20
Dum, Iun
43 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image”Bine aţi venit la Galeria de Artă a Municipiului Turda”, și-a întâmpinat invitații Alexandru Picovici, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Turda, la inaugurarea ultimei expoziții găzduită de Galeria municipală Turda, iar apoi a continuat: ”Astăzi ne bucurăm de o altă manifestare, a patra din acest an, şi să sperăm ca din septembrie până în decembrie, să mai fie alte patru, după care o să urmeze cealaltă grupare de artişti din Turda. Denumirea expoziţiei este ”Verde 13”, pentru că  suntem 13 artişti prezenţi cu lucrări, în expoziție”.

Ca de fiecare dată la ultimele manifestări de gen, din partea administrației locale a fost prezent tânărul viceprimar Lucian Nemeş care a rosti, la momentul inaugural: ”Ne bucurăm să facem astăzi inaugurarea unei noi expoziţii foarte frumoase. Poate verde vine de la primăvară, poate vine de la viaţă, poate vine de la nou, pentru că începe un nou ciclu, iar cifra 13 poate să însemne cumulul celor 13 artişti care expun astăzi , dar totodată și anul 2013, pe care îl trăim în prezent. Chiar am discutat cu doamnele consiliere  Adamosi Clara si Csep Leyla – pe  care le salut şi le mulţumesc că au venit astăzi şi le mai aşteptăm să mai vină – ca,  înainte să organizăm şedinţele de consiliu local, să venim împreună cu colegii noştri să savurăm arta, arta de foarte bună calitate. Vreau să vă spun că de aproape un an de zile decând vin şi vizitez periodic galeria de artă se văd îmbunătăţirile, se văd, pot să spun, lucrări şi mai bune, lucrări diverse. Dacă în cealaltă sală putem să vedem bucuria transpusă în culori tari, în viaţă, în trăire, în această sală lucrările sunt mai clasice dar toate punctează ideea de viaţă, de nou început , ideea de ciclicitate”, a spus viceprimarul turdean.

Thumbnail imageNefiind mari specialiști în artă plastică, am decis ca, de această dată, să îl lăsăm chiar pe amfitrionul expoziției, profesorul și pictorul Alexandru Picovici, să prezinte lucrările și autorii lor, încercând, pentru cititorii noștri, să-i transpunem în galeria de artă, deocamdată în mod virtual, cu speranța că vor merge să viziteze lucrările expuse în spațiul de pe str. Libertății nr.2-4.

Expoziția rămâne deschisă până la finalul lunii aprilie.

Alexandru Picovici despre lucrările propuse iubitorilor de artă prin Expoziție ”Verde 13”:

”Aş dori să spun că în această sală sunt artişti care au fiecare preocupările sale şi am să spun câteva cuvinte despre fiecare în ordine alfabetică. Alin Bâlcu prezent cu două lucrări, o lucrare cu flori şi un peisaj.  Întotdeauna când mă întâlnesc cu domnul Bâlcu îmi tot aminteşte că o să încerce să înceapă o altă căutare, să abstractizeze şi mai mult formele, dar dacă mi se permite, eu l-aş ruga să rămână în zona asta pentru că îl reprezintă şi chiar pictează cu plăcere. Se vede lucrul acesta şi cred că asta ar trebui să facem fiecare: să pictăm aşa cum suntem, în momentul în care suntem mulţumiţi de ceea ce facem, e cel mai important lucru. Apoi Mariana Codorean Picovici, care a avut o expoziţie personală cu Mircea Viorel, trei lucrări au rămas din fosta expoziţie, cu  tema ”Poarta”. La ea lucrurile sunt foarte clare, zona de detaliu este prelucrată mai mult, detaliu care rezonează foarte mult cu fundalul tratat, valoraţie de culoare deschisă şi închisă. Lucrările în general transmit o stare de mulţumire şi de linişte în acelaşi timp, precum şi de plăcere în a picta acest subiect "Poarta". Dacă tot suntem în familie şi sar puţin peste alţi colegi, la polul opus sunt eu. Parcă nu aş locui în aceeaşi casă sau sub acelaşi acoperiș . Normal că am alte frământări, alte căutări, cum îmi spunea acum ceva timp Mihaela Gligor:  " – Nu  stiu cei cu tine, de ce ești aşa de frământat?!" . Normal că mă uit pe stradă, mă uit în jur, sunt lucruri de care mă bucur, de altele nu mă pot bucura şi atunci pânza mă suportă, îi spun pânzei ceea ce nu-mi convine ca să nu mă pun rău cu alţii. Două lucrări reprezintă Roşia Montană ca o căutare, în 2008, când  am avut o tabără internaţională la Lupşa şi am trecut şi pe la Roşia Montană. Nu poţi trece cu privirea când vezi construcţii monumentale foarte frumoase şi cum omul, prin nepăsarea lui, lasă să fie degradate. Lucrările mele vor să fie un semnal pentru oameni, să vadă că avem obligaţia să reconstruim sau să păstrăm ceea ce avem. În mijloc, avem o lucrare, ultima pe care am reuşit să o termin până acum, o zonă din Lunca Largă în urmă cu trei  ani, tot intr-o tabără şi reprezintă un moment în care apa întâlneşte fel de fel de obstacole, bineînţeles, creanga care opreşte fel de fel de reziduuri, de lucruri pe care nu ar trebui să le vedem într-o apă.

Marta Deleanu care, mai mult stă prin tabere decât prin Turda, prezentă cu cinci lucrări în expoziţie, cred că este adoptată de Tg. Mureş unde se simte foarte bine cu artiştii mureşeni.  Aţi fost foarte simpatică când mi-aţi spus "vă aduc dacă vreţi 40 de lucrări noi, că am". Da dar nu avem spaţiu. Lucrările reprezintă peisaje în diferite ipostaze în care tuşa este destul de puternică în culoare şi forma este stilizată mai mult pune accentul pe pată, pata mare de culoare şi raporturile dintre ele.  Bineînţeles că apar nişte animale, cred că dracii ei, într-o poziţie care dau un farmec  aparte.

Dumitru Popa cu trei lucrări, o lucrare care este în dreapta , o lucrare în care liniile încearcă să ne transmită prin culoarea pe care o au şi prin relaţia pe care o au cu fondul, tot aşa, o căutare, o frământare, pentru că noi tot timpul căutăm, în fiecare zi încercăm să ne manifestăm într-un fel . Dumitru Popa are, după cum spunea el, mai multe puncte de plecare, o zonă , mă refer la compoziţiile decorative, dar ne surprinde plăcut şi prin lucrările care au o tentă plastică.

Mihaela Gligor cu un triptic. Întotdeauna când îi vizitez locuinţa îl văd pe perete tot aşa format din cele trei părţi puse una lângă alta şi îţi crează o stare de linişte. Absolventă şi ea de artă textilă dar îmbrăţişează şi mai mult partea picturală, iar tablourile ei reprezintă o stare de relaxare, de linişte, de împăcare şi de speranţă.

Mircea Viorel, am mai vorbit în urmă cu două săptămâni, a rămas în expoziţie cu două lucrări foarte frumoase pe care, dacă aş avea bani, le-aş cumpăra: Despre frumuseţea lucrărilor sale le-am spus şi elevilor mei pentru că am adus tot Colegiul Naţional Mihai Viteazu şi le spuneam că dacă le priveşti puţin mai atent poţi să te gândeşti la orice compozitor de muzică clasică şi vezi o simfonie şi te poţi bucura de lucrările sale. Ana Maria Nagy, din Câmpia Turzii, de fiecare dată ne surprinde plăcut prin aranjamentul formelor din sticlă, lucrarea este intitulată "Apropierea mulţimilor"  și este făcută din foarte multe bucăţi şi aceste bucăţi sunt apropiate dar, în aşa fel încât forma este una plastică şi foarte modern prezentată , domină albastrul, ca dovadă că este într-o bună relaţie cu tot ce este deasupra noastră.

Lazslo Suba cu trei lucrări, una în care culorile închise în opoziţie cu roşul, o lucrare mai recentă dar foarte interesantă prin forma interioară care încearcă să iasă în exterior cu foarte multă forţă, roşul semnifică şi foarte multă forţă, iar partea închisă pot să fie şi preocupările pe care noi le avem zi de zi, suntem constrânşi de aceste preocupări, dar urmărim firul roşu al vieţii şi fiinţa care se naşte din mijloc. Este una  învingătoare.

Gheorghe Roşa este prezent cu o lucrare și  reuşeşte să ne surprindă şi el prin această lume bogată în griuri dar, mai nou, trecând de la zona peisajului, vine să utilizeze forma, să ia o anumită direcţie orientând anumite pete de culori închise spre centrele dorite a fi centre de interes.

Corina Rus este o prezenţă la noi, predă la Clubul Copiilor Turda, este o persoană care a terminat ”textilele” dar, după cum spunea ea, oful ei era pictura, lucru care se vede şi acum în lucrările sale şi, dacă privim mai atent, putem să vedem acea plăcere de a picta, acea extraordinară apropiere de motivul pe care îl are în faţă, care rezonează foarte plăcut cu zona de griuri din fundal.

Domnul Valer Suciu cu trei lucrări, o lucrare care are ca punct de plecare fructele şi verdele în special apoi vibraţia fondului este una puternică care concurează cu liniile din formele respective. Mai sus este o natură statică ca şi cea de-a treia lucrare ne arată că este un maestru al culorii şi al relaţiei culorii cu fundalul foarte vibrat, foarte plăcut.

Adrian Ţop chiar dacă este ultimul pentru că este cu "ţ", dar nu este cel din urmă, deocamdată prezent cu o lucrare, pentru că, probabil, cea micuţă nu-l lasă să picteze prea mult. Cred că trece printr-o perioadă în care şi în stânga şi în dreapta, din cauza copiilor săi, i se pune amprenta asupra penelului şi asupra sufletului şi asta se poate vedea în vibraţia tuşelor şi a formelor pe care el le prezintă .”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh