21
Joi, Noi
5 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centrul Rațiu pentru Democrație pune, din nou, Turda pe harta manifestărilor de prim rang când vine vorba de dezbateri și conferințe dedicate principiilor democratice și manifestărilor libertății de gândire. Toată România știe că, datorită familiei lui Ion Rațiu și urmașilor familiei sale, micuța urbe de pe Arieș a devenit, după 1990, capitala democrației din România, chiar dacă nu este măcar afis dialogurile pentru democratie ion ratiureședință de județ sau oraș universitar. Aici arde continuu, o flacără întreținută de familia Rațiu și cei pe care aceasta, prin Indrei, fiul lui Ion Rațiu, și soția sa, Pamela, i-au atras de partea lor, în dificila cauză de răspândire a ideilor și principiilor democratice, în rândul unor oameni care s-au născut, au crescut și trăit mulți, mulți ani, în comunism. Centrul Rațiu pentru Democrație, bunăoară, este cunoscut în toată țara pentru activitățile desfășurate, pentru lupa împotriva traficului de ființe umane, pentru educarea și sprijinirea celor care doresc să devină parte a fluxului democratic de acțiune într-o lume care nu mai așteaptă pe nimeni. Ei bine, aceștia, sprijiniți, bineînțeles, de la Londra de Nicolae Rațiu, fiul mai tânăr al aceluiași regretat „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut niciodată”, au decis ca, în acest an, tradiționala manifestare Rațiu Friends and Family (Întâlnirea anuală a membrilor familiei Rațiu și a prietenilor acesteia, în preajma zilei de naștere a lui Ion Rațiu), să devină Dialogurile Rațiu pentru democrație Transilvania 2019.

O manifestare în genul cu care Familia Rațiu și CRD ne-a obișnuit de-a lungul anilor, organizată excepțional, până în cel mai mic amănunt, și care propune celor care doresc, participarea la o serie de întâlniri cu personalități marcante din mediul academic din Marea Britanie și SUA, care vin la Turda și Cluj-Napoca în perioada 18-23 mai 2019.

Apreciem faptul că Pamela și Indrei Rațiu s-au întâlnit cu reprezentanții presei locale mai întâi, pentru a le descrie intențiile legate de acțiunile din acest an, astfel că putem să vă informăm asupra conținutului manifestării intitulate The Rațiu Dialogues on Democracy – Transylvania 2019 (Dialogurile Rațiu pentru democrație Transilvania 2019), Turda – Cluj-Napoca, 18-23 mai 2019.

Pe lângă faptul că, așa ca în fiecare an, în cadrul acestei activități vor fi decernate Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism și Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, vor fi organizate mese rotunde și întâlniri cu politicieni, profesori și scriitori care au făcut carieră în domeniile lor de activitate și care vin la Turda și Cluj-Napoca pentru a împărtăși din experiența lor publicului doritor să îi asculte.

Pamela Rațiu i-a descris în câteva cuvinte pe fiecare dintre participanți, dar a ținut să sublinieze:  „Parteneriatul nostru este mai ales cu Facultatea de Relații Internaționale de la London School of Economics al cărei program LSE Ideas este practic, al doilea cel mai mare think tank (grup informal de experți care se adună în jurul unei anumite teme, generează idei, sfătuiește guverne și alte instituții) din lume. Anul acesta vrem să aducem cât mai muli experți, di mai multe domenii, toate legate de democrație. Unele prelegeri vor fi la Cluj, altele, aici, la Turda. Ce ar putea să vi se pară foarte important și relevant, este că invitații noștri vorbesc despre evidențe, iau lucrurile așa cum sunt, fie că este vorba de NATO sau UE, nu încearcă să pună lucrurile într-o lumină pozitivă, pur și simplu are idei foarte clare și descrie realitatea așa cum este. Niciunul nu are vreo agendă secretă sau ceva interese anume, ci pur și simplu accentul se pune pe fapte, iar asta credem că ar fi interesant. Iar ce decidem noi, după aceea, să facem cu informația primită de la ei, depinde de fiecare”, ne-a declarat Pamela Rațiu, directorul executiv pentru România al Rațiu Family Charitable Foundation

 

Mese rotunde: Importanța cooperării academice și rolul think tank-urilor în protejarea și extinderea democrației liberale

            Coordonator: Vlad Zigarov, London School of Economics

                       

                        Construind un cerc vicios: Democrație și bună guvernanță, aliații perfecți

            Coordonator: Radu Albu Comănescu, Facultatea e Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

 

                        Meteșuguri vechi/forme noi

            Coordonator: Liviu Pop. Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Cluj-Napoca

 

În acest an, CRD ne propune întâlniri cu patru invitați din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, ba chiar și de la o universitate din Malta, ale căror prelegeri nu ar trebui să fie ratate de niciun intelectual din Turda sau Cluj-Napoca, chiar dacă acest lucru nu este, desigur, posibil. Îi puteți asculta, așadar, vorbind despre subiecte legate de democrație pe lordul David Owen, fost membru al Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și fost ministru, pe prof. Cristopher Coker, London School of Economics, prof. John Ryder, American University of Malta, și, nu în ultimul rând, prof. Henry Steck, de la State University of New York (SUNY) Cortland.

Amănunte despre cei patru și temele pe care și le-au propus, într-un articol viitor.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh