23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

catalinSalina Turda, care în ultima perioadă a început să aibă o activitate culturală tot mai pregnantă, nu putea să rateze momentul comemorării unui secol și un sfert de la transformarea poetului Mihai Eminescu în ”Luceafărul” poeziei românești. Și parcă însuși Eminescu a fost prezent în Salina Turda, obișnuit cu lumina discretă din tavernele în care îi plăcea să compună versuri, la o ulcică de vin, când spectacolul programat în cinstea sa a prins viață în acest lor spectacular și inedit pentru poezie.

Spectacolul "Luceafărul" a fost organizat în Salina Turda marţi, 17 iunie 2014, de la orele 20.00, în primitorul și modernul amfiteatru multimedia, aproape plin la ora începerii spectacolului. Evenimentul cultural  a fost pus în scenă de regizorul Emil Pinghiriac pe muzica lui Nicolae Bretan, şi avându-l ca asistent de regie pe Adrian Mărginean. Din distribuția spectacolului au făcut parte Adrian Mărginean (Luceafărul / Cătălin) şi Adelina Diaconu (Cătălina), ambii de la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Octavian Tudose (Arhanghelul Mihail) de la Teatrul Național din Iași. Regizorul Emil Pinghiriac a jucat și rolul recitatorului, vocea sa înregistrată fiind redată în timpul spectacolului, în timp ce Ghizela Tulvan a fost ”vinovata” pentru acompaniamentul muzical la pian.

Directorul SC Turda Salina Durgău SA, Vasile Tot, a explicat, înainte de începerea spectacolului, cum s-a ajuns la organizarea acestui spectacol-omagiu, pentru poetul nepereche, taman în inima salinei: "La 125 de ani de la moartea marelui nostru scriitor, Mihai Eminescu, Salina Turda a înţeles să organizeze o activitate culturală pe lângă multe alte activităţi pe care le-am desfăşurat în decursul acestui an, activitate care să vină să completeze acest eveniment care, la nivel naţional, a fost foarte bine mediatizat şi s-au făcut anumite activităţi care să scoată în relief importanţa momentului, valoarea scriitorului nostru şi, consider eu, că noi - faţă de cetăţenii din Turda, dar nu numai - aveam obligaţia să aducem un omagiu acestui mare şi nepreţuit scriitor care - de ce să nu recunoaştem? - a scris acum mai bine de 130 de ani lucruri atât de bine ancorate în realitatea noastră cotidiană", a spus directorul Salieni, Vasile Tot.

Nu o să vă mai redau povestea, arhicunoscută tuturor celor care am trecut prin școală. Să spunem doar că Salina Turda a găzduit, și de această dată, un spectacol cu muzică bună, foarte bine primit de publicul turdean care a răsplătit cu aplauze frenetice efortul actorilor din regiunea istorică a poetului unic.

 

Foto: Marian Oprea - Agora Media

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh