Atmosferă caldă, marți seara, în Sala Mare a Primăriei Turda. O sală plină de iubitori ai culturii în general și a poeziei și simbolisticii eminesciene în general.
Poetul nepereche a fost sărbătorit așa cum se cuvine prin evocarea romantismului versurilor sale inspirate de muze și zei, dar și prin atingerea poeziei patriotice prin rostirea poemului istoric ”Scrisoarea a III-a”, o înșiruire unică de slove eminesciene ce zugrăvește atât de frumos câteva pagini din tumultoasa istorie a neamului românesc.
Marţi, 15 ianuarie 2013, de ziua poetului național așadar, Sala Mare a Primăriei Turda a găzduit, începând cu ora 18.00, un eveniment cultural dedicat nu numai lui Mihai Eminescu ci destinat să marcheze o celebrare mai nou introdusă în calendarul manifestărilor de gen, Ziua Culturii Naţionale.
Medalionul muzical – poetic intitulat „Remember Mihai Eminescu” a fost organizat de Casa municipală de Cultură, aflată sub coordonarea Primăriei municipiului Turda și finanțarea consiliului local.
Pe micuța, dar primitoarea, scenă a sălii de consiliu au urcat mai întâi tinerii turdeni care fac parte din Asociaţia Turda Tin, sub bagheta preotului Sebastian Zăhan. Aceștia, acompaniați de chitare dar și alte instrumente menite să umple cu sunete armonioase locul manifestării, au interpretat melodii pe versurile marelui poet. În același timp, pe ecranul proiectorului montat în sală, spectatorii – printre care oameni de cultură, viceprimarul Lucian Nemeș și consilierii locali Adamosy Clara, Csep Leyla (ambele de la UDMR), Cristian Felezeu de la PNL, Mariana Dobra, Nicolae Costișor și Lucian Varo (toți de la PP DD) – au putut urmări strofă cu strofă, poeziile lui Eminescu, puse pe note și interpretate de actuala junime turdeană.
Profesoara Maria Mureșan a recitat mai multe poezii din creația eminesciană, printre care, cum am mai spus, minunata ”Scrisoare a III”, o moștenire lăsată generațiilor viitoare de marele poet, de parcă știa ce avea să rezerve istoria încercatului popor român.
A urmat un moment liric în interpretarea soților Mihaela și Virgil Deceanu, vocea gravă și plăcută a celui din urmă umplând sala într-un dialog purtat cu personajul interpretat de actriță, moment care ne-a făcut să ne întrebăm de ce nu apare mai des în manifestările locale de acest gen.
Tinerilor li s-au alăturat mai apoi mai vechii tineri de la Corul Armonia al Casei de Cultură care au abordat un alt repertoriu, recitalul lor începând cu o romanță, foarte greu de interpretat pe mai multe voci. Însă vocaliștii noștri s-au descurcat, sub aceeași baghetă a inimosului preot ortodox, Sebastian Zăhan, cel care, cel puțin la Turda, face ca legătura dintre religie și laic să funcționeze pe mai multe planuri culturale.
Spectacolul a mai cuprins momente în interpretarea unor elevi ai instituţiilor de învăţământ turdene pentru întregirea programului artistic cu momente poetice şi lirice.
Programul manifestării a mai cuprins și prezentarea unui documentar despre viaţa, activitatea şi opera lui Mihai Eminescu, poetul nepereche a cărui operă învinge timpul, după cum îl numea George Călinescu.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.