19
Vi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageNarcisa Pintea, actrița-manager a Teatrului Municipal Turda a decis să joace totul pe o singură carte, în războiul pornit împotriva sa de mai multe partide politice din oraș. Partide care au promis postul său altora, încă din campania electorală de anul trecut.

De ce trebuie să amestecăm teatrul, acest mediu al existenței artistice atât de frumos și de iubit, cu politica, mediul insalubru și grotesc care se rezumă, într-un final, la mizerabila luptă pentru ciolan a celor care ar fi trebuit să lupte pentru binele nostru general? Pentru că trăim în Turda, pentru că trăim în România.

Ultima premieră pusă în scenă pe scena Teatrului Municipal Turda de către trupa de actori a Narcisei Pintea a fost, într-adevăr, un exemplu de ”așa da”, în cadrul actului artistic teatral, fie și numai pentru că a răspuns cerinței publicului prin conectarea la cotidian, prin aducerea prietenilor și vecinilor noștri, sub forma  personajelor piesei, pe scenă, unde nu numai că și-au jucat viața din această perioadă dar s-au și prezentat, efectiv, în colțul scenei, printr-un dialog direct cu spectatorii. Nu trebuie uitat meritul regizorului M. Chris Nedea, un creator al actului artistic extrem de bătăios, un tip capabil să ridice baricade și ”să dea foc la Prefectură”. Ioan Peter a scris textul piesei intitulată destul de neinspirat, clișeu și clasic, ”5 bărbați și o femeie”. Subliniez aportul Florinei Vereș, această Jane Fonda a aerobicului turdean, care a adus dinamismul necesar derulării acțiunii și care a făcut ca cinci bărbați extrem de diferiți și care, se vede de la o poștă, nu sunt dotați pentru dans, să se miște atât de armonios, pe muzică, încât păreau, cu adevărat, dansatori profesioniști.

Revenind la însemnătatea acestei piese pentru peisajul cultural turdean, revenind la Narcisa Pintea, managerul șicanat de luni întregi de noii potentați politici ai vremii, ea le-a răspuns, în sfârșit, după aproape un an de îndurare a tot felul de atacuri și linșaje media și publice. Narcisa Pintea s-a ridicat, s-a înfipt în două picioare, și i-a înfruntat pe toți detractorii săi, spre deliciul publicului prezent în sala de spectacole a Teatrului Municipal Turda duminică, 7 aprilie, de la ora 19, cu ocazia premierei spumoasei piese. Narcisa Pintea, inspirată de un alt manager care a hotărât să lupte cu tăvălugul USL- PP DD, a devenit, în sfârșit, ARTIST. Pentru că artist, conform lui Alexander Hausvater este cel care face o alegere: ”Un artist, fie el artist de teatru,  sau poet sau pictor, muzician, între altele, face ceva foarte important. El trebuie să facă o alegere, să aleagă o formă, o culoare, un actor, o mișcare coregrafică, el trebuie să facă această alegere. Artistul, și mai ales artistul de teatru, trebuie să dobândească ceva fără de care nu poate să existe în societatea asta sau în oricare altă societate: curaj. Înainte de orișice, e un om de un curaj teribil care poate să schimbe lumea schimbându-se pe sine”, a rostit Hausvater, chiar toamna trecută, la Turda, cu ocazia Festivalului ”Teatru pe drumul sării”.

Ei bine, asta a făcut Narcisa Pintea, s-a ridicat la luptă și le-a răspuns, artistic, celor care au avut ideea transformării instituției pe care ea o conduce într-un Centru cultural. Le-a dat practic în cap cu ”Centrul cultural”, această idee neghioabă și comunistă, venită taman într-un oraș fără Casă de Cultură, din mintea unora care se pretind oameni de cultură când ei, de fapt, sunt minusculi conspiratori, dornici să pună mâna pe munca altora, să le ia salariile și să preia totul ”de-a gata”. Aceasta după ce alții au făcut sacrificiile, alții au făcut rost de finanțări, alții au riscat și au câștigat.

Aceasta este piesa ”5 bărbați și o femeie”, o satiră a realităților imediate, dintr-un cotidian local extrem de bine punctat. O piesă de teatru în care personajele principale sunt, ce minunat, disponibilizați de la Fabrica de Ciment, de la Electroceramica sau de la Mechel (pronunțat Meșel, de actor), ba chiar și un manipulant de decor care a fost dat afară de la Teatrul municipal, transformat în Centru cultural, iar cireașa din vârful tortului este Nora, fostă chelneriță la Talora, întruchipată de Narcisa Pintea.

Acest ”Full monty” de Turda este actul artistic de totul sau nimic, un gest cultural care radiografiază situația reală din oraș și care se încheie apoteotic cu replica sectoristului cu pulanul în mână ”Bă! Iar sunteți în curu’ gol pe tura mea?”

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh