23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În săptămâna care s-a încheiat, la Muzeul de Istorie din Turda a fost vernisată o expoziție de icoană și manuscris,  cu lucrări ale artistului plastic caracalean Viorel Chirea. Am participat și noi, neinvitați (se pare că Turda Info are un boicot din partea celor de la Casa de Cultură din Turda),ca iubitor de artă și cultură. Alături de organizatori, la vernisaj au fost prezenți scriitorul Mircea Ion Casimcea, profesoara poetă Maria Bocoș, artiștii plastici turdeni Gavril Nechifor și Flaviu Bugnariu, prof. dr. Răzvan Neagu, însoțit de vreo  20 de elevi ai săi, de la Colegiului Tehnic din Turda, și, nu n ultimul rând, alți iubitori de frumos.

Ce caută artistul oltean tocmai la Turda? A fost invitat de noul referent de la Casa de Cultură, Cristina Oprea, cea care i-a fost profesoară la Școala Populară de Artă din Craiova și care cunoaște bine activitatea artistică a lui Viorel Chirea. El este al doilea pictor care expune în cadrul expoziției de artă contemporană de la Muzeul de Istorie, primul fiind turdeanul Gavril Nechifor.

„Iconografia populară din zona Oltului de Jos”, prezentată de Chirea turdenilor este rodul unui proiect cultural pe care acesta îl derulează de mai multă vreme, menit să aducă la lumină arta religioasă existentă în iconografia mai multor biserici și mânăstiri din zona Olteniei. Expoziția de la Turda prezintă atât icoane cât și așa numitele file de manuscris, dintr-o lucrare mai amplă, care va conține circa 70 de lucrări adunate în „Manuscrisul zugravului”, după cum susține autorul.

„Chiar dacă bisericile s-au mai ciondănit între ele în trecut, iată că arta a știut să facă pace. Trecătorile din munți au fost adevărate, nu granițe, ci adevărați lianți în ceea ce privește expresiile vizuale de la sud și de la nord de Carpați. Sunt câteva icoane aici, în expoziție care deși sunt făcute în Țara Românească, provin din zona Oltului de jos, Câmpiei Romanaților, iată că împrumută câteva izvoare pe care eu le-am întâlnit pe icoanele vechi, de sticlă, de la Nicula, Scheii Brașovului sau chiar zona Făgărașului. Se pare că nu suntem atât de distanți iar Carpații, în niciun caz, nu ne despart”, consideră Viorel Chirea.

Ce a ținut acesta să știe vizitatorii expoziției sale? A expus o foaie scoasă la imprimantă pe care a fost tipărit următorul text informativ: „ICOANA

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul celui de-al XIX-lea, atât tehnica de lucru (tempera cu ou pe suport de lemn ipsosat), cât și procedeele de prelucrare a pigmenților minerali, ori ale diverselor unelte necesare procesului tehnologic sunt respectate cu sfințenie, după vechea tradiție bizantină.

Forma și cromatica suferă unele modificări, în comparație cu reprezentările vizuale anterioare, încărcate de influențe athonite sau sârbești.

Paleta cromatică, stridentă, este dominată de roșu, albastru și verde.

Ocrul, aflat în minoritate este distribuit în special în zona carnației și în vestimentație.

În iconografia casnică se observă o dorință de a reda cât mai multe aspecte din viața Maicii Domnului. Personajele sfinte sunt redate vizual printr-un desen specific, disproporționat, din care lipsesc atât perspectiva inversă, cât și frontalitatea dinamică sau contrapostul (elemente specifice picturii de tradiție bizantină).

Ornamentica vegetal-geometrică este preluată – ca și în cazul picturii murale – din imediata apropiere a iconarului. Spre jumătatea veacului al XIX-lea în compoziții apar infuziuni ale artei religioase occidentale...”, a ținut artistul Viorel Chirea să ne transmită cu ocazia expoziției sale personale de la Turda.

Pe parcursul vernisajului au mai vorbit Anita Fulop-Miklos, PR-ul muzeului turdean, prof. dr. Cristina Oprea, referent al Casei de Cultură din Turda și viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeș. În final, artistul plastic expozant a cântat cu căldură sufletească, două colinde românești, dovedind o polivalență artistică de apreciat.

Expoziția va fi deschisă la etajul I al Muzeului de Istorie până în 6 ianuarie 2016. Sunteți așteptați să o vizitați!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viorel Chirea s-a născut la 20 octombrie 1970 în Caracal, judeţul Olt. A urmat cursurile Şcolii de Artă „Cornetti” din Craiova, specializarea pictură (2003) şi este licenţiat în Istorie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Craiova (2009). Doctorand din anul 2015 al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, artistul caracalean are la activ 55 de expoziţii, dintre care 30 personale, în cadrul cărora a expus lucrări de grafică, ilustraţie, pictură și fotografie, atât în ţară (Bucureşti, Caracal, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Sibiu, Slatina, Timişoara, Târgu Mureş etc.) cât și peste hotare (Bulgaria, Italia, Belgia, S.U.A.).

------------------------------------

Link video: http://turdainfo.ro/index.php/video/12401-vernisajul-expozitiei-lui-viorel-chirea-la-muzeul-de-istorie-din-turda

Link foto: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/12400-expozitie-viorel-chirea-la-muzeul-de-isorie-turda

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh