Unul dintre invitații de marcă la Dialogurile Rațiu pentru democrație Transilvania 2019 este lordul David Owen, pe care îl prezentăm în continuare. Despre Dialogurile Rațiu pentru democrație Transilvania 2019 puteți citi amănunte aici:
Dialogurile Rațiu pentru Democrație Transilvania 2019 vor avea loc la Turda și Cluj-Napoca în luna mai
Timp de 26 de ani (1966-1992) Lord David Owen a fost membru al Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii. A fost ministru în timpul guvernării laburiste (Transporturi Navale, Afaceri Externe). A fost și co-fondatorul Partidului Social Democrat (1981) și liderul acestuia (1983-1987 și 1988-1990). În prezent este membru al Camerei Lorzilor, ca social democrat Independent. Între 1992 și 1995, a fost negociator UE pentru pace în fosta Iugoslavia.
David Owen este autorul a numeroase cărți, printre care In Sickness and In Power Illness in Heads of Government, the Military and Business leaders: The Hidden Perspective. The Military Conversations 1906-1914: Cabinet's Finest Hour. The Hidden Agenda of may 1940 și British Foreign Poliy After Brexit. Cea mai recentă, apărută în noiembrie 2018, se numește Hubris. The Road to Trump. Power. Populism and Narcissism.
„În accepția în care îl folosesc, termenul „populist” nu are un sens peiorativ, așa cum este folosit în special în rândul elitelor din Europa Cred că un „populist” ar trebui devine mai degrabă ca cineva care vrea să ia decizii pornind de la dorințele poporului, însă nu exclude să acționeze chiar contrar voinței populare, în timp ce acordă prioritate opiniilor populare. Adevăratul răspuns democratic în fața ascensiunii populismului în multe părți ale lumii este să redescoperim și să reformăm ceea ce prețuim la cei care ne conduc - în Congresul Statelor Unite ale Americii, în Parlamentul Regatul Unit al Marii Britanii sau în Parlamentul României. La fel, în birouri, fabrici, universități, școli, spitale și acasă. E necesar să îi apreciem și să îi recunoaștem pe acei lideri care servesc binele mai mare, susțin prosperitatea, pentru mai multe locuri de muncă și salarii corecte, acei lideri care respectă faptele, caută adevărul, evită exagerările, își rețin „hubrisul” și excesele, în timp ce dovedesc toleranță față de diferențele rasiale, sexuale sau religioase”.
Prof. Cristopher Cocker
London School of Economics
SE ÎMPARTE EUROPA ÎN DOUĂ? FRACTURA CULTURALĂ ÎN CREȘTERE ÎNTRE EUROPA DE VEST ȘI EUROPA DE EST
Christopher Coker este Profesor de Relații Internaționale la London School of Economics programului LSE IDEAS. A fost editor la Atlantic Quarterly, iar cea mai recentă carte a sa este The RIse of Civilizational State. Alte cărți publicate sunt: Twilight of the West. Future War și Barbarous Phiosopers' reflections on the nature of war from Heraclitus to Heisenberg.
Cărțile sale au fost traduse în 8 limbi, nu încă și în română. Ține prelegeri în Europa, SUA și Asia.
„Cultura, nu ideologia, a deveni subiectul zilei. Rusia și China se prezintă drept „state civilizatoare”. Ue este, așa cum scrie Donald Tusk o „civilizație politică”, prima „comunitate imaginară” care se definește pe sine pentru un set de valori comune. Însă un război cultural pare să se întețească între Europa de Vest și Europa de Est și nu putem aștepta să se amplifice și în ani care vin. Pentru un dialog cultural constructiv a nevoie să recunoaștem diferențele dintre valorile pe care europenii vor să le dea mai departe și normele prin care sunt instituționalizate, datorită istoriei.”
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.