Confratele Emil Hălăștuan, de care mă leagă un eveniment special (amândoi am debutat în presă în aceeași zi) a dat-o-n poezie. Altfel spus, în premieră, și-a expus sentimentele în versuri, așternute în volumul intitulat „Primăvara de la nordul sufletului meu”, lucrare apărută la editura Hiperboreea din Turda. Volumul, cu o grafică realizată de Virgil Deceanu, reunește peste 40 de poezii despre care autorul spune că au fost scrise în perioada 2014-2017, ordonate în cinci categorii ce poartă nume menite să descrie sau să explice genul creației lirice conținute: Aimée, Nuduri de amor, Direcția națională a inimilor albastre, Tribut plătit copilăriei și Țări refolosibile. Să mai spunem că volumul de poezii semnat de Emil Hălăștuan a fost tipărit cu sprijinul managerului general al CAA, Bogdan Bobic, și al fostului deputat de Turda, Mircea Irimie.
Lansarea cărții celui mai nou dintre „tinerii” poeți turdeni joi, 14 septembrie, cu începere de la ora 16, a beneficiat de atmosfera intimă, caldă, a Sălii Asociației Culturale Tour D’Art din centrul municipiului Turda, creuzet al multor experimente intelectuale reușite, și de organizarea profesoarei Dora Arion, care a ținut frâiele și ordinea luărilor de cuvânt, nu puține și nu terne. Evenimentul, inclus în programul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Turda (8-17 septembrie 2017), a început cu prezentarea unui mesaj filmat din partea scriitorului clujean Horia Muntenus, cel care este, de altfel, și semnatarul prefaței. „Remarc această frumoasă poezie a autorului, pe care o realizează ca pe o acoladă a discursului său liric, ca pe o pildă, ca pe o ars poetica... (...)Primăvara de la nordul sufletului meu” este o epopee în care încape atât transfigurarea realității, cât și persiflarea sa, adesea. Emil Hălăștuan, care se purifică, prin acest volum, de realitate, de hiperrealitate, a degresat lamela microscopului și pe ea s-a așezat pe el însuși, a luat forma unui punct cardinal și a preferat nordul, într-o primăvară eternă”, a descris Muntenuș rezultatul inspirației lui Emil Hălăștuan.
Profesoara Dora Arion a analizat și ea munca lui Emil Hălăștuan: „Stegar recunoscut al artei moderne, Emil Hălăștuan a jucat, din momentul afirmării sale în dramaturgie, piesele „Judecata lui Iisus”, „Trădarea lui Iisus”, „Vrăjeli potrivite”, un însemnat rol de animator cultural. Volumul „Primăvara de la nordul sufletului meu”, dezvăluie o încântătoare spontaneitate ce acționează asupra spiritului nostru, stimulând euforii delicate și o stare de efervescență imaginativă”, susține și Dora Arion.
Virgil Deceanu a dat citire unei recenzii a volumului lansat, alcătuită de profesoara Olga Morar: „Iubirea este tema principală a întregului volum, încercând să devină atotcuprinzătoare și eternă, împletindu-se cu tema timpului distributiv care face din univers o sinteză a trăirilor ce trădează teama de singurătate, nostalgia, regretul. (...)Întreaga expresie poetică tinde spre tristețe și nostalgie, chiar dacă, pe alocuri, are o tentă ușor parodică și chiar ironică. (...)O poezie caldă, luminoasă, încărcată de liniște și frumos, chiar dacă pe alocuri se impun unele stilizări poetice, învăluie cu parfum suav o poetică a iubirii. Cuvântul e sprijinul poetului ce conturează o realitate transfigurată care trece peste timp, luminează și se oferă ca un dar”, apreciază Olga Morar, doctor în specialitatea sa, limba și literatura română.
Un moment deosebit a fost cel în care câteva din poeziile lui Emil au fost recitate, în fața celor prezenți, în două limbi, română și maghiară, de către actorul Cornel Miron și profesoara Fodor Dora.
Alături de prietenii și apropiații autorului, la evenimentul literar au participat personalități ale culturii din Turda și de aiurea. La lansarea de carte a unui ziarist, fie ea și volum de poezii, nu puteau să lipsească politicienii. Și au spus „prezent” primarul municipiului Turda, Cristian Matei, și fostul senator de Turda, Alexandru Cordoș, dar și directorul CAA, Bogdan Bobic, și președintele PRU Turda, Răzvan Ciortea.
Primarul Cristian Matei a spus: „În primul rând, cuvintele frumoase spuse aici de oamenii de specialitate vorbesc de la sine despre atenția de care se bucură Emil Hălăștuan în municipiul Turda, despre gradul de notorietate pe care îl are. Uite că azi ne întâlnim cu o altă fațetă a lui Emil Hălăștuan și sunt cu atât mai emoționat de acest eveniment cu cât am colaborat direct, timp de zece ani, cu Emil Hălăștuan. Ne-am întâlnit de foarte multe ori, am discutat foarte mult, am disecat multe probleme. Fiecare, zic eu, că am avut multe de învățat unul de la celălalt și pot să afirm despre Emil că este un om foarte dificil. Rigurozitatea, consecvența, îl fac să fie așa. Nu a scris niciodată despre subiecte pe care nu le stăpânește”, a spus Cristian Matei despre Emil Hălăștuan, refuzând să abordeze, la rândul său, domeniul poeziei.
Alexandru Cordoș a ținut să declare: „Am venit la omul prieteniei, Emil Hălăștuan, deși niciodată, poate, nu am fost prieteni, decât în aceea ce a însemnat o anumită viziune, o anumită direcție în care am văzut anumite lucruri. (...) Eu cred că avem de-a face, pe lângă omul prieteniei, cu trăirile omului Emil Hălăștuan, cu speranțele, unele trăite, realități și speranțe care, unele nu au fost atinse. Eu m-am regăsit în unele dintre aceste poezii”, a spus fostul senator de Turda.
Am lăsat la urmă, așa cum este normal, vorbele autorului care, după mulțumirile adresate celor care l-au sprijinit în realizarea proiectului său, a vorbit sincer, din adâncul sufletului său: „N-am crezut niciodată că o să scriu poezie, nu mi-am propus niciodată să scriu poezie, am scris trei piesuțe, să le spun așa, de teatru. Am de gând să „comit” niște nuvele, până la un roman mai este... Vreau să vă cer clemență pentru aceste poezii și să îmi acordați circumstanțe atenuante, nu a fost nimic premeditat”, a vorbit, cu modestie Emil Hălăștuan.
Îi urăm colegului Emil Hălăștuan să „recidiveze” de cât mai multe ori și îl felicităm pentru realizarea despre care am așternut cuvintele anterioare.
------------------
Galerie foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/12121-lansarea-volumului-de-poezii-primavara-de-la-nordul-sufletului-meu-de-emil-halastuan
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.