23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageÎn cadrul unei frumoase manifestări găzduită de Muzeul de Istorie Turda, doctorul cercetător Vlad Popovici, a făcut o regretabilă eroare. În momentul în care prezenta imagini vechi din Turda, istoricul a proiectat și câteva imagini cu Turda dinainte de anul

1918, realizări grafice care cuprindeau și numerotări ale unor clădiri, tocmai pentru stabilirea unei legende explicative referitoare la fiecare imobil în parte. Vlad Popovici a spus că acele Thumbnail imagenumerotări aparțin, crede el, muzeului turdean, fapt eronat pentru că, în materie de imagini vechi din Turda, liderul este Radu Cerghizan, turdean care actualmente trăiește în Germania. Lui, de fapt îi aparțin atât imaginile, cât și numerotările.

Am făcut această precizare, cu tot respectul pentru munca istoricului clujean și a muzeografilor turdeni, pentru ca opinia publică să știe care este, de fapt, adevărul. De fapt, noi, turdenii din ziua de azi, îi datorăm mult lui Radu Cerghizan, pentru postarea acestor imagini pe blogul său, unde orice iubitor Thumbnail imageal orașului nostru poate face o minunată incursiune în timp, pentru a vedea crâmpeie de viață din Turda, pe vremea când prea puțini români trăiau între zidurile cetății. Link-ul spre site-ul domnului Radu Cerghizan, intitulat simplu ”Imagini vechi din Turda”, este http://imaginivechi.wordpress.com/.

Pe blogul respectiv, oricare dintre dumneavoastră este interesat să-și amintească de Turda altor vremuri, sau, în cazul celor mai tineri, pur și simplu vor să vadă cum arăta orașul nostru într-o anumită perioadă, găsește acolo sute de fotografii vechi. Fotografii care, odată cu trecerea anilor, dar mai ales din cauza rarității lor, primesc o Thumbnail imageimportanță documentară, de mare importanță pentru istoria turdenilor.

Parfumul perioadei interbelice, austeritate de dinaintea primului război mondial sau poze, încă alb-negru din perioada de maximă înflorire a societății comuniste, sunt toate accesibile celor care vor să folosească această veritabilă mașină a timpului pentru turdeni și nu numai. De pe același blog poți admira poze și gravuri vechi cu împrejurimile Turzii, cu podurile, bisericile vechi sau cu vestigii istorice în alte vremuri, ori poți arunca o privire asupra zonei industriale la începuturile dezvoltării ei.

Sfatul meu: dați o raită la adresa pe care am furnizat-o mai sus, iar apoi transmiteți-ne impresiile.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh