Grupul slujbașilor artei care sunt membri ai selectei filiale a Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.R.), filiala Turda (filiala are doar 11 membri în rândurile sale!) au atacat cu ascuțișul pensulei și cu explozii de culoare, ba chiar cu „bombe” din ceramică, lemn sau piatră, Galeria de Artă a municipiului Alba Iulia, aparținând confraților din filiala locală a UAPR. Și au cucerit-o de la primul asalt. Încă dinaintea începerii vernisajului generoasa galerie din Alba Iulia era plină, era deja prezentă mai multă lume decât vine îndeobște la vernisajele din Turda, orașul care, din acest punct de vedere, al frecventării galeriilor de artă și a vizionării expozițiilor, se încăpățânează să rămână orașul muncitoresc creator a tot ce este necesar pe un șantier.
Alexandru Nicolae Ispas, președintele UAPR filiala Alba, le-a urat bun venit artiștilor plastici turdeni, ba chiar le-a urat ca periplul lor prin țară să fie cât mai lung și mai fructuos: „Din câte am înțeles eu, de la domnul președinte Alexandru Picovici, este prima ieșire în afara orașului Turda, deci se pare că au început bine, la începutul anului, într-un oraș care începe cu litera „A”, Alba Iulia, să sperăm că urmează „B”, București, Bistrița, Cluj, Deva și așa mai departe”, a punctat președintele UAPR Alba Iulia, înainte de a-i da posibilitatea lui Alexandru Picovici să prezinte expoziția și pe colegii lui.
„Suntem o filială cu 11 membri, dintre care activi vreo 9-10, și vă rog să ne credeți că nu ne este foarte ușor să organizăm expoziții fiind în număr atât de mic. În acest context al Marii Uniri, am dorit să facem această expoziție frumoasă la Alba Iulia, nu întâmplător, și ne-am propus ca în acest an să ieșim din granițele orașului nostru, să colindăm un pic prin țară, să ne cunoască și alții, pentru că în Turda avem artiști care merită văzuți și cunoscuți”, a afirmat profesorul de educație plastică de la Colegiul național „Mihai Viteazul” Turda.
Iar noi tindem să-i dăm dreptate. Calitatea lucrărilor cu care UAPR Turda a „ieșit în lume”, îi sprijină spusele, fie că ne referim la lucrările graficienei unanim apreciatei Marta Deleanu, a picturilor cu tematică originală ale Marianei Codorean-Picovici sau abstractului cu care ne surprinde Gheorghe Roșa, ori la lucrările de artă decorativă extrem de migăloase realizate de Dumitru Popa, „cel răpit de extratereștri”. Se cuvine să subliniem curajul celor două tinere artiste esxtrem, extrem de talentate, Călina Gligor și Diana Dîrlea, care vin din urmă doar ca vârstă, pentru că arta lor o ia, de multe ori, înaintea colegilor lor mai experimentați, precedându-i pentru a face, parcă, un „statement”: „Arta creată de artiștii turdeni are un viitor măreț”.
Chiar și material, expoziția de la Alba Iulia se sprijină pe lucrările celor două tinere, în stânga galeriei de artă fiind așezate trei dintre spectaculoasele, originalele și destul de revoluționarele lucrări ale Călinei Gligor, din ciclul intitulat „În căutarea subculturii” / “Beware Punk Inside”, pentru ca în dreapta să troneze cele trei opere hiperrealiste ale Dianei Dîrlea, o îndrăgostită de designul digital, din întregul intitulat „Omul în societatea contemporană”, despre care Picovici a completat: „cu tot felul de stări, cu angoase, cu anxietate, eliberare, pace interioară”.
Pe simezele din Alba Iulia pot fi admirate, așadar, lucrările membrilor UAPR Turda: Alin Bîlcu, Mariana Codorean-Picovici, Viorel Mircea, Anamaria Nagy, Alexandru Picovici, Dumitru Popa, Gheorghe Roșa, Laszlo Suba, Adrian Țop, Stanca Țop. Valoarea adăugată de ceilalți artiști prezenți cu lucrări în expoziția „TurdART”, care sunt membri ale altor filiale UAPR sau, cu siguranță, vor fi membri în viitor ale acestor structuri, este certă: Radu Cotișel, Marta Deleanu, Diana Dîrlea, Călina Gligor, Lucian Țîntariu, Gavril Zmicală.
„Am dori să ne mărim numărul membrilor filialei, sper să adere și absolvenții care acum sunt la master, foști elevi de-ai noștri, ai profesorilor din Turda, și mă aștept ca într-un an-doi, numărul nostru să fie aproape dublu!”, și-a exprimat Picovici speranța, ceea ce indică faptul că ușile UAPR Turda sunt deschise tinerilor din noul val, dar care arată clar că suflul nou adus de acești tineri artiști deosebit de talentați este apreciat la adevărata lor valoare de artiștii turdeni cu vechi state de serviciu în lumea frumosului.
Expoziția turdenilor și prietenilor lor de la Galeriile municipale de Artă ale municipiului Alba Iulia, situate în imediata apropiere a cetății, va rămâne deschisă până la finalul lunii ianuarie după care, cel mai probabil, expoziția cu caracter itinerant va poposi, cel mai probabil, la Hunedoara, în apropierea unui alt important obiectiv istoric, arhitectural și, de ce nu, cultural, Castelul Huniazilor, la invitația UAPR din acea localitate.
Proiectul asociației conduse de profesorul Alexandru Picovici este ca expoziția menită a face puțină reclamă municipiului Turda și artei de pe aceste meleaguri să fie una vie, care să evolueze de la o prezentare la alta, ea putând conține lucrări tot mai noi, mai valoroase, pe măsură ce artiștii turdeni vor reuși să modeleze noi și noi opere de valoare.
Felicitări expozanților din acest demers ce înseamnă un pas mic pentru artă dar mare pentru cultura din Turda, iar eforturile acestor artiști de a duce peste granițele orașului mesajul sufletesc de frumos, coloare, formă și forță, merită sprijinit și de autoritățile locale din urbea de pe Arieș.
Puteți viziona aici fotografii cu lucrările din expoziție și aspecte de la vernisajul de la Alba Iulia: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/12697-artistii-de-la-uapr-turda-la-alba-iulia
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.