24
Mie, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 flori-de-pe-aries-2013-2Ajuns la cea de a VIII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor intitulat sugestiv “Flori de pe Arieş”, a devenit, încet, încet, una dintre cele mai solide tradiţii locale.

Ediția din acest an a început sâmbătă, 1 iunie 2013, la ora 16,00 cu Parada Ansamblurilor Artistice participante la festival în centrul municipiului. Delegațiile ajunse în fața Palatului Cultural au dat, fiecare, câte o scurtă reprezentație în fața oficialităților și publicului iubitor de folclor strâns în plină stradă. O jumătate de oră mai târziu, spectacolul s-a mutat pe scena„Mircea Mihăşan” a Palatului Cultural „Ionel Floaşiu” unde a început spectacolul de gală în cadrul căruia au evoluat, răsplătiți de furtunoase aplauze din partea spectatorilor cunoscători de folclor din Câmpia Turzii  ansamblurile folclorice „Mărţişorul”, „Ardealul”, „Mugurelul”, „Ardeleana”, împreună cu ansamblurile folclorice străine din oraşele înfrăţite Mohacs şi Kisber - Ungaria, Siemianowice Slaskie - Polonia şi Bayramic – Turcia, foarte gustate de publicul prezent.

Chiar dacă delegația turcă s-a confruntat cu unele dificultăți tehnice, care a împiedicat cea de-a doua evoluție a ansamblului din Bayramic, de la ora 19. 30 , cu o întârziere de o jumătate de oră, a început un moment mult așteptat de cei care au început, în ultima vreme, să iubească civilizația turcă (mai ales după nenumărateșe episoade de pe Kanal D a serialului ”Suleiman Magnificul”. Este vorba de „Seara Turcească”- în cadrul căreia oaspeţii din Bayramic au oferit celor din Câmpia, invitaţilor şi participanţilor la festival un program special, un spectacol care a cuprins și un program memorial „Ioan Vasinca”, dans tradiţional, artă tradiţională şi muzică populară turcească.

Organizatorii informează că primul festival internaţional organizat în Câmpia Turzii a avut loc în anul 2005. Organizarea unui festival internaţional de folclor s-a datorat faptului că ansamblurile folclorice ”Ardeleana” şi ”Mugurelul”, din Câmpia Turzii, au purtat de-a lungul generaţiilor în întreaga lume renumele municipiului de promotor şi susţinător al cântecului şi dansului popular românesc. Participarea ansamblurilor la festivaluri folclorice naţionale şi internaţionale - apreciate pentru prestaţiile artistice - au avut scopul de a promova cultura populară locală şi zonală.

”Trebuie să evidenţiem faptul că datorăm renumele muncipiului nostru de păstrători ai culturii populare celor două ansambluri culturale Ardeleana şi Mugurelul. Datorită celor care, de-a lungul generaţiilor, au activat în ansamblurile culturale înfiinţate la nivel local, în urmă cu peste 30 de ani, municipiul nostru a atras colaborări în domeniul cultural artistic şi educativ la nivel naţional şi internaţional. Iniţiativa de a infiinţa un festival internaţional de folclor în localitatea noastră de către autorităţile locale din acea vreme s-a datorat tuturor celor care au activat în ansamblurile municipiului nostru” se susține într-un comunicat referitor la eveniment.

În acest an au răspuns invitaţiei Câmpia Turzii ansambluri folclorice din oraşele înfrăţite Mohacs şi Kisber-Ungaria, Siemianowice Slaskie-Polonia şi Bayramic-Turcia, alături de ansambluri folclorice din ţară: “Mărţișorul” – com.Cuci, jud.Mureş, “Ardealul” - Luduş, “Tradiţii” - Cluj, “Cununiţa” -com. Luna, “Transilvania” - Luduş, “Junii Sibiului” - Sibiu, alături de ansamblurile din Câmpia Turzii, Ardeleana şi Mugurelul.

Cu ocazia acestui eveniment au concertat orchestra “Doina Arieşului” condusă de dirijorul Nelu Gabor şi solista vocală Paula Paşca.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh