teorii ale separării - ca și cum ardeleanul normal își dorește să nu mai facă parte dintr-o țară cu ieșire la mare și cu granița pe Dunăre, ci vrea un Kosovo care să se dezvolte asemeni Luxemburgului, în visele cuiva – iată, românii din umbra Carpaților Meridionali au venit la Turda cu sufletul deschis, într-o încercare de a stabili relații de prietenie și colaborări artistice brodate într-o simbolică ie românească țesută din materialul diafan al emoției întâlnirii și sentimentelor de frăție, menită să îi îmbrace atât pe oaspeții de la Câmpulung (Argeș), cât și pe gazdele lor, artiștii de la Societatea Culturală Filarmonia Turda.

Datorăm legătura stabilită, trebuie să o spunem încă de la început, Cristinei Oprea, cea care a lucrat cinci ani pe meleaguri muscelene, pentru ca, în ultima perioadă, să devină o turdeancă veritabilă, dispusă să-și aducă o notabilă contribuție nu numai la ridicarea nivelului artistic în zona noastră ci, din câte am reușit să intuim, la realizarea unei mult-dorite concilieri între taberele de profesioniști și de amatori de la Turda.

Membrii Cenaclului de Arte Plastice „Ion D. Negulici” din Câmpulung au ajuns, așadar, vreo 18 dintre ei, la vernisajul expoziției intitulată destul de neinsiprat, am zice noi, „Acorduri cromatice de mai”, în dulcea limba de lemn plină de stereotipii pe care o întâlnim, culmea, în cultură, dar și în sport (vezi declarațiile fotbaliștilor). Asta casă și criticăm, nu doar să lăudăm, deși balanța, veți vedea, fi-va înclinată spre cel din urmă comportament al cronicarului. Tot din capul locului trebuie să ne spunem părerea asupra lucrărilor expuse, înainte de a intra în vernisajul propriu-zis. Picturile muscelenilor, cam înghesuite, ce-i drept, în spațiul intim al Galeriei Municipale de Artă din Turda, au înfrumusețat, cromatic, ambientul alb al locației, lucrările expuse provocând sentimente multiple, într-un amalgam al impresiilor erupte din atât de diferitele lucrări, realizate în tot atâtea stiluri, având felurite subiecte și viziuni artistice. Aceasta este scuza celor care, în conglomeratul artistic propus de oaspeții noștri, nu au găsit altă denumire pentru expoziție, decât cea prezentată mai sus, ce pare, nu-i așa, la fel de potrivită ca oricare alta. Printre lucrările expuse am remarcat stiluri mai concrete sau mai sugestive, cu o paletă de culori mai bine sau mai neinspirat aleasă, însă, în general lucrări frumoase, majoritatea muncite, dar toate întru câtva figurative, fără evadări deosebite înspre un stil eclatant. Toate însă, se vede de la o poștă, au un numitor comun: pasiunea pentru pictură, pentru frumos.

Odată cu deschiderea expoziției artiștilor munteni pe simezele galeriei de artă turdene, a fost prezentat și un album intitulat „Autografe”, realizat de Casa de Cultură Tudor Mușatescu din Câmpulung.

Președintele Cenaclului de Arte Plastice „I. D. Negulici”, jovialul Nelu Constantin, a cucerit asistența imediat cu căldura vorbelor sale, și cu bucuria de a fi prezent, împreună cu colegii săi, la evenimentul cultural de la Turda, consemnat joi, 4 mai 2017, la Galeria municipală de Artă din Turda, o bucurie care i se citea pe chip și în priviri, și care s-a transmis imediat celor prezenți, chiar și mai „recilor” ardeleni. Dincolo de patriotismul și entuziasmul lui Nelu Constantin, am citit parcă, printre vorbele sale, o țintire directă spre cei care separă, la Turda, amatorismul de profesionism în arta plastică, probabil fiind pus în temă de Cristina Oprea asupra existenței la Turda a unei filiale a Uniunii Artiștilor Plastici, care primește în rândurile sale doar profesioniști, și muli alți talentați, care activează în cadrul Societății Filarmonia Turda, sau independent (cum este cazul lui Cornel Vana). „În cadrul Cenaclului de Arte Plastice „I. D. Negulescu”, pe care îl păstoresc de 18 ani, am reușit să venim de la un cenaclu de amatori la unul în care au loc și amatorii și profesioniștii, valoarea fiind aceea care își spune cuvântul. Un bun profesor de-al nostru, Pantilie, spunea „nu există artă bună și artă proastă, există artă”. Ceea ce facem noi, mai bine sau mai puțin bine, dumneavoastră hotărâți”, a punctat Nelu Constantin, absolvent al Școlii de Arte Plastice – Câmpulung, în 1969, prof. Al. Donici, membru fondator al cenaclului înființat în 1970 și pe care îl conduce din 1998. „Fără a ne ciondăni între noi, pentru că nu avem nimic de câștigat, noi am venit doar să dăruim”, a mai oferit Nelu Constantin o lecție de conviețuire întru creație, fezabilă, de ce nu, și la Turda.

Onoarea de a prezenta pe cei 23 de autori ai lucrărilor expuse, dar și pe cei 18 artiști prezenți fizic la Turda, a revenit directorului Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung Muscel, Liviu Florian Cioacă. Îi numim și noi, pentru a consemna efortul generos făcut de oaspeții noștri: Nelu Constantin, George Paulian, Alexandru Marinescu, Ionel Dâmboianu, Nety Cocoș, Gabriela Ghinea, Rodica Neleț, Livia Oprescu, Maria Răduț, Radu Ștefan, Carmen Koszoruș, Cornel Popa, Elena Vasilescu, Grigore Stan, Ecaterina Mihai, Ion Hultoană, Ioana Mihăescu, Nicolae Mihăilă, Zizica Mihai, Grigore Popescu-Muscel, Maria Popescu-Muscel, Cristina Oprea și Liviu Florian Cioacă.

Dar Liviu Florian Cioacă după ce a prezentat prodigioasa activitate a instituției pe care o conduce, și-a manifestat convingerea că vizita artiștilor din Muntenia va fi întoarsă de turdenii de la Filarmonia, ba chiar speranța că aceștia vor adera la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (A.L.Z.I.A.R.) din care muscelenii fac parte de 7 ani. Directorul Casei de Cultură a mai precizat că instituția sa oblăduiește membri pasionați a câtorva dintre cele 7 arte, de poezie, teatru, muzică și balet. În plus, s-a dezvoltat acolo și un cerc de epigramiști, care a invadat practic și celelalte preocupări, transformându-i inclusiv pe pictori în... epigramiști, așa cum a arătat chiar președintele cercului, Miu Constantin Agricola. De altfel mulți dintre cei prezenți au ținut să rostească una sau mai multe epigrame din creația proprie, înveselind atmosfera și contopind oaspeții și gazdele într-o veselie generală, continuată și după ce vernisajul, a luat sfârșit.

Ar mai fi de spus că, așa calzi și generoși cum îi știm pe frații noștri din Țara Românească, aceștia le-au înmânat președintelui Societății Culturale Filarmonia, Gavril Nechifor, și vicepreședintelui Flaviu Bugnariu, câte o medalie omagială cu următorul mesaj, descriptiv pentru frumoasa acțiune derulată în colaborare de artiștii turdeni și cei din Câmpulung: „Sufletul tău și prin paleta culorilor tale să fie o lumină în lume pentru Dumnezeu și oameni”. Oficialii societății culturale turdene au transmis și ei mesajul de bun venit și au mulțumit oaspeților pentru prezență, exprimându-și, totodată speranța unei lungi și fructuoase colaborări viitoare cu oaspeții lor din aceste zile.

 

 

Fotografii de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/10771-expozitia-acorduri-cromatice-de-mai-artisti-musceleni-la-turda

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh