25
Joi, Apr
3 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

muzeu-70-ani-1Instituțiile de primă mărime ale culturii turdene se bat în longevitate. Dacă, iată, în aceste zile, în cadrul festivalului de la Turda, Teatrul Municipal de aici sărbătorește 65 de ani de activitate neîntreruptă, Muzeul de Istorie Turda se poate lăuda chiar cu mai mult, cu 7 decenii de existență.

Cu această ocazie, vineri, 18 octombrie 2013, de la ora 11, 00 au început două zile  de manifestări dedicate acestui eveniment. Cu această ocazie, la sediul  Muzeului de Istorie Turda din str. B. P. Haşdeu, nr. 2 a avut loc vernisajul expoziţiei ”Satul preistoric de la Sănduleşti”. Oameni de cultură, politicieni, istorici sau pur și simplu apropiați ai inimoșilor muzeografii și arheologii turdeni au umplut Palatul Princiar, dovedind că aprecierea de care se bucură această instituție este unanimă.


muzeu-70-ani-2Cu acest prilej, directorul Muzeului de Istorie Turda, muzeologul Dr. Mariana Pîslaru, a rostit un cuvânt de deschidere prin care a mulțumit colegilor și colaboratorilor pentru efortul depus în realizarea expoziției, lăsându-l apoi pe cel acre a condus lucrările de săpături de la Satul preistoric descoperit la Săndulești, să dea amănunte asupra muncii depuse. Mariana Pîslaru a dezvăluit că anul viitor, expoziția va fi deschisă la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca dar și în alte muzee din țară, după care se va întoarce la muzeul turdean.

Lectorul univ. Dr. Sorin Nemeti a dat amănunte despre săpăturile efectuate pe aliniamentul Autostrăzii Transilvaniade la Săndulești până spre satul Bogata din comuna Călărași și despre descoperirile foarte importante făcute în cadrul acestei munci arheologice.

muzeu-70-ani-3După ce invitații au vizitat expoziția plină nu numai de exponate autentice mirosind parcă a veacuri de tăcere subterane și care acum urlau parcă la lumină, dar și de panouri explicative și reconstituiri foarte bine realizate și cu ajutorul unui designer specializat, toată lumea s-a îndreptat spre Sala Mare a Primăriei Turda unde s-a derulat alt eveniment, culminând cu două lansări de carte extrem de importante pentru Muzeul de Istorie Turda. De la ora Dr. Mariana Pîslaru a citit mesajul primarului Ștefănie, absent ca urmare a unui deces survenit în familia sa, iar apoi viceprimarul Lucian Nemeș a omagiat munca istoricilor de la muzeul turdean.           Muzeul de Istorie din Turda la 70 de ani a fost intitulată prelegerea susținută de Prof. Dr. Dumitru Protase, Membru de Onoare al Academiei Române și de foarte apropiatului istoric de muzeul turdean, Prof. Dr. Mihai Bărbulescu, Membru Corespondent al Academiei Române.

muzeu-70-de-ani-4Au urmat două lansări de carte asupra cărora vom reveni cu amănunte. Este vorba de cea semnată de muzeograful turdean  Horațiu Groza,intitulată ”Muzeul de Istorie din Turda (1943-2013)”, Cluj-Napoca, 2013și, respectiv cea a Prof. Dr. Mihai Bărbulescu,” Inscripțiile din castrul legionar de la Potaissa / The Inscriptions of the Legionary Fortress at Potaissa”,  Ed. Academiei Române.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh