Dacă ar fi să generalizăm, ceea ce eu urăsc și nu fac niciodată, poporul român, din care, prin Grația Divină fac și eu parte, nu este un popor civilizat. O dovedește starea precară a cimitirelor eroilor din țară și modul în care noi, urmașii lui Decebal și Traian, dar și a mareșalilor Antonescu și Averescu, ne cinstim eroii. Adică pe acei moși și strămoși ai noștri care și-au transformat carnea și oasele într-un sol mai stabil, propice construirii unui viitor mai bun pentru noi, cei care purtăm genele lor. Ei nu au avut posibilitatea să-și trăiască viața alături de cei dragi, periplul lor pe acest pământ s-a frânt brusc, fără avertisment și fără alternativă la fatalitate.
Mulți dintre contemporanii noștri, mai imuni la unele sentimente speciale, consideră patriotismul și, mai ales, cultul eroilor, în cel mai bun caz, timp pierdut. Ei bine, la Turda s-au găsit 10-20 de persoane care să-și rupă din timpul lor liber, mai ales într-o perioadă în care este și o mini-vacanță, pentru a tunde iarba, a plivi buruienile și aduna gunoaiele din zona sacră a Cimitirului Eroilor, un cimitir în care autoritățile locale spun că nu pot interveni din cauza legislației, armata nu intervine din cine știe ce alte motive – semn că Armata României nu mai este ce a fost – iar cei care ar trebui să o facă, pur și simplu nu au oameni sensibili la această problemă.
Mă refer la Parohia Reformată Turda Veche, Parohia Romano-Catolică Turda, Parohia Unitariană Turda și Biserica Evanghelică Turda, cele în proprietatea cărora intră Cimitirul Eroilor, ca și întreg Cimitirul Central. Dacă s-a ajuns ca bisericile, oamenii lui Dumnezeu, să devină insensibili la cum arată un cimitir al eroilor, care este un loc sacru pentru orice națiune decentă, înseamnă că românul de azi a coborât foarte jos. Și nu este chestiune de apartenență etnică, pentru că în acest cimitir nu sunt îngropați numai români ci și maghiari și nemți. Mai sus cu câțiva metri, rușii ne dau și azi o lecție: cimitirul eroilor lor este îngrijit aproape tot timpul.
Trecând peste această stare de fapt, tipic românească, sâmbătă, 4 mai 2019, câțiva oameni din Turda, Câmpia Turzii și Cluj Napoca, au pus mâna pe unelte și au făcut curățenie în Cimitirul Eroilor din Turda, pentru că, nu-i așa, se apropie ziua de 9 Mai, cu trei semnificații istorico-patriotice, dar și Ziua Eroilor. Au fost sădite flori și s-a pregătit terenul pentru ca acești aproape 200 de eroi ce ne-au făcut cinstea să-și doarmă somnul de veci pe meleagurile noastre, să fie cinstiți cum se cuvine, cu onorurile meritate și recunoștință sinceră, măcar în zilele dedicate lor. Celor care au înghițit noroaie, au fost tăiați, împunși cu baioneta, împușcați sau loviți de șrapnel, titani care au suferit de foame, au suportat dureri inimaginabile, dar nu au făcut un pas înapoi, luptând fiecare pentru crezurile sale, pentru familia și națiunea sa.
Iar ploaia care ne-a udat pe toți cei ce am muncit sâmbătă în Cimitirul Eroilor a venit ca un semn divin că tot ceea ce facem este bine. Ea nu ne-a împiedicat să finalizăm curățenia și, în plus, a udat, cu dragoste, florile abia plantate.
Deși mai puțini ca dățile trecute, curățenia a fost făcută în același termen de 4-5 ore, întrucât intervențiile de anul trecut asupra vegetației ce năpădise cimitirul, două-trei la număr, au făcut ca aceasta să bată „în retragere”, nemaipunând atâtea probleme voluntarilor.
Niște voluntari care au făcut această muncă nu doar ca o obligație morală ci chiar cu plăcerea faptei bune, o lecție pentru cei care ar trebui să intervină pentru întreținerea Cimitirului Eroilor. Apropos de asta, iată ce susține Primăria Turda, printr-un comunicat de presă primit de noi în 30 noiembrie 2017: „Cimitirul Eroilor și Capela din Cimitirul Central nu aparțin Primăriei Municipiului Turda, motiv pentru care nu există cadru legal pentru a interveni în întreținerea sau renovarea lor. Proprietarii sunt cei care sunt obligați să desfășoare aceste acțiuni. Încă de la începutul anului, administrația locală a luat toate măsurile pe care le are la dispoziție pentru responsabilizarea proprietarilor, însă aceștia nu au avut nicio reacție.
În baza sentinței civile 1171/C/2000 pronunțată de către Tribunalul Cluj în dosar civil 3608/2000 având ca și obiect contencios administrativ, precum și a procesului-verbal de predare primire nr. 38/01.10.2003, Cimitirul Eroilor și Capela din Cimitirul Central al municipiului Turda aparțin în proprietatea Parohiei Reformate Turda Veche, Parohiei Romano-Catolice Turda, Parohiei Unitariene Turda și Bisericii Evanghelice Turda, fiecare în cota de 1/4 parte.
În conformitate cu prevederile art 8 alin (1) al legii 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război “Mormintele şi operele comemorative de război aparţin fie domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, fie sunt proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum în cazul de față.”
Articolul 38 al legii 379/2003 stabilește obligațiile proprietarilor și titularilor dreptului de administrare a cimitirelor eroilor astfel:
“a) să folosească şi să întreţină, în condiţiile legii, imobilele pe care se află dispuse morminte şi opere comemorative de război, astfel încât acestea din urmă să nu fie afectate;
- i) să asigure integritatea şi protecţia mormintelor şi operelor comemorative de război pe care le deţine/administrează, să ia măsuri pentru apărare împotriva incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora;”, susțin oficialii Municipiului Turda.
Pe de altă parte Daniel Doboș, inițiatorul acțiunii de îngrijire a Cimitirului Eroilor care a demarat în urmă cu doi ani, alături de Manuela Moldovan, au făcut o serie de demersuri legale către Oficiul Național pentru cultul eroilor și către diferite organisme din subordinea Ministerului Apărării care încep să dea roade. Astfel că proiectul Asociației Comorile Turzii, de realizare inclusiv a unui obelisc dedicat memoriei celor care se odihnesc pe dealul ce străjuiește vatra orașului Turda, sunt mult mai aproape de realizare.
Așadar merită felicitați pentru acțiunea civică „Redăm Demnitatea Eroilor Noștri” atât cei pe care i-am pomenit mai sus, fostul luptător în cadrul Legiunii Străine din armata franceză, Daniel Doboș alias Pierrre Dassilu, Moldovan Manuela, care în absența primului se ocupă de partea birocratică a demersurilor și de acțiunea efectivă de curățire a Cimitirului Eroilor din Turda, dar și simplii oameni cu spirit civic care au muncit și o vor mai face de câte ori este nevoie pentru ca eroii noștri sau ai altora să fie onorați, nu batjocoriți. Chiar dacă pentru ei probabil că nu mai contează, însă contează pentru noi, nu-i așa?
De această dată, fapt inedit, dar care ne-a umplut sufletele de multă fericire, s-a aflat Mircea Jorj, al cărui bunic, eroul SABIN JORJ, a fost îngropat aici. Familia a trebuit să aștepte 75 de ani pentru a-i afla mormântul. Recunoscător, Mircea a muncit cot la cot cu ceilalți voluntari iar la final, a spus: „Mulțumesc pentru tot ce faceți, oameni buni. Mă bucur că noi, familia, știm acum unde își are liniștea, alături de alți români care au luptat pentru libertatea noastră. Lor le datorăm enorm și mă gândesc cu mare respect și apreciere pentru toți cei care au sacrificat propria viață pentru România. Vor rămâne etern în sufletul nostru. Cred că și autoritățile ar fi cazul să înțeleagă acest lucru și să sprijine efortul vostru de reabilitare a necropolei de război precum și de a finaliza monumentul în memoria lor, unde să atârne mereu la înălțime drapelul României”, a spus, din suflet, urmașul unui erou.
Toți voluntarii prezenți în Cimitirul Eroilor ori de câte ori este nevoie, visăm la un loc curat, întreținut, care să transmită celor care îl vizitează faptul că aici, la Turda, în România, țara controversatului popor, eroii sunt onorați și înconjurați de recunoștința unui neam care nu este atât de rău cum vor alții să ne facă. Și o să-l avem, până la urmă!
------------------------------
Citește pe aceeași temă:
„Redăm eroilor demnitatea” - Ceremonial militar-religios în Cimitirul Eroilor Turda
Ziua Eroilor - Acțiune a unui grup civil de patrioți în Cimitirul Eroilor din Turda
Minunatele „fapte de arme” din Cimitirul Eroilor din Turda
Primăria Turda: Clarificări privind situația Cimitirului Eroilor
VIDEO:
Mi-am permis să preiau imagini și video de la colegii alături de care am muncit în Cimitirul Eroilor, imagini și filmări pe care ei le-au publicat, în prealabil, pe rețelele de socializare. Le mulțumesc pe această cale.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.